Staburags.lv ARHĪVS

Kā samazināt finansiālo slogu ģimenei ar bērniem?

.

2019. gada 26. novembris 11:58

47
Kā samazināt finansiālo slogu ģimenei ar bērniem?

Izdevumi, kas saistīti ar bērnu audzināšanu, mēdz būt satraucoši. Nav šaubu, ka tas ir tā vērts.. bet vai tiešām šim finansiālajam slogam jābūt tik lielam? Vai ir iespējams samazināt izmaksas, vienlaikus audzinot bērnus tā, kā Jūsu ģimene jūtas vislabāk? Atbilde ir – noteikti, jā!

Lai samazinātu finansiālo slogu, svarīga disciplīna un ilgtermiņa domāšana.


Mājoklis un izglītība


Šie aspekti ir savstarpēji saistīti, jo svarīgākais jautājums par atrašanās vietu attiecas uz abiem. Ģimenes ar bērniem bieži vien izvēlas dzīvot rajonos, kuru tuvumā ir labas skolas. Protams, bieži vien tie ir rajoni, kur mājokļa izmaksas ir daudz lielākas. Izvēloties dzīvot tālāk no skolas, jārēķinās ar ilgāku laiku ceļā un, iespējams, arī lielākiem ceļa izdevumiem.

Pēc pirmā bērna piedzimšanas ir liela vēlme pārcelties uz lielāku mājokli. Taču tas nozīmē arī lielākas izmaksas. Tādēļ, jo ilgāk ar šo nogaidīsiet, jo mazāki būs izdevumi.


Runājot par skolas izvēli - jāizvērtē arī mācību izmaksas. Piemēram, ja ģimenē ir vairāk nekā viens bērns, valsts skola visdrīzāk izmaksās lētāk, nekā privātā skola.


Bērnu uzraudzība


Bērnu aprūpe un uzraudzība jaunajiem vecākiem var radīt lielus izdevumus, taču, par laimi, bērniem pieaugot, šie izdevumi samazinās.

Katra ģimene ir atšķirīga, tāpēc nav viena noteikta modeļa, kas darbosies visiem, tomēr ir daži jautājumi, par kuriem vērts padomāt.


Ja rinda pašvaldības bērnudārzā ir gara un, lai atgrieztos darbā, Jums jādomā par privāto bērnu dārzu vai aukles nolīgšanu, vispirms jāizvērtē visi ar šādu lēmumu saistītie izdevumi. Iespējams, atklāsiet, ka izdevīgāk vienam no vecākiem (piemēram, tam, kuram ir zemāka alga), palikt mājās ar bērnu līdz brīdim, kamēr tiek piešķirta vieta valsts dārziņā. Protams, tas var nozīmēt, ka jāpārskata ģimenes budžets un arī citi izdevumi.

Vēl kāds variants ir vienam no vecākiem strādāt no mājām. Iespējams, tādā veidā nevarēsiet novērst visas ar bērnu uzraudzību saistītās izmaksas, bet būtiski samazināt gan tās spēsiet.

Daudz vienkāršāk ir arī tām ģimenēm, kur ir vecvecāki vai citi radinieki, kas ir ar mieru pieskatīt bērnu. Iespējams, arī šis variants nebūs pilnīgi bez maksas, taču izmaksas, visdrīzāk, būs mazākas.


Pārtika


Atšķirībā no bērna uzraudzības izdevumiem, tēriņi par bērna uzturu tikai pieaug. Pārtikas izdevumi ir vieni no lielākajiem ikvienā ģimenē, tādēļ te ir vieta, kur ietaupīt.

Labākais veids, kā samazināt pārtikas iegādes izmaksas, ir gatavot pašiem. Jau gatavi ēdieni un kafejnīcu apmeklējums izmaksā daudz dārgāk, nekā paša gatavotas maltītes.


To ir vieglāk pateikt, nekā izdarīt, jo tas, kas vecākiem bieži vien pietrūkst vairāk par naudu, ir laiks. Var būt sarežģīti vēlu vakarā pārnākt mājās no darba un vēl ķerties pie vakariņu gatavošanas. Tam vajadzīga liela pašdisciplīna. Te ir daži padomi, kas noderēs:


  • Veltiet dienu (vai vismaz pusi dienas) ēdiena gatavošanai. Tas var būt reizi mēnesī vai reizi nedēļā, bet atvēliet laiku tam, lai pagatavotu ēdienu ilgākam laikam. Tādā veidā nodrošināsiet sev iespēju aizņemtā vakarā izņemt no saldētavas jau gatavu maltīti, kuru atliks tikai uzsildīt;

  • Pagatavojiet vairāk ēdiena, kā nepieciešams vienai reizei. Pāri palikušo ielieciet saldētavā citai reizei;

  • Plānojiet maltītes iepriekš. Izveidojiet ēdienkarti nedēļai, īpaši aizņemtajiem vakariem paredzot iepriekš sagatavotos ēdienus no saldētavas. Atgriežoties vakarā mājās, vairs nebūs jādomā, ko šovakar ēdīsiet.


Uz veikalu dodieties ar iepirkšanās sarakstu, lai izvairītos no spontāniem pirkumiem. Varat arī izlemt, cik daudz naudas mēnesī (vai nedēļā) tērēsiet pārtikai - un tad mēģināt šo plānu īstenot.


Neparedzētas situācijas


Ir skaidrs, ka neparedzētas situācijas ir daļa no dzīves - ar to vienkārši jārēķinās. Un, audzinot bērnus, neplānoti tēriņi uzrodas ļoti bieži. Labākais veids, kā tikt ar šādām situācijām galā, ir iepriekš izstrādāts rīcības plāns, piemēram, uzkrājuma veidošana. Tomēr ne vienmēr viss rit pēc plāna, un vajadzīgs aizdevums. Lai mazinātu kredīta slogu, svarīgi ne tikai aizņemties pārdomāti, bet arī izvēlēties piemērotāko risinājumu. Par to, kur aizņemties naudu, lasīt vairāk varat dažādos informatīvajos materiālos.

Būtiski ir arī saprast, kurš no aizdevuma veidiem ir piemērotākais konkrētajā situācijā. Piemēram, lielākiem izdevumiem atbilstošs var būt patēriņa kredīts, piemēram, https://www.crediton.lv/aizdevumi/paterina-kredits . Savukārt kredītlīnija noderēs tad, ja nav precīzi zināms, cik liels aizdevums būs nepieciešams - šis aizdevuma veids dod iespēju iepriekš noteiktā kredītlimita ietvaros aizņemties tik reižu, cik nepieciešams. Vairāk par kredītlīniju varat izlasīt šeit - https://www.crediton.lv/aizdevumi/kreditlinija .


Bieži vien bērna ienākšana ģimenē vecākiem liek kļūt taupīgākiem. Tas attiecas ne tikai uz iepriekš minētajām lielajām izdevumu kategorijām, bet arī uz ikdienu, piemēram, apģērba un rotaļlietu iegādi, brīvdienu plānošanu un visu citu.