Staburags.lv ARHĪVS

Japāņi svin latviskos svētkus

Sandra Pumpure

2019. gada 28. jūnijs 00:00

11
Japāņi svin latviskos svētkus

Lai iepazītu Latvijas lauku tūrisma piedāvājumu, Latviju apmeklēja žurnālistu grupa no Japānas. Šoreiz apzinātas Aiz­kraukles reģiona iespējas, viesi piedalījās arī vasaras saulgriežu svinībās.

Vizīte notika saistībā ar projektu “CAITO”, kurā iesaistījusies Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”. Tās mārketinga speciāliste Anna Palelione stāsta, ka projekta aktivitātes paredz piesaistīt Latvijai, Igaunijai un Dienvidsomijai ceļotājus no Japānas. Projekts sākās 2016. gadā un noslēgsies šogad.
— Šādas vizītes Latvijā un pārējās dalībvalstīs notiek regulāri, lai skatītu iespējas un stāstītu par tām savā valstī. Šoreiz brauciens bija Jāņu noskaņās, un Aizkraukles reģions izvēlēts, jo tur ir daudz skaistu un interesantu vietu, kas saista ārzemju tūristus. Šī japāņu grupa Latvijā bija pirmo reizi, un visi bija sajūsmināti par redzēto un piedzīvoto, — atzina Anna.
Japāņi apmeklēja “Skrīveru mājas saldējuma” ražotni un bija pārsteigti par produktu garšas un izmantoto dabīgo izejvielu daudzveidību. Interesanti, ka Japānā saldējumu izvēlas lielākoties tikai bērni, bet Latvijā tas ir iecienīts našķis visu vecumu cilvēkiem. Gards viesiem šķita zemnieku saimniecības “Vecsiljāņi” ražotais “Ievas siers”, ko viņi labprāt iegādājās. Garšojis arī alus, ko ražo Odzienas muižā. Tur viesi nakšņoja. Vēl vizītes laikā iepazīta Koknese, zemnieku saimniecība “Janavas”, Lokstenes svētnīca pie maiznīcas “Liepkalni” Klintaines pagastā un tās apkārtne. 
— Visvairāk viesus sajūsmināja saulgriežu svinības, kas notika netālu no Lokstenes. Jau iepriekš stāstīju, ka tas nebūs speciāli viņiem rīkots pasākums, bet iespēja piedalīties īstos svētkos, redzēt latviskās tradīcijas, kas joprojām dzīvas un nozīmīgas arī mūsdienās. Japāņi arī paši tajā visā iesaistījās. Daļa grupas palika pat pēc pusnakts un kopā ar vietējiem sagaidīja saullēktu, — stāsta Anna.
Odzienas muižas pārstāve Evija Sproģe pastāstīja, ka viesus iepazīstināja ar šo kompleksu, kā arī piedāvāja vakariņas ar latviskiem ēdieniem dažādās variācijās. Galdā tika celti trīsgaršu vīstokļi, kuru sastāvā ir kvass, bietes, burkāni, lauku vistas gaļa, zirņu pastēte un citas sastāvdaļas, jauntradīciju sklan­drau­sis, zivis un daudz citu gardumu, kas gatavoti no Latvijas produktiem. ◆