Staburags.lv ARHĪVS

Kas tev jāzina par naudas taupīšanu?

.

2019. gada 23. augusts 00:00

59
Kas tev jāzina par naudas taupīšanu?

Vai tas nebūtu lieliski, ja ikdienas tēriņus varētu samazināt vismaz par 10 % un veidot iekrājumus? Tomēr tik vienkārši tas nebūt nav. Lai sāktu veidoties iekrājumi, savai finanšu situācijai jāsāk pievērst pastiprināta uzmanība, jāizvirza prioritātes un jāmaina savi naudas tērēšanas paradumi. Latvijā ierasta prakse ir dzīvošana no algas līdz algai, kas nozīmē, ka līdzekļu pietiek tikai, lai iztiktu līdz nākošajiem plānotajiem ienākumiem, citādi mēneša beigās veidojas iztrūkums. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka situācija ir nelabojama. Mazliet pašdisciplīnas un gudra ieradumu maiņa ātri vien palīdzēs Tavai finansiālai situācijai nonākt līdzsvarā. Turklāt līdz ar tās līdzsvarošanos, būs daudz vieglāk veidot uzkrājumus. Par to, kas palīdzēs Tev ietaupīt gan ikdienā, gan ilgākā laika periodā, pastāstīsim raksta turpinājumā.

Saplāno budžetu!
Dienā, kad esi saņēmis galvenos mēneša ienākumus, iesākumā veic savu prioritāro rēķinu apmaksu, piemēram, dzīvokļa īri un komunālos pakalpojumus. Tas palīdzēs vienkāršāk pārlūkot summu, ar kuru vari brīvi rīkoties visu atlikušo mēnesi. Prioritāros rēķinus nekad nevajadzētu atstāt uz vēlāku laiku vai uz nākošo mēnesi, jo tie paredz soda procentu pieaugumu par katru nokavēto dienu. Atceries, ka šobrīd esi nolēmis pārvaldīt savas finanses un būt taupīgs, un taupot ir svarīgi būt apdomīgam arī šķietamos sīkumos.

Kad rēķinu apmaksa veikta, pārlūko atlikušo līdzekļu kopsummu un sadali to vienmērīgi pa atlikušajām mēneša nedēļām. Lai izvairītos no līdzekļu pārtērēšanas, nedēļai atvēlēto naudas summu izņem no bankomāta skaidrā naudā un ikdienā kredītkarti nemaz nenēsā līdzi! Pētījumi liecina, ka cilvēki naudu tērē daudz apdomīgāk, norēķinoties skaidrā naudā, jo tad naudas plūsma ir labi pārskatāma un cilvēks kritiskāk izvērtē pirkumu lietderību. Bet, izmantojot kredītkarti, naudas atlikums psiholoģiski šķiet neizsmeļams, tāpēc pieaug neapdomīgu un iepriekš neplānotu pirkumu skaits.

Maini ieradumus!
Tas, kā izturies pret naudu un kā esi ieradis to tērēt, vistiešākajā veidā ietekmē Tava mēneša budžeta līdzsvaru. Ja esi nolēmis būt taupīgs, tad jāmaina arī sava attieksme pret naudu un ikdienas tēriņu paradumi. Ja netiek veikta rūpīga izdevumu un ienākumu sabalansēšana, neizbēgami veidosies līdzekļu iztrūkumi. Tāpēc pie finanšu plāna ir ieteicams pieturēties ik katrā ikdienas darbībā.

Turpinājumā sniegsim pāris noderīgus padomus ikdienas naudas tērēšanas paradumu maiņai, kas, pielietoti praksē, ļaus ne tikai ietaupīt, bet kļūs arī par noderīgu ieradumu, tādēļ veidot iekrājumus turpmāk būs daudz vieglāk.

Ieradumi, kas palīdz ietaupīt:

  • Pielāgo savas maltītes iemīļotā lielveikala akciju piedāvājumiem un izvēlies sezonālos produktus;

  • Pirms došanās uz veikalu, sastādi iepirkumu sarakstu, tādējādi izvairīsies no impulsīvu pirkumu veikšanas;

  • Labāk norēķinies par pirkumiem skaidrā naudā, tā labāk varēsi pārskatīt naudas plūsmu un nepārtērēties;

  • Samazini ikdienas darba pusdienu izdevumus, gatavojot maltītes mājās un ņemot tās līdzi uz darbu;

  • Ietaupi uz līdzņemamo dzērienu rēķina. Lielisku kafiju vari pagatavot mājās pats un ieliet termokrūzē, bet minerālūdens vietā iepildīt vēsu ūdeni plastmasas pudelē mājās;

  • Eksperimentē ar taupīšanu, piemēram, ievies reizi nedēļā dienu, kurā netērē naudu nemaz. Vai, piemēram, izdomā kategoriju, kurā vienu mēnesi netērēsi ne centa, piemēram, apģērba iegādē;

  • Izmēģini ierobežot izklaides pasākumu apmeklēšanu, piemēram, līdz vienai - divām reizēm mēnesī;

  • Ja apmeklē sporta zāli, vienu mēnesi neiegādājies tās abonementu, bet tā vietā pārbaudi savu pašdisciplīnu un izmēģini vingrošanu mājās;

  • Taupi degvielu ik uz soļa, piemēram, gadījumos, kad ilgstoši stāvi sastrēgumos, neaizmirsti izslēgt dzinēju, nedarbini automašīnas papildsistēmas bez īpašas vajadzības un īsu maršrutu veikšanai labāk izvēlies pastaigu kājām.