Staburags.lv ARHĪVS

Aizkraukles “Unikumi” Baltu vienības dienu atzīmē Biržo Lietuvā

Agita Grīnvalde - Iruka

2019. gada 23. septembris 14:38

1306
Aizkraukles “Unikumi” Baltu vienības dienu atzīmē Biržo Lietuvā

Aizkraukles interešu izglītības centra popgrupa “Unikumi” Unas Arbidānes vadībā devās uz Biržiem Lietuvā, kur ar plašiem svētkiem visas dienas garumā tika atzīmēta Baltu vienības diena. Kopā ar citiem izpildītājiem no Latvijas un Lietuvas mazie dziedātāji piedalījās koncertā “Baltu balsis”.

Baltu vienības dienu atzīmē par godu baltu apvienoto spēku uzvarai Saules kaujās pret Zobenbrāļu karaspēku 1236. gada 22. septembrī. Pirms 19 gadiem Latvijas Saeima un Lietuvas Seims 22. septembri nozīmēja par Baltu vienības dienu un ļaudis to sāka atzīmēt ar ugunskuru iedegšanu visur, kur mīt balti. Šogad par baltu vienības galvaspilsētu kļuva tieši Birži. Pils parkā ar koncertiem, izstādēm, seno amata prasmju demonstrācijām un gadatirgiem šī diena tika plaši atzīmēta.

Svinību atklāšanā Biržos Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sacīja - šodien mēs kopā svinam baltu tautu draudzību un vienotību. Viņa uzsvēra, ka mūsu tautu vienotības spēku apliecina arī viena no lielākajām baltiešu morālajām uzvarām Atmodas laikā — “Baltijas ceļš”, kura trīsdesmito gadskārtu pieminam šī gada augustā. “Mūs - baltu tautas — vieno līdzīgs pasaules redzējums un abas senākās indoeiropiešu valodas. Lietuviešu valodas skanējums latviešiem ir tuvs un pazīstams, tas rosina ieklausīties, atpazīst kopīgo un arī iemācīties ko jaunu,” sacīja I. Mūrniece.