Staburags.lv ARHĪVS

Malkas kamīns mājās - siltuma un mājīguma sajūtas radītājs

.

2019. gada 30. augusts 00:00

464
Malkas kamīns mājās - siltuma un mājīguma sajūtas radītājs

Dzīva uguns ir kas maģisks, tāpēc malkas kamīns mājoklī ir vieta, kas padara telpu ne tikai omulīgu, bet arī siltu un komfortablu. Mājas kamīns ar savu dabīgo uguns liesmu rada mieru un harmoniju, turklāt tiek bieži izmantots arī ģimeniskuma un romantisma sajūtu radīšanai. Kamīns ir ne tikai praktiski izmantojams, bet kalpo arī kā lielisks interjera un dizaina elements. 

Ja Tavās mājās ir jauns malkas kamīns vai plāno to uzbūvēt, tad šis raksts ir Tev - apskatīsim dažus svarīgus faktorus kamīna kopšanā, uzbūvē un izmantošanā. 


Malkas kamīnu veidi

Ir trīs kamīnu veidi, kas gaumīgi un labi iederas jebkurā lauku mājā - klasiskie, rustikas un modernie kamīni. 

  • Klasiskie kamīni ir ar akmens vai koka ārējo apdari. Šo kamīnu kurtuve un dūmu uztvērējs ir dziļi sienā, veidojot neuzkrītoši pamanāmu izvirzījumu mājokļa sienā. 

  • Rustikas kamīniem dominējoši ir plēsti akmentiņi un mazie ķieģelīši. Visbiežāk šāda tipa kamīnus uzbūvē guļbūvēs un lauku mājās. 

  • Modernie kamīni piemēroti mūsdienīga interjera mājoklim. Tiem ir minimāla apdare, kas ir no granīta vai marmora.

    Ir atvērtā tipa kamīni, kurus uzbūvē kamīnu meistari, un ir iebūvējamie kamīni, kuri ir gatavi un kurus vari iegādāties veikalā.

Iebūvējamo kamīnu apdarei tiek izmantoti vairāki materiāli, piemēram, tērauds vai čuguns, bet durtiņas tiek taisītas no stikla. Apdarei tiek izmantoti dažnedažādi materiāli - gan dārgi, gan lēti, un to vizuālo izskatu jebkurš var izvēlēties pēc savas gaumes un pielāgot jau esošajam telpas interjeram. 

Papildus bez šī visa - kamīnus var pieslēgt arī mājas centrālajai apkures sistēmai un iebūvēt pat dzīvokļos. 


Kas ir svarīgs būvējot kamīnu?

Ja esi nolēmis, ka Tavās mājās ir vajadzīgs kamīns, tad ļoti svarīgi ir saprast vairākus punktus - kāds būs kurtuves modelis, kamīna apdare, papildfuncijas, dūmvads, gaisa apmaiņas ceļi un pat gaisa turbīnas. Svarīgi ir visi punkti, lai kamīnu varētu nodot ekspluatācijā, tāpēc vislabāk ir pieaicināt ekspertu, lai tad, kad kamīns būtu gatavs, nebūtu vilšanās, piemēram, tas dūmo un netur siltumu. 


Kā kurināt kamīnu?

Kamīna kurināšanai var izmantot gan briketes, gan malku, viss atkarīgs no kamīna veida un tā spējas izplatīt siltumu. Liela nozīme ir arī skurstenim, ja kamīns tiek kurināts ar malku.

Ja kamīns ir ar malkas kurināšanas iespējām, tad Tev vienmēr būs jāparūpējas par sausu un kvalitatīvu malku. Vislabāk ir papildus iegādāties malkas skaldītāju, ar kuru vasarā un rudenī vari sagatavot kamīnam sacirstu malku. Šis instruments malkas skaldīšanai ir ļoti vērtīgs saimniecībā, jo spēj malku saskaldīt vienādās pagalēs, ir drošs pret traumām, kas var piemeklēt skaldot malku ar cirvi, kā arī ļoti ērts un produktīvs, jo spēj ātrā veidā apstrādāt lielus apjomus. Malkas skaldītājs komplektā ar kamīnu ir garants siltai un mājīgai mājai ziemas drēgnajos un sniegotajos vakaros. 

Vislabāk kamīnu ir kurināt ar lapu koku malku, piemēram, alkšņu malku - tā deg ilgi, vienmērīgi un dod spēcīgu karstumu telpā, kurā tiek kurināts. Tikpat laba ir arī ozola un oša malka - tās spēj tikpat jaudīgi radīt kvalitatīvu siltumu. Turpretim, bērza malka rada sodrējus, kas ilgtermiņā var sagādāt papildus darbu - sodrēju kopšanu. 


Vai kamīns var būt vienīgais apsildes veids mājā?

Ja vēlies, lai privātmājā būtu tikai kamīna kurināšanas opcija, kas apsildītu visu māju, tad tam ir jābūt ļoti nopietnam un pārdomātam projektam. Gan mājas nosiltināšana, gan siltuma noturībai ir ļoti milzīga nozīme, jo bieži vien ar tikai kamīna kurināšanu var nepietikt. Visbiežāk speciālisti iesaka apkurināt vai nu ar apkures katlu vai vēl kādu krāsniņu - kamīns var būt lielākoties kā papildus siltuma elements rudenī un pavasarī, kad aukstums vairs nav tik liels.