Staburags.lv ARHĪVS

No Likteņdārza āboliem vāra ievārījumu pēc Mārtiņa Sirmā receptes

No Likteņdārza āboliem vāra ievārījumu pēc Mārtiņa Sirmā receptes

Likteņdārzā Koknesē aizvadītās nedēļas nogalē ievākta ābolu raža. No savāktajiem un arī Ābolu balles viesu atvestajiem āboliem izspiests vairāk nekā 100 litru sulas un savārīti divi lieli katli ābolu ievārījuma.

Likteņdārza dārzniece Rita Šeinberga stāsta, ka dārzā aug aptuveni simt ābeļu — lielākā daļa veido centrālās ejas aleju. To veido dažādu šķirņu kociņi, te ir gan baltie dzidrie, gan cukuriņi, gan arī rudens āboli. Šogad novākt ābolus palīdzēja “AWARD” programmas jaunieši no dažādām Latvijas vietām. Darbs ritēja ļoti raiti, taču raža bija mazāka nekā pagājušajā gadā, jo maijā, kad ābeles ziedēja, bija salnas, tāpēc bija daudz tukšu koku.
To, ka pērnā sausuma un šī gada pavasara salnu dēļ augļu un ogu šogad ir mazāk, apliecināja arī dārzkopības pētniece Laila Ikase, kura interesentiem stāstīja par jaunākajām ābolu, bumbieru un plūmju šķirnēm Latvijā. Pasākuma laikā bija iespēja arī nogaršot šo šķirņu ābolus un bumbierus. “Latvijā populāra ir jauna plūmju šķirne 'Ance', taču karstuma dēļ plūmes agri ienācās un nebija, ko atvest nogaršot. Pēdējos gados daudzi iecienījuši bumbieru šķirni 'Suvenīrs' un nu bumbierus audzē tik daudz, ka vairs nezina, kur likt, jau spiež sulu no tiem. Ir arī daudz jaunu un labu ābolu šķirņu,” jaunākās tendences iezīmēja Laila Ikase. Plaši pazīstamā dārzkopības speciāliste Māra Skrīvele gan piebilda, ka līdztekus jaunu šķirņu izkopšanai Latvijā ļoti būtiski ir saglabāt arī senās vietējās augļu šķirnes.
Turpat līdzās Dārzkopības institūta iekārtotajam degustācijas galdam čakli strādāja Latvijas Zemnieku federācijas pārstāvji, mizojot ābolus ievārījumam. Tajā gan vairāk izmanotoja federācijas biedru sarūpētos ābolus no Limbažiem un Skrīveriem. Galvenās vārītājas lomu uzņēmās federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka, kura ievārījumus gatavo jau 36 gadus — visu laiku, cik vien ir precējusies. Viņa atklāja, ka recepti ievārījumam “aizņēmusies” no pavāra Mārtiņa Sirmā. Vispirms izmēģinājusi to mājās un nu vārīja Koknesē. Agita arī atklāja, ko tad slavenais pavārs liek katlā kopā ar āboliem. Tas ir cukurs, rozīnes un labi daudz kanēļa. Tikai ne malto kanēli, jo tas var sabojāt ievārījuma izskatu. Jāliek miziņas, kuras, kad ievārījums gatavs, izlasa ārā. Otrā katlā Silvijas Dreijeres vadībā tapa ābolu ievārījums, kuram klāt pievienots cukurs un krustnagliņas.
Agita sacīja, ka viņas mājā ievārījumi ir ļoti iecienīti, īpaši kopā ar pankūkām. Ja to nav, tad der arī ar baltmaizi un pienu. Likteņdārzā tapušo ievārījumu arī varēja nogaršot kopā ar turpat uz vietas ceptām pankūkām, kā arī par ziedojumiem iegādāties līdzņemšanai. Klāt piedzert varēja vides inspektora Edvīna Gudrīša un viņa palīga Jāņa Bergmaņa vadībā spiesto ābolu sulu. Tās pietika arī dāvanām pasākuma viesiem, un daļa sulas tika nogādāta ģimenes atbalsta centra “Dzeguzīte” bērniem Iršos.
Dārzniece Rita Šeinberga piebilda, ka pēc ražas novākšanas ābeles tiek gatavotas ieziemošanai. Rudenī nepieciešamo mēslojumu tās jau saņēmušas. Nu tikai jāparūpējas, lai ziemā tās neapgrauž zaķi un stirnas. ◆