Staburags.lv ARHĪVS

8 negaidīti tēriņu avoti pieaugušajiem

.

2019. gada 24. augusts 00:00

45
8 negaidīti tēriņu avoti pieaugušajiem



Uzsākot pieaugušo dzīvi, rodas jauni pienākumi un atbildības. Reizē ar to arī negaidīti tēriņu avoti, kam ne visi jaunieši ir gatavi. Iepazīsimies ar negaidītākajiem tēriņiem, ar ko sastopas ikviens no mums, uzsākot pieaugušā dzīves gaitas.


1. Izklaides ar draugiem


Noteikti galvenais iemesls izsaucienam “Kur palikusi visa mana nauda? Zvēru, ka man tikko bija vairāk” ir atpūtas pasākumi nedēļas nogalēs. Tad nauda tērējas nemanot un tam nav nekāda sakara ar racionālismu. Vēl jau draugi aicina uz brančiem no rītiem, kur esi spiests iet. Vēl var gadīties, ka došanās vakariņās pārvērtīsies par dzērienu pasākumu, kas bankas kontu nemanāmi samazina par 100 EUR. Un nekāda finanšu plānošana nespēj atturēt prātu no “tusēšanas” režīma, kamēr tam netiek pielikts punkts vai vismaz stingri ierobežots.


2. Draugu kāzas


Par to nekad nedomā, jo laulības vienmēr šķiet tik tālu, līdz tās sāk notikt vienas pēc otras, jo draugi ir aptuveni vienā vecumā. Katru reizi, kad kāds no viņiem nolemj sociālos tīklos paziņot pasaulei, ka ir saderinājies, ir jāsāk plānot gan jauna apģērba, gan labas dāvanas jaunlaulātajiem iegāde. Un tad vēl tās kāzu mantu izpirkšanas spēles un ziedojumi jaunās ģimenes nākotnes bērniem.


3. Mājas dekori un mantas


Ja studiju gados jādzīvo kopmītnē, kur nekas vairāk par gultu, skapi, galdu un dažiem virtuves priekšmetiem nav, tad pārvācoties uz savu dzīvokli, nemaz nespēj iedomāties, ka tik daudz naudas var iztērēt dažādiem vajadzīgiem un ne tik ļoti vajadzīgiem sīkumiem. Viss, sākot ar gultas veļu, dvieļiem un beidzot ar vannaistabas paklājiņu un kurpju kasti, maksā naudu. Un tas viss kopā - daudz naudas. Un kad ciemos ierodas vairāk par 6 viesiem vienlaicīgi, nāk apskaidrība, ka jāiegādājas arī jauns trauku komplekts.


4. Iepirkšanās


Cik lielisks ir bērnības laiks, kad vecāki nopērk visu nepieciešamo un nav jādomā par produktu iegādi un to, cik tas maksā. Tagad, dodoties uz veikalu pēc dažiem produktiem, bieži vien atgriežamies mājās ar vismaz divreiz vairāk iztērētas naudas nekā bija plānots. Viens lielisks ieteikums: nekad neiet uz pārtikas veikalu izsalkumā, pat vieglā ne. Jo tieši tas ir veids, kā mūsu pārtikas groziņos iekļūst neveselīgas uzkodas, kāds kūpinājums vai saldumi.



5. Mājas tīrība


Viss, kas saistīts ar mājokļa tīrību, sākot no veļas mazgāšanas un beidzot ar tīriem dzīvokļa logiem un mirdzošu vannas istabu, maksā naudu, un jūs pat sākotnēji nespējat iedomāties, ka tēriņi šajā pozīcijā ir samērā būtiski. Turklāt uzkopšanas līdzekļu iegāde nav “priecīgs pirkums”, cilvēka smadzenes labprāt kaut kādā veidā bloķē garlaicīgu produktu tēriņus, līdz kamēr tas nekļūst par dzīves realitāti.


6. Skaistumkopšanas līdzekļi


Matu griešana ir dārga, it sevišķi sievietēm, manikīrs ir dārgs, kosmētikas procedūras arī. Ja vēl vēlies matus pieaudzēt vai iztaisnot, tas izmaksās vēl stipri dārgāk. Un tad visi kopšanas līdzekļi. Lai atbilstu sabiedrības skaistuma standartiem, var iztērēt milzīgas naudas summas ķermeņa, sejas, matu kopšanas līdzekļiem. Jo augstākas kvalitātes produkts, jo dārgāks tas būs. Jā, protams, var daudz ko iemācīties pašmācības ceļā un lietot dabiskus līdzekļus, kas varētu atvieglot šo izdevumu sadaļu.


7. Svētku dāvanas


Ienākot pieaugušo dzīvē, pēkšņi nāk apskaidrība, ka ir ne tikai patīkami saņemt dāvanas, bet arī jārūpējas par to, ka dāvanas ir jādāvina citiem cilvēkiem, vismaz saviem tuvākajiem. Un pēkšņi decembris no iemīļotākā gada mēneša pārvēršas par milzīgu tēriņu mēnesi, kura laikā jāatsakās vai vismaz jāatliek dažu savu ieceru realizācija.


8. Kredītmaksājumi


Agri vai vēlu pienāk brīdis, kad jāiegādājas savs īpašums, tāpat arī daudzi nonāk līdz auto iegādei. Daudz vieglāk to realizēt, izmantojot kredītu piedāvājumus. Paņemt kredītu un veikt sava sapņa piepildījumu ir patīkami, bet ir arī jāapzinās, ka katru mēnesi tas aizņems būtisku, ja ne pašu būtiskāko daļu ikmēneša tēriņos. Ne visi tam ir gatavi.