Staburags.lv ARHĪVS

5 padomi, kā pilnveidot pareizrakstību

.

2019. gada 14. decembris 00:00

426
5 padomi, kā pilnveidot pareizrakstību

Lai atstātu par sevi pārliecinošu un profesionālu iespaidu ne vien biznesa vidē, bet arī, radot savu personīgo zīmolu, ir svarīgi prast izmantot valodu un valodas līdzekļus savā labā. Mums katram ir savs individuālais vārdu krājums, kas veidojas visā dzīves laikā, un to var uzlabot, kopt un papildināt.

1. Pareizrakstības pārbaudes rīki

Rakstot datorā, ir viena priekšrocība, kuru pagaidām vēl nevar izmantot runājot. Tas ir pareizrakstības pārbaudītājs jeb spellcheker, ko var izmantot gan, piemēram, Outlook e-pastā, gan Word dokumentos.

Šis rīks valodu neizlabos tik pilnīgi, kā to varētu valodas speciālists, taču tas ir ļoti noderīgs padomdevējs, gan komatu lietojumā, gan pareizrakstībā un pat stila lietojumā, jo izlabos arī neveiksmīgi uzrakstītu teikumu, kurā ieteiks mainīt vārdu kārtību.

Pareizrakstības pārbaudes rīkiem gan nevajag simtprocentīgi uzticēties, kritiski jāizvērtē ieteiktie labojumi, jo valodā ir likumi, kas nav akmenī kalti, tāpat jāņem vērā konkrētais gadījums. Piemēram, jūs rakstāt piemīt augusta atbildības sajūta – šeit domāts augsta, taču pārbaudes rīks to nesapratīs un kļūdu neizlabos.

2. Lasīšana valodas uzlabošanai

Lasot tekstu, pie kura ir daudz strādāts, varat būt droši, ka gluži neapzināti jums atmiņā paliks pareizs valodas lietojums. Līdz ar to viena no lietām, ko varat darīt savas valodas kopšanai un uzlabošanai, ir vienkārši izklaidēties, lasot grāmatas. Tā papildināsiet vārdu krājumu un uzlabosiet gramatiku. Pie grāmatu tapšanas parasti strādā vesela komanda, kas parūpējas, lai tajā nebūtu ne stila, ne gramatikas kļūdu, ne pareizrakstības kļūdu.

Grāmatas teksta tapšanas process

  • Vispirms rakstnieks rada tekstu.

  • Tad notiek teksta rediģēšanas process, kurā iegulda gandrīz tikpat daudz laika kā teksta radīšanā. Redaktors pievērš uzmanību faktiem, terminiem, valodas kultūrai, vārdu krājumam, kā arī teksta uzbūvei un struktūrai dažādos mērogos – gan atsevišķiem teikumiem, gan arī nodaļām un visam kopumam. Teksta rediģēšanas cena šajā gadījumā ir grūti nosakāma, jo redaktors gandrīz vai kļūst par otru autoru.

  • Pēc tam tekstu nodod korektoram, kurš vairāk uzmanības pievērš pareizrakstībai un gramatikai, kā arī pieturzīmēm. Gluži kā latviešu valodas stundās, kad uzdevumos jāatrod kļūdas.

    3. Atsakieties no liekvārdības

Lai jūsu valoda atstātu labu priekšstatu, svarīgi ir piedomāt pie skaidra un saprotama domas izklāsta, izvairoties no liekvārdības. Piemēram, marta mēnesis vietā lietot marts. Tāpat, nevis darba kolēģis, bet vienkārši kolēģis, jo šajā vārdā jau iekļauts tas, ka šis cilvēks ar jums kopā strādā. Tāpat var izvairīties no ciešamās kārtas tur, kur tā nav nepieciešama. Tiek meklēts vietā var teikt meklē.

Rakstot tekstu varam pārlasīt un koriģēt, taču arī runājot varam piedomāt pie liekvārdības mazināšanas, izskaužot vārdus, bez kuriem var iztikt. Piemēram, vārdi tā kā ir lietojami tikai salīdzinājumā un citos gadījumos ir lieki.

4. Ko darīt ar komatiem?

Svarīgi skaidrai domas paušanai ir arī komati, jo nepareizi salikti vai izlaisti, tie var mainīt teksta jēgu.

  • Priecāties, nedrīkst skumt. Teikuma doma – ir jāpriecājas.

  • Priecāties nedrīkst, skumt. Teikuma doma – ir jāskumst.

Šobrīd internetā ir gana daudz resursu, lai noskaidrotu, kā dažādos gadījumos pareizi liekami komati. Var atrast sīku informāciju par divdabja teicieniem, savrupinājumiem un iespraudumiem. Savukārt no skolas laikiem der atcerēties, ka pirms un liekams komats, ja tas nesaista vienlīdzīgas teikuma daļas un aiz tā seko gramatiskais centrs.

5. Pareiza personas uzruna e-pastā

Mūsdienās liela daļa biznesa komunikācijas notiek e-pastā, tāpēc svarīgi piedomāt pie korektas uzrunas. Grūtības var radīt personvārdi.

  • Miks būs jāuzrunā: Labdien, Mik! Savukārt Mikus: Labdien, Miku!

  • Personvārds Ingus locījumā būs: Nosūtīju Ingum. Savukārt Inguss: Nosūtīju Ingusam.

  • Uzrunā izmantojot sieviešu personvārdus, jāatceras, ka vārda galotni nesaīsina. Tātad rakstīsim un teiksim Labdien, Alise!, nevis Labdien, Alis!.

Atceroties un, ievērojot personvārdu pareizrakstību, jūs parādāt cilvēkam cieņu un atstājat labu iespaidu. Ja laiks atļauj un ir interese, neskaidrās valodas lietas varat jautāt Latviešu valodas aģentūrai. Savukārt, ja teksts tiks publicēts, noteikti izmantojiet profesionāļu pakalpojumus – korektūru vai pat rediģēšanu. Lai profesionāla jūsu valodas vizītkarte!