Staburags.lv ARHĪVS

OCTA polises numurs – kur to uzzināt?

.

2019. gada 18. septembris 00:00

906
OCTA polises numurs – kur to uzzināt?

Saskaņā ar likumdošanu visiem motorizētajiem transporta līdzekļiem, kas piedalās ceļu satiksmē, nepieciešama OCTA – obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana. Tā svarīga, lai cietušajam kompensētu ceļu satiksmes negadījumā radušos zaudējumus.  

Iegādājoties OCTA polisi, tai tiek piešķirts polises numurs, ko nepieciešams norādīt, ja pēc ceļu satiksmes negadījuma tiek rakstīts saskaņotais ziņojums. Taču, ņemot vērā, ka OCTA polisi drukātā veidā pārvadāt līdzi vairs nav obligāti, var gadīties , ka polises numurs ir piemirsies. Kā rīkoties šādā situācijā? Par to turpinājumā.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs

OCTA polises numuru iespējams uzzināt vairākos veidos. Viena no opcijām ir Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) interneta vietne. Ievadot automašīnas reģistrācijas vai šasijas numuru, var uzzināt gan polises apdrošināšanas periodu, gan atbildīgo apdrošinātāju. Šādā veidā iegūtos datus savā darbā izmanto Ceļu policija, Valsts robežsardze, CSDD un citi dienesti. Autovadītāji šo vietni var izmantot, lai noskaidrotu savu apdrošināšanas kompāniju, pie kuras vērsties, lai uzzinātu polises numuru. 

Ziņa e-pastā

Ja OCTA polise noformēta internetā, visi aktuālie dati, tostarp polises numurs, noteikti tikuši nosūtīti uz Tavu e-pastu. Nepieciešamības gadījumā atliek vien atrast konkrēto e-pastu un apskatīties tajā minēto informāciju.

Ziņa mobilajā telefonā

Pēc polises iegādes daļa izplatītāju visu aktuālo informāciju īsziņas formātā nosūta uz klienta mobilo tālruni. Ir gudri saglabāt šo īsziņu, lai nepieciešamības gadījumā informācija būtu vienkārši pieejama. 

Saziņa ar apdrošināšanas izplatītāju

Ja ir zināms izplatītājs, pie kura polise noformēta,  vari sazināties ar viņu. Nosaucot transporta līdzekļa reģistrācijas numuru un tehniskās pases datus, uzzināsi OCTA polises numuru. Apdrošināšanas izplatītāju kontaktinformāciju ērti atrast internetā. 

Apdrošināšanas līgums drukātā formātā

Vēl viena iespēja, kā nodrošināties, ka polises numurs un cita svarīgā informācija būs vienmēr pieejama, ir izdrukāt OCTA polises līgumu un glabāt to automašīnas cimdu nodalījumā. 

Arī tad, ja OCTA polisi noformēsi klātienē- apdrošināšanas birojā, līgumu saņemsi izdrukātā formātā un varēsi to glabāt transporta līdzeklī. 

Neatkarīgi no tā, kur iegādāta OCTA polise – tiešsaistē vai klātienē, ir svarīgi saglabāt visus darījumu apliecinošos dokumentus. Tie pasargās no lieka satraukuma ārkārtas situācijās.

Par to, kā vajadzības gadījumā uzzināt OCTA polises numuru un citu aktuālo informāciju par noformēto auto apdrošināšanu, uzzināsi vairāk šeit.

Ko vēl būtu jāņem vērā?

Braucot pa Latvijas ceļiem, OCTA polises izdruka līdzi nav jāņem. Savukārt dodoties uz ārzemēm, polises izdrukai ir jābūt līdzi, jo citu valstu policijai nav pieejams Latvijā noformēto OCTA polišu reģistrs.

Latvijā iegādātā OCTA polise darbojas arī citās Eiropas Ekonomikas zonas valstīs – piemēram, Lietuvā, Igaunijā, Austrijā, Beļģijā, Itālijā un citur. Dodoties uz citām valstīm, būs jāiegādājas Zaļā karte – starptautiskais apdrošināšanas līgums. 

Der arī atcerēties, ka OCTA polise paredz atlīdzības izmaksu ceļu satiksmes negadījumā cietušajām personām. Lai pasargātu sevi un transporta līdzekli no situācijām, kad pats esi vainīgs notikušajā, jānoformē KASKO polise.

OCTA polise ir ne vien obligāts nosacījums, bet arī veids, kā pasargāt sevi no lieliem izdevumiem. Lai mazinātu satraukumu negadījuma brīdī, svarīgi saglabāt visus aktuālos datus, kas nepieciešami,  rakstot saskaņoto ziņojumu. Lai pēc iespējas ātrāk saņemtu atlīdzību, ir būtiski saskaņoto ziņojumu aizpildīt pareizi un piefiksēt visus notikušā apstākļus. 

Noformē OCTA polisi un brauc droši!