Staburags.lv ARHĪVS

Aicina apmeklēt izstādi “Paldies saku māmiņai”

Aicina apmeklēt izstādi “Paldies saku māmiņai”

Līdz 20. decembrim Paula Stradiņa skolā (Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļa) skatāma rokdarbu izstāde, kurā eksponēti biedrības “Zīle” un viņu ģimeņu skaistie darbi.

Iepriecina krāsu daudzveidība un raksti cimdos, zeķēs, segās un sedziņās, galdautos un citos darbos dažādās tehnikās — adījumos, tamborējumos un izšuvumos. Tie ir rūpīgi un precīzi darbi. Rokdarbos ir plaša krāsu pasaule, smeļoties iedvesmu no dabas, no apkārt redzētā un sevī atrastā. Darbi apliecina cilvēka dzīves emociju daudzveidību.
Rokdarbnieces savas prasmes pārmantojušas un iedvesmu smēlušās no māmiņām un vecmāmiņām. Katra no viņām pārstāv savu laiku, parādot, ka austa sega, galdauts, izšūts dvielis vai tamborēta mežģīne nav tikai mājsaimniecības priekšmets ar praktisku lietojumu. Vēsturiskie notikumi rokdarbnieču ģimenes darījušas tikai sīkstākas un, kā pašas saka, vienmēr dominējis “kaķu reflekss”— ja ir slikti, vajag kā kaķiem krist uz kājām un nepadoties.
Dialogs ar iepriekšējām paaudzēm ir zelta vērts, tāpēc izstādes nosaukums “Paldies saku māmiņai” izsaka mūsu pateicību par dotajām gudrībām. Tas ir atmiņu un stāstu caurvīts ģimenes mantojums, kas nodots no paaudzes paaudzē. Ģimene — saknes, turpinājums, atbalss, dzijas stiprais kamols, Latvijas tautas kodols un spēks.
Paldies Viesītes novada čaklajām, talantīgajām un prasmīgajām rokdarbniecēm, kuras novērtējušas savu ģimeņu rokdarbus un tos glabājušas, — Vijai Liepkalnei, Rasmai Liseckai, Rutai Buiķei un Elitai Skadiņai.
Aicinām apskatīt rokdarbu izstādi un iegādāties praktiskas un skaistas dāvanas svētkiem!

Ināra Dreijera foto