Staburags.lv ARHĪVS

8 paradumi, kas tevi var iedzīt parādos

.

2019. gada 4. jūlijs 00:00

284
8 paradumi, kas tevi var iedzīt parādos

Mums katram ir savi ieradumi, taču ikviens no tiem spēj ietekmēt mūsu finansiālo situāciju. Piemēram, rīta kafija pa ceļam uz darbu vai jauns apavu pāris sākotnēji var šķist nekaitīgi pirkumi, tomēr svarīgi izvērtēt to ietekmi uz finansiālo situāciju. Pāris eiro tur, pāris eiro – citur, un jau pēc laika šī summa ir daudz lielāka. Un, neskatoties uz centieniem citās jomās, šis varētu būt viens no iemesliem, kādēļ cilvēki iekļūst parādos.

Turpinājumā 8 paradumi, kas var būt par iemeslu parādiem. Pietiekami laicīgi pamanīti, tie var palīdzēt izvairīties no daudzām problēmām. Un pat ja esi parādos, šo ieradumu atpazīšana un pielāgošana var palīdzēt Tev sakārtot savu finansiālo situāciju.


Impulsīva iepirkšanās

Spontāni pirkumi var izraisīt virkni problēmu – laika gaitā tie var radīt iztrūkumu budžetā, radot situāciju, ka naudas pietrūkst svarīgo un obligāto tēriņu segšanai. Tas savukārt var novest pie aizņemšanās. Rezultātā var veidoties apburtais loks, no kura izkļūt ir ļoti grūti.

Kārdinājumi, kas ir visapkārt, dažkārt var likt aizmirst svarīgākos finansiālos mērķus. Lai tā nenotiktu, ieteicams izmantot kādu lozungu, piemēram ‘’Es pērku tikai to, ko man vajag’’, kas atgādinās par Taviem mērķiem. Kad rodas vēlme nopirkt ko neplānotu, pasaki sev šo lozungu un dodies prom.


Aizņemšanās nepārdomātiem tēriņiem

Kredītlīnija un citi aizdevumi paši par sevi nav nekas slikts – dažkārt tas ir patiešām noderīgs finanšu instruments. Problēmas sākas tad, ja tos sāk izmantot nelaikā un nevietā. Jāatceras, ka aizdevums ir paredzēts svarīgu un pārdomātu tēriņu segšanai. Plašāku informāciju par aizņemšanās sniegtajām iespējām atradīsi šajā mājas lapā.


Iepirkšanās garastāvokļa uzlabošanai

Vai esi kādreiz iegādājies sev kaut ko jaunu, lai vienkārši uzlabotu garastāvokli? Tā dara daudzi. Iepirkšanās patiešām var likt justies labāk, taču pārāk bieža šīs metodes izmantošana var negatīvi ietekmēt finansiālo situāciju.


Brīnumu gaidīšana

Bieži vien cilvēki, kas ir nopietnos parādos, kļūdaini uzskata, ka viņu situāciju izmainīs kāds finansiāls brīnums – piemēram, liels laimests loterijā, mantojums no kāda radinieka vai labi apmaksāts darbs, kas tā vienkārši uzradīsies pats no sevis. Taču šāds domāšanas veids ir bīstams, jo liek cilvēkam zaudēt kontroli pār savu dzīvi un finansēm.


Paradums tērēt vairāk, nekā patiesībā vari atļauties

Būtiskākā atšķirība starp tiem, kas ir parādos un tiem, kuri ir finansiāli brīvi, ir tādi, ka pirmie tērē vairāk, nekā spēj nopelnīt.


Esošas situācijas ignorēšana

Izvairīšanās domāt un runāt par esošo finansiālo situāciju ir ļoti riskanta, kas var sekmēt iekļūšanu vēl lielākos parādos. Taču tas problēmu neatrisinās. Tieši otrādi – ignorēšana var problēmu padarīt vēl lielāku.


Tikai minimālo kredītmaksājumu segšana

Minimālais maksājums katru mēnesi vēl nenozīmē izkļūšanu no parāda – tas var nozīmēt palikšanu parādsaistībās diezgan ilgu laiku. Tāpēc ir vērts meklēt veidus, kā šos maksājumus ik mēnesi palielināt.


Nav parādu atmaksas plāna

Daudzi uzskata, ka parādi nav nekas traks – gluži vienkārši tie tikai laika gaitā ir jāatdod. Taču konkrēta stratēģija var palīdzēt parādsaistības segt daudz ātrāk un efektīvāk. Viens no populārākajiem principiem ir sarindot parādus prioritāri – sākot no mazākā. Protams, tas nozīmē arī visu minimālo maksājumu segšanu, taču ļauj vairāk koncentrēties uz vienu parādu līdz brīdim, kad tas ir pilnībā dzēsts. Un tad pievērsties nākamajam.