Tavam vasaras galdam

Vasara ir laiks, kad ik brīdi vēlamies būt ārpus telpām. Laiks, kad varam arī maltīti baudīt dabā. Tas ir laiks, kad ēdienkartē biežāk iekļauj grilētu ēdienu. Nereti maltīte dabā aprobežojas ar grilā pagatavotu cūkgaļas vai vistas šašliku. Dažas idejas, ko vēl iespējams pagatavot, lai maltīti uz terases, pie ezera vai parkā padarītu vēl īpašāku.
ReceptesVasarīgi un veselīgi rukolas—biešu salāti būs labs
papildinājums jūsu iecienītajiem grilējumiem.
Salātiem:
rukola,
vārītas bietes,
brinza vai cits salātu siers,
zemesrieksti, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, linsēklas un citi rieksti un sēklas pēc vēlēšanās.
Salātu mērcei:
angļu sinepes — 2 tējkarotes,
balzamiko etiķis — 15 ml,
olīveļļa — 50 ml,
sāls — strīķēta tējkarote,
cukurs — strīķēta tējkarote.
Vispirms pagatavo mērci salātiem, sajaucot un kārtīgi samaisot sastāvdaļas. Pannā apgrauzdē atsevišķi zemesriekstus, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas un linsēklas. Lēzenā bļodā liek rukolu, sagrieztas bietes un sieru. Iesakām salātiem pievienot riekstus un mērci atsevišķi, kad salāti uzlikti uz šķīvja, — tā saglabāsies riekstu kraukšķīgums un salātu svaigums.
Grauzdiņu salāti būs laba uzkoda jūsu izvēlētajam atspirdzinošajam dzērienam.
Salātiem nepieciešams:
1 tumšā čabata (ciabatta — itāļu maize),
1 iesaiņojums vai kārba vārītu vai konservētu pupiņu,
250 g ķiršu tomātiņu,
Parmezāna siers (cietais siers),
baziliks, ķiploks, olīveļļa,
jūras sāls vai rupjais sāls.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Čabatu (maizi) saplēš tik lielos gabaliņos, lai būtu ērti ēst. Liek maizes gabaliņus pannā, pievieno smalki sakapātus vai caur spiedi izspiestus ķiplokus (apmēram trīs daiviņas, ja vēlas, var mazāk vai vairāk), jūras sāli pēc garšas un aplej ar nelielu daudzumu olīveļļas. Visu samaisa un cepeškrāsnī cep, līdz maizes gabaliņi kraukšķīgi. Tikmēr sagriež ķiršu tomātiņus uz pusēm vai četrās daļās, ņemot vērā, cik tomātiņi lieli. Sagriež sauju bazilika. Ja izmanto konservētās pupiņas, tās jānoskalo un jānosusina. Kad grauzdiņi gatavi, tie jāatdzesē. Tad grauzdiņus liek lielā bļodā, pievieno pupiņas, ķiršu tomātiņus, baziliku un daļu Parmezāna siera, kā arī pievieno olīveļļu. Visu samaisa un, ja vēlas, papildina ar sāli, baziliku vai olīveļļu. Ja vēlas, var salātus apbērt ar atlikušo daļu Parmezāna siera un rotāt ar bazilika lapiņām un veseliem ķiršu tomātiņiem.
Apgrieztā rabarberu kūka
Pavisam vienkārša kūka, kas vasaras galdu padarīs svinīgāku. Tā kā vasarā maltīti var baudīt arī ārpus mājas, tad ērtākai ēšanai kūku var gatavot silikona kēksiņu formiņās. Silikona formas atvieglos kūciņu izņemšanu.
Nepieciešams:
3 lieli rabarberu kāti,
zemenes,
5 olas,
4 ēdamkarotes miltu,
1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
cukurs, brūnais cukurs,
šķipsniņa sāls.
Rabarberus sagriež kubiciņos, liek bļodā, pievieno pāris ēdamkarotes cukura un ļauj tiem atsuloties. Tikmēr atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un kuļ tik ilgi, līdz veidojas biezas, cietas, baltas putas. Pēc tam sakuļ olu dzeltenumus, kuriem pievienotas piecas ēdamkarotes cukura. Kad olu un cukura masa pacēlusies un kļuvusi gaišāka, pievieno izsijātus miltus un kartupeļu cieti un visu samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Olu baltumus iecilā olu dzeltenumu masā. Silikona formiņu apakšā ieber nedaudz brūnā cukura, kārto rabarberus un zemenes, pārējo piepilda ar biskvīta masu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 15 minūtes. Dekorē ar zemenēm un piparmētru lapiņām.
Vasaras ūdens
Pirms un pēc labas maltītes vienmēr iesaka izdzert brangu glāzi ūdens. Lai ūdens būtu citādāks un vasarīgāks, tam pievieno rabarberus, meža zemenes un laimu.Sagatavoja Ance Andrējeva-Empele
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra