Staburags.lv ARHĪVS

Ko var un ko nevar aprēķināt alkohola kalkulators?

.

2019. gada 2. augusts 00:00

1137
Ko var un ko nevar aprēķināt alkohola kalkulators?

To, ka pēc alkohola lietošanas nedrīkst sēsties pie stūres, zina gan autovadītāj, gan tie, kuri ne reizi nav patstāvīgi vadījuši transportlīdzekli. Ja vadītājs vispār nedzer alkoholiskos dzērienus, viņam nav jāuztraucas par promilēm, taču ko darīt tiem, kuri mēdz iedzert alus vai vīna glāzi? Cik ilgam laikam jāpaiet, lai atgrieztos autovadītāja lomā? Noskaidrot atbildes palīdz alkohola kalkulators – lasi un uzzini, kā tas ir lietojams!

Alkohola kalkulators tiešsaistē: aprēķins sekundes laikā Vadītāji zina, ka promiļu daudzumu pārbauda ar alkometru, un dažiem vadītājiem ir pašiem savi privātie alkometri, kas precīzi aprēķina promiļu daudzumu. Taču personīgais alkometrs nav lēta prece, tāpēc daudzi meklē ekonomiskāku promiļu noteikšanas veidu. Tas ir alkohola kalkulators – interneta rīks, ko piedāvā elektronisko aprēķinu platforma Aprēķins.lv.

Viegli lietojams kalkulators Aprēķins.lv promiļu kalkulators acumirklī uzrāda aptuvenu promiļu daudzumu organismā, pietiek tikai ievadīt kalkulatora lodziņos prasīto informāciju. Lai veiktu aprēķinu, Tev ir jāieraksta:

  • dzimums (vīrieši un sievietes atšķirīgi panes dažādu alkohola daudzumu);

  • svars (jo tas ir mazāks, jo vieglāk iereibt);

  • laiks, kas pagājis pēc pēdējā dzēriena;

  • izdzertā alkohola veids vai veidi un apjoms mililitros.


Kalkulatorā iestatījumos ir ievadīti šādi populārākie alkoholisko dzērienu veidi:

  • bezalkoholiskais, viegls, vienkāršs un stiprs alus;

  • dzirkstošais vīns, vājš, vienkāršs un stiprināts vīns;

  • liķieris;

  • portvīns;

  • Jagermeister;

  • tekila;

  • 40% gradīgie dzērieni: viskijs, konjaks, brendijs, degvīns, rums;

  • īpaši stipri dzērieni: balzāms, absints, stiprs rums, spirts.


Ņemot vērā lietotāja sniegto informāciju, kalkulators veic aprēķinu un parāda aptuvenu promiļu daudzumu un secinājumu – drīkst vai nedrīkst sēsties pie stūres. Ja aprēķināts promiļu daudzums ir pārāk augsts, kalkulators uzrāda, pēc cik ilga laika lietotājs atkal būs skaidrā.

Gadījumos, ja aprēķinātais promiļu daudzums ir starp 0,2 un 0,5 promilēm, kalkulators atgādina, ka ar šo promiļu daudzumu lietotājs drīkst sēsties pie stūres, ja viņa vadītāja stāžs ir lielāks par diviem gadiem.

Cik precīzi ir kalkulatora aprēķini? Promiļu kalkulators ir parocīgs, taču neprecīzs rīks – tas aprēķina promiļu daudzumu pēc vidējiem rādītājiem, tāpēc precīzu rezultātu nevar garantēt neviens internetā atrodams kalkulators. Kalkulatorā ir iebūvēti algoritmi, kas rēķina aptuvenu reibuma pakāpi, ņemot vērā pamatfaktorus: lietotāja dzimumu, svaru, izdzertā alkohola veidu un apjomu, kā arī laiku, kas pagājis kopš alkohola lietošanas. Katra cilvēka individuālu reakciju uz alkoholu promiļu kalkulators nevar paredzēt, tāpēc kalkulators jālieto uzmanīgi.


Šāds rīks ir parocīgs situācijās, kas teorētiski pieļauj sēšanos pie stūres kādu laiku pēc alkohola lietošanas. Kalkulators ļauj noteikt, cik ilgam laikam jāpaiet, lai vadītu mašīnu pēc vīna vai alus glāzes, arī pēc stipru alkoholisko dzērienu lietošanas. Galvenais nosacījums – precīzi piefiksēt patērētā alkohola apjomu. Bet, ja atcerēties šo informāciju ir problemātiski, no transportlīdzekļa vadīšanas stingri ieteicams atturēties vismaz 24 stundas.


Promiļu skala parāda, kā pat mazs alkohola daudzums ietekmē cilvēka organismu – pat pieļaujamās 0,2 promiles pasliktina koncentrēšanas spējas. Latvijā autovadītāji ar stāžu virs 2 gadiem var braukt ar 0,5 promilēm, taču katram cilvēkam ieteicams nevis akli paļauties uz kalkulatora aprēķiniem, bet arī patstāvīgi novērtēt savu stāvokli un ņemt vērā individuālu reakciju uz alkoholu.


Alkohola kalkulators internetā nav universāls promiļu noteikšanas rīks, taču ir noderīgs šaubu gadījumā. Ja neesi pārliecināts, vai jau vari sēsties pie stūres, ienāc Aprēķins.lv mājaslapā un noskaidro aptuvenu promiļu daudzumu savā organismā!