Staburags.lv ARHĪVS

Kabaču karbonādes, ar ko nevar pārēsties

Kabaču karbonādes,  ar ko nevar pārēsties

Kabaču vai cukīni pagatavošanai un lietojumam ir simtiem r­ecepšu. Vienkāršākās ar vislielāko piekrišanu ir kabaču karbonādes. Ēdājiem, kuriem karbonādes asociējas tikai ar gaļu, tās labpatīk saukt par kabaču pankūkām.

Lai saceptu lielu bļodu ar sātīgo kabaču gardumu, būs nepieciešami četri vidēja izmēra kabači. Svarīgi, pirmkārt, lai tie būtu svaigi ievākti, pāris dienu pastāvējušiem augļiem sēkliņas būs ieguvušas cietu apvalciņu, kas neļaus baudīt pagatavoto ēdienu. Otrkārt, pastāvējuši vai pārauguši kabači būs ar stingru mizu, kas aprgūtina kvalitatīvu cepšanu, un ēdot apvalciņš radīs nepatīkamas izjūtas.
Kabaču karbonādes var būt gan pamatēdiens, ko ēst pārsvarā ar skābu krējumu vai diļļu mērci, gan piedeva dažādos veidos pagatavotiem kartupeļiem, rīsiem un citiem produktiem.
Lielākie kabaču fani lēš, ka var vienā vakarā izēst veselu bļodu.

Nepieciešams:
◆ Kabači jeb cukīni — cik daudz grib un var apēst
◆ sāls, garšvielas pēc izvēles
◆ olas (uz vienu kabaci
vajadzēs  aptuveni divas)
◆ eļļa vai sviests cepšanai

◆ Kabačiem nogriež galus līdz tai vietai, kur sākas sēklainā daļa. Sagriež apmēram puscentimetru plānās ripiņās.
◆ Apber ar garšvielām — sāli, pipariem. Papildus sālim izmantoju dažādu kaltētu zaļumu un garšaugu garšvielu.
◆ Bļodā sakuļ olas. Citi olai liek klāt arī nedaudz miltu vai cepšanā izmanto rīvmaizi, es izvēlos kabačus mērcēt tikai olā, lai varētu labāk izjust to maigo un sātīgo garšu. Milti parasti nomāc garšu, cepšanas laikā mīkla mēdz arī piedegt un eļļa paliek brūna.
◆ Pannā uzkarsē eļļu. Kabaču šķēlītes iemērc olā un liek cepties, kamēr viena puse paliek brūna. Cep, kamēr ar virtuves lāpstiņu viegli var izdurt cauri karbonāžu maliņām. Ja cepšanas laikā parādās putas, vēlams pirms nākamās cepšanas tās noliet, pannu notīrīt un uzliet svaigu eļļu.
◆ Cepšanai ir divi varianti. Var cept viegli brūnas karbonādes un tumšāk brūnas, kamēr tiešām kabači olā izskatās pēc karbonādēm.
Kabaču karbonādes labi garšos karstas ar krējumu vai bez tā, bet arī aukstām nebūs nekādas vainas. Gan siltas, gan auk­stas karbonādes būs laba un oriģināla pie­deva arī sviestmaizēm. Jebkurā gadījumā šis būs kārtīgs ēdiens tiem, kuri vēlas iemē­ģināt garšu veģetārajā virtuvē. Jāpiebilst, ka kabačus var cept arī bez iemērk­šanas olā, eļļas vietā izmantojot sviestu — tad karbonādes būs treknākas. Katrs var izpausties un izmēģināt  savu variantu, bet garšīgi sanāks vienmēr. ◆