Staburags.lv ARHĪVS

Noderīgi iesācējiem: viss par un ap airsoft

.

2019. gada 9. augusts 00:00

176
Noderīgi iesācējiem: viss par un ap airsoft

Ja nesen kā esi aizrāvies ar airsoft vai tikai plāno pamēģināt šo kaujas simulācijas sporta spēli, izlasi šo rakstu un uzzini vērtīgus padomus un informāciju! Konsultē airsoft veikals un izklaides parki GUNSnLASERS.

Kam patiks airsoft spēles?Lielākoties ar airsoft aizraujas vīrieši, tomēr var novērot, ka arī sievietes labprāt izmēģina šo sporta veidu. Spēlēs var piedalīties gan fiziski aktīvi cilvēki, kas var noskriet vairākas stundas, gan arī tie, kuri sevi neuzskata par lieliem skrējējiem. Ja ir izjūta, ka skriešana nav Tavs (ņemot vērā, ka airsoft ieroči ir smagi), var spēlēt aizsardzībā, jo spēles gaita būs mierīgāka. Savukārt uzbrucējiem nāksies kārtīgi noskrieties.


Līdzīgi kā ar jebkuriem citiem hobijiem, arī airsoftu ieteicams vispirms izmēģināt un tikai pēc tam iegādāties savu ekipējumu. Tā ietaupīsi naudu un atradīsi sev piemērotāko ekipējumu!


Izmēģināt dažādu ekipējumu un konsultēties ar pieredzējušiem airsoft spēlētājiem var atvērto jeb publisko airsoft spēļu laikā, kas dažādās Latvijas vietās notiek teju katru nedēļu. Tas nozīmē, ka spēlē piedalās dažādi spēlētāji ar savu vai nomas ekipējumu, uz vietas sadaloties komandās.


Airsoft veikals GUNSnLASERS vasaras sezonā atvērtās airsoft spēles rīko katru nedēļas nogali savā Mežaparka poligonā, kas atrodas Rīgā, Viestura prospektā 2. Ienāc TE un uzzini, kad notiks tuvākais pasākums! Ziemas sezonā šādas spēles notiek GUNSnLASERS iekštelpu poligonā Mārkalnes ielā 10. Seko informācijai Facebook lapā un reģistrējies, jo dalībnieku skaits ir ierobežots!

Airsoft ekipējumsAirsoft ieroči ir reālu kaujas ieroču kopijas jeb replikas. Attiecīgi airsoft ieroči sver un izskatās gluži tāpat kā īstie, tādēļ nezinātājs var viegli pārprast. Daži no populārākajiem modeļiem ir:

  • MP5 automāti;

  • M4 automāti;

  • Beretta CO2 vai elektriskās pistoles.


Viens no populārākajiem un kvalitatīvākajiem zīmoliem ir G&G. Airsoft pistoles parasti ir paredzētas tuvcīņai, spēlējot iekštelpu poligonos. Pistoles var izmantot arī kā papildu ieroci plašos āra laukumos, kad pretinieks ir nelielā distancē un ir nepieciešams to neitralizēt.


sq5FvIHE8pfDxFgvxH1I_bJ810cGKOqGb6W8NGDT

Foto: GUNSnLASERS


Airsoft ieroči darbojas uz baterijām vai CO2 kapsulām. Šādas kapsulas tirgo airsoft veikals. Klikšķini šeit, apskati cenas un pasūti! Ar ieročiem, kam ir elektronikas elementi, nav ieteicams spēlēt lietainā laikā, jo ilgstošs mitrums var radīt bojājumus tāpat kā jebkurai citai elektronikas ierīcei. Ieročiem, kas darbojas ar gaisu, lietus tik ļoti netraucē tomēr no spēcīga mitruma jebkurā gadījumā ieteicams izvairīties.

CenasAirsoft ieroči cenas ziņā variē no pāris desmitiem eiro līdz pat vairākiem simtiem. Šajā nozarē darbojas teiciens - jo vairāk maksā, jo augstāka kvalitāte. Lētākie ieroči ir aprīkoti ar plastmasas detaļām, savukārt dārgākiem ir metāla un polimēra daļas. Tas ne tikai vizuāli izskatās iespaidīgāk, bet arī kalpo ilgāk un nodrošina patīkamāku spēles pieredzi.

