Staburags.lv ARHĪVS

Ko der zināt, ja plānojat ceļojumu pa Eiropu ar auto

.

2019. gada 28. jūnijs 00:00

365
Ko der zināt, ja plānojat ceļojumu pa Eiropu ar auto

Ceļojums ar auto pa Eiropas valstīm ir lielisks veids, kā pavadīt atvaļinājumu. Tik daudz vietu, ko redzēt, gardi ēdieni, apburoši dabas skati, kultūras kontrasti un vēl, un vēl… Viss, kas Tev nepieciešams, ir plāns, kā pavadīt šo braucienu, lai, atgriežoties mājās, stāstāmā pietiktu vairākām dienām. Šajā rakstā mēs esam Tev sagatavojuši ieskatu ceļojuma plānošanas tehniskajā pusē, proti, kā izplānot braucienu, lai to varētu pavadīt bez liekām raizēm un nepatīkamām situācijām.

  • lijs ir dārgs mēnesis Eiropas valstu apmeklēšanai.

Šis aspekts attiecas īpaši uz naktsmītņu rezervāciju. Ņemot vērā, ka jūlijs ir viens no karstākajiem vasaras sezonas mēnešiem daudzās Eiropas valstīs, tās steidz apmeklēt daudz tūristu. Un, protams, pieprasījuma dēļ paaugstinās arī hoteļu, hosteļu un citu apmešanās vietu cenas. Taču vienlaikus arī šis mēnesis ir piemērotākais atvaļinājuma izbaudīšanai, tāpēc pirms dodies ceļā, padomā, vai varēsi savu budžetu pielāgot situācijai.


  • Visu apskatīt nav iespējams.

Viena no kļūdām, kuru bieži pieļauj ceļotāji, ir brauciena grafika pārblīvēšana. Tev un Taviem ceļabiedriem būs ierobežots laiks, lai aplūkotu katru vietu, kurā piestāsiet, un ir pašsaprotami, ka visu neizdosies apmeklēt. Tā vietā, lai steigtos no viena apskates objekta uz citu, izvēlies dažus labākos un izbaudi tos bez steigas. Tas ne tikai nodrošinās vairāk iespaidu, bet arī samazinās stresu ceļojuma laikā. Un atceries, ka ir teju neiespējami iekļauties plānotajā brauciena laikā (piemēram, kuru parāda Google Maps), jo kādam no braucējiem gribēsies ēst, citam vajadzēs “zaļo” pieturu un tamlīdzīgi. Ja plānotais laiks no punkta A uz punktu B ir trīs stundas, iespējams, jāpieskaita vēl tikpat, lai uzzinātu īsto braukšanas ilgumu.

  • Nokārto nepieciešamos dokumentus.

Neatkarīgi no tā, vai Tu esi pieredzējis ceļotājs, vai arī dodies braucienā uz ārzemēm pirmo reizi, svarīgi ir parūpēties par to, lai Tev līdzi būtu derīgi vajadzīgie dokumenti, kurus var likt uzrādīt policija, vai arī tie var noderēt citā veidā. Pirmkārt, parūpējies par identifikācijas dokumentiem, proti, pasi un ID, un pārbaudi, vai tiem nav beidzies termiņš. Otrkārt, vadītāja apliecībai un tehniskajai pasei vajadzētu būtu līdzi ceļojumā. Treškārt, izlem, kāda apdrošināšana Tev būs nepieciešama. OCTA polise vajadzīga ikvienam autovadītājam, un tā darbojas visās Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs, taču ir izņēmuma gadījumi, kad konkrētu valstu apmeklēšanai vajadzīga Zaļā karte. Tāpat der padomāt par KASKO polises un ceļojumu apdrošināšanas nepieciešamību.


  • Rezervē naktsmītnes laikus.

Vasaras mēnešos Eiropu apmeklē ļoti daudz tūristu, kā rezultātā viesnīcas, hosteļi un citas apmešanās vietās ievērojami sadārdzinās un bieži vien pat nav pieejamas brīvas istabiņas. Ja neesi spontāns ceļotājs, kas bez problēmām var nakšņot arī mašīnā vai teltī, iesakām vairākus mēnešus pirms brauciena rezervēt naktsmītnes. Mūsdienās ir vairākas uzticamas mājaslapas, kurās vienuviet atrodami vairāki piedāvājumi, lai varētu izvēlēties izdevīgāko, piemēram, Booking.com, AirBnb, Tripadvisor un citur.

  • Izveido komplektu ārkārtas situācijām.

Lai arī mēs par to ikdienā nedomājam, pastāv risks sastapties ar neplānotām ķibelēm, kas var ietekmēt brauciena gaitu. Ja, piemēram, ceļojuma laikā automašīnai pārplīst riepa, Tev vajadzēs rezerves riteni, kā arī domkratu un atslēgu nomaiņas procesam. Tāpat paņem līdzi arī atstarojošo vesti, trijstūri, ugunsdzēšamo aparātu un aptieciņu. Ja izmanto karti telefonā vai GPS ierīcē, neaizmirsti par interneta lietošanu ārzemēs. Drošībai iesakām paņemt līdzi arī papīra formāta karti.