Staburags.lv ARHĪVS

Diena bez iepirkšanās: kā to padarīt par realitāti?

.

2019. gada 24. jūlijs 00:00

56
Diena bez iepirkšanās: kā to padarīt par realitāti?

Lai arī iepirkšanās ir daļa no ikdienas, tomēr dažkārt nākas secināt, ka tā ir kļuvusi nevis par nepieciešamību, bet gan dārgu hobiju. Jaunas lietas patiešām sniedz prieku, taču tās var radīt arī būtisku iztrūkumu budžetā, īpaši, ja tiek iegādātas neplānoti. Ja arī Tu mēdz aizdomāties, ka vajadzētu mainīt savus iepirkšanās paradumus, tad ieskaties turpmākajos padomos!

Tiem, kuriem iepirkšanās līdz šim bijusi īpaši svarīgs process, krasas pārmaiņas var radīt lieku satraukumu. Tādēļ, gluži tāpat kā citus ieradumus, arī šo vajadzētu mainīt pamazām. Sākotnēji labs mērķis varētu būt viena diena bez iepirkšanās. Nešķiet nemaz tik neiespējami, vai ne?

Pieraksti izdevumus

Lai atrastu motivāciju mainīt iepirkšanās ieradumus, ir vērts ilgāku laika posmu pierakstīt savus izdevumus. Ja esi apņēmies vismaz vienu dienu iet garām visiem veikaliem, tad pieraksti, cik daudz naudas ik dienas Tu tērē. Summas var nešķist lielas, taču ilgākā laika posmā skaitlis varētu būt ievērojams. Daļu no tā varētu ietaupīt, atsakoties no dažiem pirkumiem.


Izvērtē savas patiesās vajadzības

Ikdienā vajadzīgas daudz un dažādas lietas, tādēļ dienai bez iepirkšanās vajadzētu iepriekš sagatavoties. Padomā, bez kā Tu nevari iztikt (piemēram, pārtikas un transporta biļetēm) un sarūpē to visu iepriekš. Jā, tas nozīmē lielāku plānošanu, taču noteikti atmaksāsies.

Lēmums vienu dienu iztikt bez iepirkšanās, var palīdzēt izvairīties no spontāniem pirkumiem. Ja kaut ko vēlies iegādāties, tad pirkuma atlikšana var palīdzēt novērtēt šī pirkuma patieso lietderību. Tev nav jāpārtrauc iepirkšanās uz visiem laikiem – tā lieta, ko vēlies iegādāties šodien, veikala plauktā, visdrīzāk, būs arī rīt, parīt un arī pēc mēneša. Bet Tu sev būsi devis laiku, lai apdomātu lietu patieso nozīmi.


Definē patiesos motīvus

Lai mainītu iepirkšanās ieradumus, ir vērts definēt, kādēļ Tu patiesībā iepērcies. Vai Tu pērc jaunu apģērba gabalu vai modes aksesuāru, jo Tev to vajag, vai arī gluži vienkārši tas Tev uz brīdi liek justies labāk? Daudzi cilvēki iepērkas, jo jūtas garlaikoti vai nomākti. Lai arī jauna, skaista lieta patiešām sniedz pozitīvas emocijas, tomēr šo jautājumu risināšanai lietderīgāk būtu izmantot citas metodes – tādas, kas neaizpilda skapi ar lietām, kas tā arī nekad netiks uzvilktas un nerada iztrūkumu personīgajā budžetā.


Domā par ieguvumiem

Jutīsies pārliecinātāks par savu lēmumu, ja veltīsi laiku ieguvumu apdomāšanai. Diena bez iepirkšanās varētu būt īstais brīdis, lai noteiktu jaunus mērķus. Ko vēlies paveikt ar ietaupīto naudu? Kas Tev patiešām ir svarīgi? Lielisks veids, kā sasniegt svarīgākos mērķus un koncentrēties uz svarīgāko, ir izveidot ‘’Svarīgo mērķu’’ fondu, kurā novirzīt līdzekļus šo ieceru īstenošanai. Vai Tu vēlies ceļot? Varbūt vēlies apgūt jaunas prasmes? Bet varbūt jau labu laiku domā par jaunas automašīnas iegādi?

Dažādu sapņu piepildīšanai dažkārt noderīgs var būt patēriņa kredīts (vairāk par tā sniegtajām iespējām - šajā mājas lapā), tomēr labākas personīgo finanšu pārvaldības prasmes sniedz lielāku pārliecību un palīdz arī ātrāk segt kredītsaistības, ja tādas ir.

Diena bez iepirkšanās – vai tā var mainīt dzīvi? Bez šaubām - jā! Tā ļauj izdarīt secinājumus, dod stimulu jaunu ieradumu izveidei, sniedz jaunu iedvesmu un palīdz šo neiepirkšanās periodu veiksmīgi pagarināt. Vai esi gatavs mēģināt?