Staburags.lv ARHĪVS

6 padomi, kā sagatavoties Ziemassvētkiem bez lieka stresa

.

2019. gada 23. decembris 17:12

106
6 padomi, kā sagatavoties Ziemassvētkiem bez lieka stresa

Ziemassvētki tiek uzskatīti par gada gaidītākajiem un skaistākajiem svētkiem, taču daudziem cilvēkiem tie asociējas arī ar lielu steigu un stresu. Šo nemieru rada gan dāvanu iegādāšanās, gan svētku maltītes gatavošana. Tomēr ir vairāki padomi, kas var palīdzēt sagatavoties svētkiem bez lieka stresa, arī tad, ja palicis pavisam nedaudz laika. 
                         
                          1. Kur Jūs vēlētos svinēt svētkus

Iespējams, ka lielākajai daļai cilvēku Ziemassvētki asociējas ar ģimeni un kopā pavadīšanas laiku. Tāpēc viņiem noteikti nesagādā grūtības izlemt, kur pavadīt Ziemassvētku vakaru – tas, visticamāk, tiks darīts ģimenes mājās kopā ar visiem ģimenes locekļiem. Iespējams, ka arī Jūsu ģimenē ir ieviesusies tradīcija šos svētkus svinēt visiem kopā.

Tomēr ne vienmēr ir tā, ka visa ģimene var sanākt kopā. Iespējams, ka kāds no ģimenes dzīvo ārzemēs un šajā laikā nevar atbraukt uz dzimteni. Šādā gadījumā varat doties nelielā ceļojumā un pavadīt svētkus ar tiem, kuri dzīvo tālu prom.


2. Sagatavojieties svētkiem laikus

Mēdz teikt, ka plānošana ir visa pamatā, tāpēc, ja vēlaties sagatavoties Ziemassvētkiem bez stresa, sāciet plānot gan dāvanu, gan nepieciešamo rotājumu pirkšanu, gan svētku maltītes gatavošanu. Vislabāk būs, ja dāvanas pamazām sāksiet pirkt jau novembrī. Bieži vien pāris mēnešus pirms Ziemassvētkiem var iegādāties preces par īpaši labām cenām, nekā tad, ja tās pērk pēdējā brīdī. Laicīga dāvanu meklēšana un pirkšana aiztaupīs Jums nevajadzīgu satraukumu, kā arī ietaupīs naudas līdzekļus.


3.Vienojieties par dāvanām

Ir cilvēki, kuri Ziemassvētkus mēdz svinēt bez dāvanām, uzskatot, ka svarīgākais ir kopā būšanas prieks. Taču lielākajai daļai ģimeņu ir ieviesusies tradīcija apdāvināt vienam otru šajos svētkos. Ja arī Jūsu ģimenē tā ir ierasts, tad noteikti vajadzētu apspriest vairākas lietas sasitībā ar dāvanu pirkšanu un dāvināšanu. Piemēram, vajadzētu nolemt par kādu summu iegādāties dāvanas. Iespējams, ka arī Jūs savas dzīves laikā esat piedzīvojis situāciju, kad saņemat kādu vērtīgu dāvanu no otra cilvēka, bet pats viņam esat uzdāvinājis tikai mazu un simbolisku dāvaniņu. Tieši tāpēc, lai izvairītos no šādām situācijām, apspriediet, cik daudz tērēsiet vienai dāvanai, piemēram, 30 eiro – ne mazāk, ne vairāk.

Ja Jūsu ģimenē ir daudz cilvēku, tad pirkt dāvanu pilnīgi katram būs ļoti dārgi. Tāpēc varat veikt izlozi. Tās laikā noskaidrosiet, kuram cilvēkam Jums būs jādāvina dāvana. Iespējams, ka šis cilvēks Jums izteiks kādu savu vēlmi, tāpēc atrast īsto dāvanu nesagādās grūtības. Taču, ja šim cilvēkam nebūs nekādu vēlmju, atliks vien Jums pašam domāt, ko nopirkt. Piemēram, ja dāvana nepieciešama bērnam, tad jaunas rotaļlietas būs ļoti laba dāvana. Lai ietaupītu savu laiku, var iegādāties rotaļlietas no interneta veikala. Tās būs tikpat labas, kā parastajos bērnu veikalos. Iespējams, ka Ziemassvētku dāvanas bērniem ir visvienkāršāk iegādāties, tāpēc varat cerēt uz laimīgo lozi.


4. Sadaliet pienākumus

Gatavošanās Ziemassvētkiem prasa diezgan ilgu laiku, it īpaši pašā Ziemassvētku vakarā, tapēc vienam cilvēkam tas varētu radīt pamatīgu stresu. Lai izvairītos no šī stresa un patiešām izbaudītu šos svētkus, sadaliet pienākumus katram ģimenes loceklim. Piemēram, viens sagādā Ziemassvētku eglīti, otrs parūpējas par svētku maltīti, trešais ir atbildīgs par galda noformējumu. Šādā veidā ietaupīsiet laiku un izvairīsieties no negatīvām emocijām, kā arī satraukuma.


5. Radiet saticīgu svētku atmosfēru

Nereti ģimenēs izveidojas dažādas konfliktsituācijas, visbiežāk tas notiek pirms kāda svarīga notikuma, kad visi ģimenes locekļi vēlas, lai viņu vēlmes tiktu ņemtas vērā. Lai izvairītos no šādām situācijām, it īpaši pašos svētkos, ir kārtīgi jāpārrunā viss saistībā ar svētkiem. Ieteicams ņemt vērā katra cilvēka viedokli, kā arī vēlmes. Svētkos pats svarīgākais ir tas, lai katrs ģimenes loceklis justos priecīgs un novērtēts. Centieties sarūpēt tādus svētkus, kas patiks un paliks atmiņā ikvienam.


6. Ieviesiet rituālus

Dažādi rituāli vai tradīcijas, spēj ienest mieru gan ikdienā, gan svētkos. Ja būs izveidojušās spēcīgas svētku tradīcijas, tad izpaliks ilgais laika posms, kad nākas domāt aktivitātes svētku vakaram. Tā vietā ikviens ģimenes loceklis zinās, kas gaidāms svētkos. Tāpat, ja ir ieplānota kāda jauna svētku aktivitāte, noteikti par to ir jābrīdina visi ģimenes locekļi.

Idejas dāvanām gan Ziemassvētkiem, Jaunajam gadam un citiem svētkiem, kā arī svētku atribūtiku u.c. preces var meklēt https://220.lv/lv/davanas_un_svetki.