Desmit siera veidu gardēžu vērtējumam

Pļaviņu novada biedrība “Pļaviņu pļāvēji” arī šogad aicināja saimnieces piedalīties mājās sietu sieru konkursā. To degustācija un vērtēšana notika 23. jūnija vakarā pasākumā Zviedru skanstu estrādē.
Siers ir neatņemama Līgo svētku sastāvdaļa, kas simbolizē sauli un vasaras saulgriežus. Tā ritulī, šķiet, iegulst viss dabas spēks. Latviešu saimnieces sieru sējušas jau izsenis, un šī tradīcija nerimst joprojām. Runājot par sieru svētkos, gribas vilkt paralēles ar tautasdziesmas vārdiem par jāņuzālēm — visas labas, kas zied Jāņu vakarā. Ar sieru ir līdzīgi — lai kādas sastāvdaļas tajā būtu, tas saistās ar Jāņiem. Sieru konkursā Pļaviņās degustētāju vērtējumam bija desmit veidu gan ķimeņu un citādi sieri, apliecinot saimnieču prasmi un arī izdomu, jo katru gadu galdā tiek likts kas jauns. Turklāt ar sieru esot tāpat kā tajā teicienā par bitēm — nekad neko nevarot līdz galam zināt. Tomēr katrs siers bija gards, un pasākuma apmeklētāji neskopojās ar uzslavām. Par iepatikušos balsoja ar pupiņām, kas dāsni bira traukos pie katra siera šķīvja. Lai vērtējumu nekas neietekmētu, katram paraugam bija pievienots tikai numurs un konkrētā siera sējēja nebija atklāta.
Biedrības “Pļaviņu pļāvēji” vadītāja Sarmīte Norvaiša atzina, ka ik gadu šajā konkursā piedalās jau saimnieces ar stāžu, kuras sieru sien gadiem, bet ir arī pa kādai jaunai dalībniecei. Turklāt katra vēlas izmēģināt ko jaunu, un tā tas bija arī šoreiz.
— Grūti noteikt, kurš siers gardāks, jo katram var garšot kas cits, bet nebija neviena, kas nepatiktu nemaz. Katrs ar savu “odziņu”, jo to sējējas bija ļoti centušās. Gods un pateicība visām sējējām, jo viņas turpina un saglabā mūsu senču tradīcijas, kas tik nozīmīgas arī mūsdienās. Siera siešana joprojām ir neatņemama Līgo svētku sastāvdaļa, — teica Sarmīte Norvaiša.
Pasākuma apmeklētāji lēma, ka nominācijā “Ķimeņu siers” ar savu veikumu labākā bija Ērika Gabranova, otrajā vietā Aina Larionova, trešajā — Labīte Mironova. Citu sieru grupā pirmā un trešā vieta tika Annai Jukšai, otrajā vietā Mārīte Dauškane, kurai atzinība arī kā neierastākā siera autorei. Tas bija saldais mīkstais siers.
Anna Jukša stāsta, ka sieru sien katriem Līgo svētkiem. Pašu lietošanai vairāk iecienīts tradicionālais ķimeņu siers, bet konkursam gribas kaut ko neierastāku. Arī pērn gatavojusi saldo sieru, bet šoreiz tam bijusi lielāka piekrišana. Jaunums viņai esot bijis alus siers, kam recepti sameklējusi internetā, un gatavojusi pirmo reizi. Tam pievienoti vēl pētersīļi, dilles un ķimenes.
— Siera gatavošana ir liels darbs, un vienmēr ir satraukums, vai izdosies, tāpēc pēc tā visa dažkārt pašai siera svētkos vairs nekārojas, bet cilvēkiem garšo un visi prasa. Mājiniekiem gan lielākoties vairāk patīk tradicionālais ķimeņu siers, — stāsta Anna Jukša. ◆
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra