Staburags.lv ARHĪVS

7 ieteikumi, kā taupīt naudu 2020. gadā

.

2019. gada 27. decembris 00:00

136
7 ieteikumi, kā taupīt naudu 2020. gadā

Domājot par jaunā gada plāniem, iespējams, vēlaties tērēt mazāk un ietaupīt vairāk. Un, lai arī šāda apņemšanās ir lielisks pirmais solis, tomēr daudz svarīgāka ir rīcība pēc tam. Un tas, kā zināms, ne vienmēr ir vienkāršs uzdevums.

Turpinājumā 7 ieteikumi, kas palīdzēs īstenot šo mērķi gan 2020. gadā, gan arī pēc tam.


Izvirziet mērķi


Ietaupīt naudu ir daudz vienkāršāk, ja Jums ir konkrēts mērķis, ko vēlaties sasniegt. Tas varētu būt, piemēram, divu nedēļu atvaļinājums vai jaunas automašīnas iegāde - tādā gadījumā uztveriet to vairāk kā ietaupīšanas maratonu. Ja koncentrējaties uz kaut ko salīdzinoši mazāku, piemēram, jauna datora iegādi, tad tas ir kā sprints - līdz ko šis mērķis sasniegts, vērts noteikt nākamo.

Nosakiet, cik daudz naudas Jums vajadzīgs šī mērķa sasniegšanai un cik daudz laika tas Jums prasīs. Esiet reāls - termiņus nosakiet atbilstoši Jūsu finansiālajām iespējām. Reālistiski mērķi palīdzēs saglabāt motivāciju ilgtermiņā un nepadoties jau pirmajā nedēļā.


Plānojiet budžetu


Lai ietaupītu naudu un sasniegtu izvirzītos finanšu mērķus, svarīga ir ikdienas budžeta plānošana. Veltiet laiku tam, lai pierakstītu savus izdevumus un samērotu tos ar ienākumiem. Katrai izdevumu kategorijai atvēliet noteiktu naudas summu - ja neesat pārliecināts, kam un cik daudz vajadzīgs, veltiet laiku rūpīgai izpētei. Šis darbs noteikti atmaksāsies.

Plānojot budžetu, neaizmirstiet tajā iekļaut arī Jūsu mērķi. Tikpat svarīgi ir arī sekot līdzi progresam - tas palīdzēs nepazaudēt motivāciju un vajadzības gadījumā veikt nepieciešamās korekcijas.


Novērsiet nevajadzīgus tēriņus


Labs veids, kā iekrāt naudu, ir atpazīt un novērst nevajadzīgos tēriņus. Lai to izdarītu, ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi vai divus, pierakstiet visus savus izdevumus. Pēc tam izvērtējiet, ka un cik daudz tērējat. Tā atpazīt nevajadzīgos tēriņus būs daudz vienkāršāk.

Pie nevajadzīgiem tēriņiem var pieskaitīt, piemēram, pārāk biežu pusdienošanu ārpus mājas vai ieradumu regulāri pirkt kafiju degvielas uzpildes stacijās. Papildus motivācijai varat arī aprēķināt, kādu ietaupījumu dos nevajadzīgā tēriņa izskaušana.


Pieslēdziet automātiskos maksājumus


Katru mēnesi ieplānojiet konkrētu naudas summu, kas regulāri - ar automātiskā maksājuma palīdzību - jāpārskaita no norēķinu konta uz saistīto krājkontu. Šī taktika atbrīvo no nepieciešamības veikt iemaksu pašam un samazina naudas iztērēšanas iespēju, pirms tā tiek ietaupīta.


Ievērojiet 24 stundu likumu


Šobrīd, kad iepirkšanās internetā ir tik populāra, ir ļoti vilinoši regulāri aplūkot sava iemīļotā tiešsaistes veikala piedāvājumus. Taču bieži vien tas nozīmē arī ļaušanos spontāniem pirkumiem.

Iespējamais risinājums ir ievērot 24 stundu likumu - tas nosaka, ka kāroto pirkumu varat veikt tikai pēc 24 stundām. Pastāv liela iespēja, ka nākamajā dienā nolemsiet, ka šis pirkums Jums tomēr nav vajadzīgs.


Netērējiet neplānotos ienākumus


Ja saņemat dāvanā naudu vai Jūsu kontā tiek ieskaitīta ienākumu nodokļu pārmaksa, nesteidzieties to tērēt! Šo summu (vai vismaz daļu) ieskaitiet uzkrājuma kontā. Tas attiecas arī uz prēmijām un algas pielikumu - tā vietā, lai tērētu vairāk, uzkrājiet vairāk!


Atrodiet atbalstu


Naudas taupīšana ne vienmēr ir vienkārša - ja tā būtu, par to netiktu tik daudz rakstīts un runāts. Bet, ja Jūs zināt vēl kādu, kuram ir līdzīgs mērķis, piemēram, draugu vai radinieku, kurš 2020. gadā vēlas uzlabot savu finansiālo situāciju, sadarbojies, lai gūtu vajadzīgo atbalstu un saglabātu motivāciju ne tikai pirmajos gada mēnešos, bet arī ilgtermiņā.