Staburags.lv ARHĪVS

Kā attīrīt ūdeni mājas apstākļos?

.

2019. gada 19. jūlijs 00:00

752
Kā attīrīt ūdeni mājas apstākļos?

Bieži vien dzeramā ūdens garša un krāsa liek aizdomāties par to, vai tiešām tas ir gana kvalitatīvs. Daudzās mājsaimniecībās par pašsaprotamu tiek uzskatīta dzeramā ūdens iegāde plastmasas pudelēs. Tomēr pārskatot izdevumus ilgākā laika periodā, nākas secināt, ka tas ir finansiāli neizdevīgs risinājums. Citās mājsaimniecībās ūdens tiek lietots tikai vārītā veidā, tomēr jāatceras, ka vārīšanas laikā tas zaudē visas minerālvielas un organismam noderīgos piemaisījumus, tāpēc nesniedz organismam nekādu labumu.

Protams, pirms izdarīt pāragrus secinājumus par ūdens kvalitāti, ir vērts nodot atbilstošas ūdens analīzes un tikai tad meklēt risinājumus tā attīrīšanai. Tomēr arī netīkama garša vai duļķaina ūdens krāsa var liecināt par dažādu piemaisījumu klātbūtni. Kā tad iegūt dzidru, minerālvielām bagātu un tīru ūdeni, par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Pie ūdens krāna stiprināmais ūdens filtrs

Šis risinājums būs atbilstošs maza un vidēja izmēra dzīvokļiem un būs izdevīgs finansiālā ziņā. Turklāt tas ir vienkārši uzstādāms un to var veikt arī bez nozares speciālistu palīdzības.

Vairums šī tipa ūdens filtru ir piemēroti, lai tos varētu uzstādīt jebkura modeļa jaucējkrānam un regulēt ūdens plūsmu vismaz 3 pozīcijās. Jaudas ziņā gan tie būs vājāki un tiks galā tikai ar neliela apjoma ūdens daudzumu. Pateicoties ērtajam dizainam un vienkāršajām tehnoloģijām, ūdens filtru ir viegli nomontēt un paņemt to līdzi, piemēram, dodoties uz vasarnīcu.

Jāteic gan, ka šis ūdens filtrs (iegādāties var šeit) nekalpos ilgtermiņā un tā rezerves daļas var būt bieži jāmaina, ja ūdens ir ļoti netīrs. Ūdens filtrā var sakrāties dažādas nogulsnes, tādejādi ātri padarot to neefektīvu.

Pudele vai krūka ar ūdens filtru

Lielisks veids, kā attīrīt ūdeni gan mājas apstākļos, gan pārgājienos un veicot sporta aktivitātes, ir dažādas krūzes un pārnēsājamās pudeles ar uzstādītiem ūdens filtriem. Pudeles ar filtru ir viegli pārnēsāt un nodrošināt sevi ar kvalitatīvu ūdeni visas dienas garumā. To dizaina princips ir līdzīgs kā termo krūzēm, tāpēc katrs var izvēlēties sev tīkamāko pudeles dizainu un krāsu.

Pārsvarā ūdens pudeles ir izveidotas no augstas kvalitātes, izturīgas plastmasas, kas ir triecienizturīga un elastīga. Pudeles augšdaļā izvietots īpašs filtrs, kas attīra ūdeni no hlora, kaļķa un dzelzs piemaisījumiem, bet saglabā visas ūdenī esošās minerālvielas. Vienīgais ūdens pudeles trūkums ir nelielais tilpums, pārsvarā tā ietilpība ir 0,6 l.

Pēc līdzīga principa darbojas arī krūkas ar ūdens filtriem, tomēr tajās iespējams attīrīt lielāku ūdens daudzumu. Ērtā izmēra un patīkamā dizaina dēļ, krūkas ar ūdens filtru ir ērti uzglabāt pat mazā virtuvē un to iespējams mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā, vispirms izņemot filtrēšanas kasetni.

Krūkas ietilpība ir atkarīga no izvēlētā modeļa. Izvēloties lielāka tilpuma krūku, mājas apstākļos vienā piegājienā iespējams attīrīt līdz pat 3,5 l dzeramā ūdens.

Stacionārie ūdens filtri

Stacionārie ūdens filtri parasti tiek ierīkoti zem izlietnes vai vietā, kur sazarojas ūdensvads. Tos uzstāda, lai attīrītu lielu ūdens daudzumu un atbrīvotu to no dažādām piegaršām un piemaisījumiem. Ar stacionārā filtra palīdzību var atbrīvoties no hlora, rūsas un kaļķa piemaisījumiem, mīkstināt ūdeni, uzlabot tā krāsu un atbrīvoties no dzelzs piegaršas. Tomēr šis risinājums izmaksās salīdzinoši vairāk un atmaksāsies ilgtermiņā.

Uzstādīt stacionāro ūdens filtru iesakām tiem, kas dzīvo privātmājā vai arī lielākā dzīvoklī, jo tas darbojas ar lielu jaudu un attīra lielu ūdens daudzumu. Stacionārajiem filtriem iespējams pielāgot arī dažādas papildsistēmas, kas, piemēram, attīra ūdeni no baktērijām vai piešķir ūdenim papildus minerālvielas.