Staburags.lv ARHĪVS

OCTA un KASKO apdrošināšana — kādas ir galvenās atšķirības?

.

2019. gada 3. oktobris 09:09

137
OCTA un KASKO apdrošināšana — kādas ir galvenās atšķirības?

Ikviens, kuram pieder automašīna, zina, kas ir OCTA jeb obligātā civiltiesiskā apdrošināšana un KASKO jeb brīvprātīgā transportlīdzekļa apdrošināšana. OCTA apdrošināšana ir obligāta katram mehāniskajam automobilim, kurš piedalās ceļu satiksmē. KASKO apdrošināšana dod iespēju auto īpašniekam nodrošināties pret lielu daļu iespējamo risku.

OCTA Eiropas Savienībā ir obligāta visiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem. Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, tad zaudējumus, kuri nodarīti citas personas īpašumam un veselībai, sedz apdrošinātājs. OCTA, kas iegādāta Latvijā, darbojas visā Eiropas Savienības teritorijā.

KASKO ir brīvprātīga apdrošināšana, kura sedz zaudējumus dažādu tam nodarītu dabas stihiju bojājumu, nelaimes gadījumu un nozagšanas rezultātā. Iegādājoties KASKO, jāiepazīstas ar apdrošināšanas kompāniju piedāvātajiem polisē iekļautajiem riskiem. Mēdz būt kompānijas, kuras piedāvā vairākus KASKO polises veidus – standarta un paplašināto.

Standarta polisē tiek iekļauti tie paši riski, kas iekļauti ikvienas apdrošināšanas kompānijas piedāvātajā KASKO, bet tiek piedāvāta iespēja apdrošināties pret vēl citiem gadījumiem. Pie šādiem citiem gadījumiem varētu pieskaitīt, piemēram, atslēgu zādzību vai transportlīdzekļa reģistrācijas numuram norādītos bojājumus vai nozagšanu.

Kādas tad ir lielākās atšķirības starp OCTA un KASKO?

Obligāta vai brīvprātīga apdrošināšana

Jau no definīcijām izriet, ka OCTA polise ir obligāta, savukārt KASKO nav obligāta, tomēr ir ieteicama, ja vēlies pasargāt savu automobili. Abas polises darbojas paralēli, un tās var iegādāties arī pie dažādiem apdrošinātājiem. Bez spēkā esošas OCTA polises piedalīties ceļu satiksmē ar mehānisku transportlīdzekli nav atļauts. OCTA nepieciešama arī mopēdiem, tramvajiem un piekabēm.


Polises darbības teritorija

OCTA apdrošināšana darbojas visā Eiropas Savienībā. Iegādājoties KASKO, apdrošinātāji parasti piedāvā izvēlēties KASKO darbības teritoriju – Latviju, Baltijas valstis vai Eiropas Savienību. Tā kā arī KASKO polise ir nopērkama uz noteiktu laiku, tad, zinot, ka plānots izbraukums ārpus Latvijas, pārliecinies par to, ka Tava polise darbosies arī ārpus Latvijas.

Ja iegādāta KASKO, kura darbojas tikai Latvijas teritorijā, steidz iegādāt tādu, kura darbojas arī Tava izbrauciena valstu robežās.


Polises cena

KASKO apdrošināšana ir dārgāka nekā OCTA apdrošināšana. Iemesls ir tāds, ka KASKO sedz plašāka spektra zaudējumus, kuru iestāšanās iespējamība attiecīgi ir lielāka. Lai izvēlētos sev izdevīgāko OCTA un KASKO apdrošināšanas piedāvājumu, izmanto internetā pieejamos OCTA un KASKO cenu kalkulatorus.

Lai noskaidrotu polises cenu pie kāda konkrēta apdrošinātāja, attiecīgajā mājaslapā visbiežāk būs jāievada tikai automašīnas reģistrācijas numurs un tehniskās pases numurs.


Polises cenu ietekmējošie faktori

OCTA cenu ietekmē lielākoties automašīnas vecums, tās vērtība un ceļu satiksmes negadījumu vēsture. KASKO cenu ietekmē ievērojami vairāk faktoru, to skaitā automobiļa vērtība, vecums, modelis un pašriska apmērs, kā arī transportlīdzekļa izmantošanas veids – pasažieru, kravas vai taksometra pakalpojumi.

Pašriska apmērs ir summa, kuru pēc negadījuma apņemas segt pats auto īpašnieks. Jo lielāks pašriska apmērs, jo zemāka būs KASKO cena.


Kompensācijas piešķiršanas kārtība

Ja noticis ceļu satiksmes negadījums, cietušā transportlīdzekļa īpašniekam jāvēršas tajā apdrošināšanas kompānijā, kura izsniegusi OCTA zaudējumus nodarījušā auto īpašniekam.

Ja transportlīdzeklim ir KASKO, tad attiecīgo zaudējumu iestāšanās gadījumā īpašniekam pašam ir jāvēršas kompānijā, kura ir izsniegusi KASKO, kura savukārt izvērtē to, vai un cik lielu kompensāciju tā piešķirs. Ir gadījumi, kad apdrošināšanas kompānija kompensāciju var nepiešķirt, piemēram, ja negadījuma izraisīšanas brīdī šoferis bijis alkohola vai narkotisko vielu reibumā vai citādā veidā pārkāpis likumu.