Staburags.lv ARHĪVS

8 padomi, kā absolvēt vidusskolu tālmācībā

.

2019. gada 10. septembris 00:00

52
8 padomi, kā absolvēt vidusskolu tālmācībā

Vidusskolas izglītības iegūšana mūsdienu sabiedrībā šķiet pašsaprotama lieta, tādēļ tie, kuriem kādu iemeslu dēļ nav sanācis iegūt šādu diplomu, agrāk vai vēlāk jūt vēlmi vai nepieciešamību pabeigt šo iesākto uzdevumu. Mūsdienās tas ir viegli, jo jebkurā brīdī vari izmantot tālmācību, lai sev ērtā laikā un vietā absolvētu vidusskolu. Esam apkopojuši astoņus noderīgus padomus, kas noderēs tiem, kuri plāno izmantot tālmācību, lai iegūtu vidējo izglītību.

1. Attīsti savas laika plānošanas prasmes un veido mācību grafiku

Viena no tālmācības raksturīgajām īpašībām ir tā, ka nav nepieciešams klātienē apmeklēt skolu un doties uz stundām, jo laiku plāno Tu pats. Lai arī tas skan vilinoši, vienlaikus ir arī izaicinājums, jo laika plānošana nav vienkārša, tādēļ ieteicams izveidot personīgo mācību grafiku, kuru pieskaņo savai ikdienai. Tālmācība ir lieliska alternatīva klasiskajam mācīšanās procesam, taču tā prasa mērķtiecību, pašdisciplīnu un labas laika plānošanas prasmes. 


2. Centies izvairīties no prokrastinācijas

Ikvienam mūsdienu skolēnam vai studentam ir zināms vārds “prokrastinācija”, kas nozīmē apzinātu vilcināšanos un darbu atlikšanu uz vēlāku laiku. Daži to sauc vienkārši par slinkumu, taču patiesībā šim fenomenam ir vairākas puses. Lai arī, cik grūti būtu iekļauties mācību grafikā, centies nekavēt termiņus un izvairies no prokrastinācijas. Ideālā gadījumā mēģini apsteigt izveidoto plānu, jo tādā veidā būsi pārliecināts, ka arī tad, ja notiks kas neparedzēts, Tu iekļausies termiņos. 


3. Atrodi to mācīšanās metodi, kas Tev der vislabāk

Vienam cilvēkam var būt labāka dzirdes atmiņa, kamēr cits vieglāk atceras lietas, tās redzot. Padomā, kas Tev palīdz iemācīties un atcerēties informāciju un izmanto to savā labā. Iespējams, lasīšanas vietā Tev vieglāk ir skatīties video par konkrēto tēmu, vai arī Tev jāpieraksta informācija, lai to labāk atcerētos. Piemēram, Rīgas 1. Tālmācības vidusskola saviem audzēkņiem piedāvā dažādus mācību materiālus elektroniskajā vidē eSKOLA, tostarp arī video lekcijas un e-grāmatas.


4. Atrodi vietu mācībām, kurā Tevi neviens netraucēs

Neatkarīgi no tā, vai izvēlies mācīties mājās, bibliotēkā vai kafejnīcā, ieteicams atrast vietu, kur Tevi neviens netraucētu, un Tu varētu pilnībā koncentrēties lasīšanai, uzdevumu pildīšanai un video lekciju vērošanai. Tāpat, protams, neaizmirsti arī par regulārām ēdienreizēm un ūdens lietošanu, lai slāpes vai izsalkums nenovērstu Tavu uzmanību no mācībām. Sarūpē arī kvalitatīvas austiņas, kuras izmantot, lai netraucētu citus, skatoties videomateriālus.


5. Vaicā pēc palīdzības, ja nespēj tikt galā viens pats


 Ikvienam no mums ik pa laikam gadās sastapties ar situācijām, kad esam iestrēguši pie kāda uzdevuma, un pašu spēkiem nespējam doties tālāk. Ja tā gadās, studējot tālmācībā, Tu vari vērsties pie zinošiem skolotājiem, kas sniegs konsultācijas. Tāpat virtuālā vidē vari sazināties arī ar klasesbiedriem un vaicāt padomu viņiem. 


6. Izvēlies mācību iestādi, kas Tevi motivē gūt labākus rezultātus


 Mācīšanās ir aizraujošāka, ja vari izmantot dažādus stimulus, kas veicina pašizaugsmi un nodrošina bonusus par labiem sasniegumiem . Rīgas 1. Tālmācības vidusskola ir izveidojusi īpašu motivācijas programmu “Mācies un pelni”. Tās ietvaros audzēkņi par saviem sasniegumiem saņem dažādas balvas, tai skaitā, atlaides mācību maksai un daudzus citus labumus. 


7. Piesakies mācībām, kad esi gatavs, negaidot rudeni


Piesakies mācībām jebkurā laikā Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā! Tas nozīmē, ka Tev vairs nav jāgaida rudens, lai sasniegtu mērķi par izglītības iegūšanu. Tev tikai nepieciešams apmeklēt mājas lapu un aizpildīt pieteikumu, lai pavisam drīz varētu sākt mācīties! 


8. Izvirzi tālākus mērķus

Atceries, ka vidusskolas izglītības iegūšanai nav jābūt Tavam vienīgajam mērķim. Kad tas būs paveikts, Tev tiks atvērtas plašas durvis ceļam uz augstāko izglītību, un varēsi iestāties universitātē vai koledžā, palielinot savu konkurētspēju darba tirgū!