Staburags.lv ARHĪVS

Lieliska uzkoda — peļu arbūziņi

Lieliska uzkoda — peļu arbūziņi

Koknesietis Juris savā piemājas dārziņā allaž izmēģina ko jaunu. Šogad viņa dārza lepnums ir Āfrikas gurķīši jeb melotrijas.

Pavasarī, pērkot sēklas, viņš eksperimentam nopirka arī vienu paciņu ar uzrakstu “melotrija (Āfrikas gurķīši)”. Uz tās bija rakstīts, ka gurķīši jāstāda no dēstiem. Sēklas ļoti ilgi nedīga, pēc ilgāka laika tomēr  izdevās  izaudzēt sešus stādus. Sava dārza jaunpienācēju labsajūtai Juris izgatavoja lielu režģi, jo pamācībā bija piemetināts, ka tie ir lieli vīteņ­augi. Šķiet, “ārzemniekiem” gan ar kūtsmēsliem uzlabotā zeme, gan režģis patika, jo tie auga ne pa dienām, bet pa stundām, un ātri vien “okupēja” visu sētu. Drīz lapu biezenī viens pēc otra parādījās arī mazi gurķīši, kuri atgādināja dekoratīvus augļus. Zaļi balti rakstainajā mundierī tie iepriecināja ne tikai ar savu izskatu, bet bija lietojami arī uzturā.

Kā liecina internetā atrodamā informācija, melotrijas dabā aug Centrālamerikā un Meksikā. Tās dēvē arī par džungļu jeb meksikāņu mazajiem gurķiem, par peļu arbūziem vai ogu gurķīšiem. Zināmas aptuveni 80 sugu melotrijas, tās visas ir viengadīgi vijīgi ķirbjaugi, kas ātri un kupli salapo. Stādot no vējiem pasargātās vietās, melotrijas bieži izmanto sienu, terašu, nojumju, režģu vai nožogojumu apzaļumošanai.
Melotriju sēklas ir līdzīgas gurķu sēklām, tikai krietni mazākas. Tas nav izvēlīgs un īpašu aprūpi prasošs augs. Labi aug irdenā, trūdvielām bagātā augsnē, nepieciešama tikai regulāra laistīšana. Pamatmēslojumā der iestrādāt satrūdējušus kūtsmēslus vai kompostu.
Melotriju ražu, tāpat kā parastos gurķus, visas vasaras garumā vāc pakāpeniski.
Mazie auglīši ilgi nepāraug, visgardākie tie ir, kamēr nepārsniedz trīs centimetru garumu, tad tajos vēl nav daudz sēklu. Lielākas kopražas iegūšanai melotrijas vajag nolasīt reizi nedēļā.
Auglīšu uzturvērtība nav liela, to sastāvā ir 96% ūdens. Mazos ogu gurķīšus var ēst tāpat, var pievienot jebkuriem salātiem. Samaļot kopā ar tomātiem, asajiem pipariem un pievienojot mazliet eļļas, melotrijas labi iederas salsas mērcēm.

Svaigu, tikko noplūktu auglīšu garša ir mazliet paskāba. Melotrijas var ēst svaigas, kā arī marinēt vai skābēt. Tās lieliski var izmantot arī kā dekoru ēdiena noformēšanai. 

Jurim mājās jau rindojas marinēto augļu burciņas. “Ļoti garšīga uzkoda, burciņu uzreiz izēdu,” teic saimnieks. Tā kā gurķīšu raža patiešām bija liela, Juris ar to varēja padalīties gan ar draugiem, gan radiem. ◆