No 16 gadiemAirsoft Latvijā ir atļauts spēlēt no 16 gadu vecuma. No šī vecuma drīkst iegādāties arī ieročus.

Drošības ekipējumsAirsoft paredz stingru drošības noteikumu ievērošanu, tādēļ neiztikt bez atbilstoša ekipējuma. Spēlēm būs vajadzīgs:

  • ērts apģērbs, kas nosedz visu ķermeni;

  • sejas maska, kas pilnībā vai daļēji nosedz seju. Obligāti, lai būtu nosegta mute un acis;

  • cimdi pirkstu aizsardzībai. Var iztikt ar parastiem cimdiem, tomēr ieteicami taktiskie, ar ko būs ērtāk noturēt ieroci un vajadzības gadījumā nomainīt ieročus vai papildināt aptveri ar bumbiņām;

  • ērti apavi, ar kuriem var paskriet un tie stabili noturēs potīti uz nelīdzenas virsmas.

Spēlētāji bieži izmanto arī dažādus papildu aksesuārus, piemēram, vestes, ķiveres, mugursomas, taktiskās jostas, locītavu aizsargus, somas ieročiem u.c. Ņemot vērā, ka airsoft ieroči ir tik reālistiski, tie jāpārvadā somās vai apsegti, lai nemaldinātu iedzīvotājus.


Jostas un mugursomas jo īpaši nozīmīgas ir spēlēs, kas notiek vairāku hektāru lielā teritorijā. Tur dalībnieki dodas spēlēt vairāku stundu garumā, ņemot līdzi papildu aptveres, bumbiņas, baterijas u.c. lietas.


Drošības noteikumi ir stingri attiecināmi arī uz spēles teritoriju:

  • teritorijā nedrīkst iekļūt nepiederošas personas bez aizsargmaskām;

  • teritorijai ir jābūt nožogotai;

  • ārpus airsoft teritorijas ieročiem ir jābūt drošinātāja režīmā, lai nejauši neizšautu;

  • ekipējumam, kas spēles laikā netiek izmantots, ir jābūt droši novietotam.


Airsofts nereti tiek dēvēts arī par džentelmeņu sporta spēli, jo ir jāciena citi spēlētāji un godīgi jāatzīstas, ja pretinieks ir trāpījis.

Airsoft spēles noteikumiSpēles sākas ar instruktora doto zīmi, piemēram, svilpes signālu. Tad dalībnieki izskrien no savām bāzēm un pilda instruktora doto misiju jeb spēles scenāriju. Misijas ir neierobežoti daudz un viena misija var ilgt no 10 minūtēm līdz pat 2h vai pat ilgāk.


Visā pasaulē zināmi airsoft scenāriji ir:

  • karoga uzvilkšana mastā;

  • prezidents;

  • komandas death match;

  • bruņotas ēkas ieņemšana;

  • policisti pret teroristiem;

  • karoga nogādāšana savā bāzē;

  • degvielas kannu transportēšana u.c.

Misiju dažādība ir atkarīga no instruktora pieredzes, atraktivitātes un iztēles. Atkarībā no spēlētāju vecuma un iepriekšējās pieredzes, instruktori dod dažādas sarežģītības uzdevumus. Var būt arī kompleksie scenāriji, kad uzvarētāju komanda tiek noteikta tikai pēc vairāku uzdevumu izpildes un katrs nākamais uzdevums ir iepriekšējā turpinājums.


https://www.youtube.com/watch?v=hKWP5M_BZwY

Kā tiek noteikts trāpījums?Airsoft Latvijā un visā pasaulē paredz, ka trāpījums skaitās pa jebkuru ķermeņa daļu, kā arī ieroci. Ja spēlētājam trāpīja, piemēram, pa automātu, bet viņam ir līdzi arī airsoft pistole, spēli var turpināt ar pistoli. Ja nav cits ierocis, tad no tālākas dalības attiecīgās misijas laikā ir jāizstājas. Var būt arī misijas, kurā pēc trāpījuma jāskrien līdz bāzei un tad “jāatdzīvojas”, lai turpinātu cīņu.


Airsoft Latvijā ir sporta veids, kas aizvien kļūst populārs, pulcējot arvien lielāku pastāvīgo spēlētāju loku. Izmēģini arī Tu, apmeklējot GUNSnLASERS.lv atvērtās spēles!