Staburags.lv ARHĪVS

Kādēļ budžeta plānošanā svarīgi ir noteikt mērķus?

.

2019. gada 1. novembris 12:07

61
Kādēļ budžeta plānošanā svarīgi ir noteikt mērķus?

Veiksmīga budžeta plānošana nodrošina  to, ka viegli un pārskatāmi var sekot līdzi gan saviem ieņēmumiem, gan izdevumiem kādā noteiktā laika posmā, piemēram, viena mēneša vai gada ietvarā. Vieglāk izveidot veiksmīgu budžetu ir tad, ja jau sākotnēji ir uzstādīts konkrēts mērķis vai pat vairāki, kādēļ budžets vispār tiek veidots. 

Varbūt ir vēlme pārskatīt savus tēriņus, saprast, kur paliek sūri grūti nopelnītā nauda, varbūt ir vēlme sakrāt naudu ceļojumam vai jaunam ledusskapim. Mērķi var būt dažādi un katram tie būs citi, tāpēc, plānojot savu budžetu, vispirms jau jāpadomā par to, ar kādu mērķi konkrētais budžets tiek veidots. 

Iesaistiet budžeta plānošanā visu savu ģimeni!

Budžeta plānošanā velams arī iesaistīt visu savu ģimeni, arī par lielākiem pirkumiem būtu jāvienojas ar pārējiem ģimenes locekļiem, lai budžetā nerastos pārāk liels robs. 

Savukārt budžeta sabalansēšana palīdzēs noteikt, no kādiem izdevumiem būtu iespējams atteikties, lai veidotos uzkrājums un būtu vieglāk pārdzīvot laiku no algas līdz algai. Savas naudas plūsmas kontrolēšana ir ļoti svarīga un ilgtermiņā ļauj ietaupīt vai sakrāt naudu kādam lielākam pirkumam vai, piemēram, ceļojumam. 

Apzinieties sava budžeta primāro mērķi!

Paša budžeta primārais mērķis ir noteikt un pamatot, kādi līdzekļi nepieciešami, lai izdevumus segtu atbilstoši ieņēmumi. Izstrādājot savu budžetu, jāņem vērā nepieciešamība nodrošināt finansiālo līdzsvaru starp ieņēmumiem un izdevumiem. Tieši tāpēc budžeta plānošanā ir svarīgi noteikt savus vai savas mājsaimniecības mērķus, kas budžeta plānošanu padarīs jēgpilnāku un ilgtermiņā palīdzēs uzlabot finansiālo situāciju. 

Budžeta plānošanā mērķu noteikšana arī palīdz veiksmīgāk apzināties kopējo finansiālo situāciju, lai ilgtermiņā to uzlabotu. Tas arī veiksmīgāk palīdz atbildēt uz jautājumu, kādēļ budžeta plānošanā svarīgi ir noteikt mērķus, lai kādi arī tie būtu. Jo mērķu noteikšana budžeta plānošanā arī domāta:

  • Lai saprastu no kādiem izdevumiem var droši atteikties

Pārskatot savu budžetu par kādu laika periodu, ļoti labi izkristalizējas obligātie maksājumi un izdevumi, no kuriem varētu izvairīties nākotnē, tā ietaupot naudu, piemēram, varbūt ir pārāk daudz spontānu pirkumu, bez kuriem pilnīgi mierīgi var iztikt. Budžets ļaus pārskatīt ne tikai savas finanses, bet arī iepirkšanās paradumus, palīdzot sevi labāk disciplinēt turpmāk;

  • Lai varētu veidot uzkrājumus

Ja vēlaties iekrāt kādam konkrētam mērķim, tad budžets būs neatsverams palīgs, lai saprastu, kā to labāk izdarīt. Apzinoties savus ienākumus un izdevumus, ir iespējams saprast, cik paliek pāri brīva nauda, kuru varētu atlikt uzkrājumos. 

Ja brīvās naudas nav, varbūt ir jāatsakās, no kādiem pirkumiem, lai attiecīgo summu atliktu uzkrājumiem. Piemēram, var atteikties no ēšanas ārpus mājas, tā vietā gatavojot mājās;

  • Lai sakrātu lielākam pirkumam vai kādam ceļojumam

Līdzīgi kā ar uzkrājumu veidošanu, pateicoties budžeta sabalansētai plānošanai, ir iespējams sakrāt naudu kādam lielākam pirkumam vai ceļojumam. Atsakoties no liekiem izdevumiem, ir iespējams atlikt naudu un sakrāt nepieciešamo summu.Var izvelēties noteiktu budžeta periodu, kura laikā šo summu sakrāt;

  • Lai atliktu naudu nebaltām dienām

Ja tuvākajā laikā nav ieplānots kāds lielāks pirkums, ir vērts atlikt brīvo naudu nebaltām dienām vai situācijām, kad pēkšņi rodas kādi neparedzēti izdevumi, piemēram, slimības dēļ. Nereti cilvēki neparedzētiem izdevumiem, vai brīžos, kad gaidāmie ienākumi nav paredzami, budžeta sabalansēšanai izmanto tādu palīglīdzekli kā kredītlīnija, piemēram, https://www.ladyloan.lv/aizdevumi/kreditlinija.  Šādos gadījumos gan obligāti jāizvērtē savas iespējas kredītu atmaksāt.