Staburags.lv ARHĪVS

Kā droši manevrēt ar ratiņkrēslu?

.

2019. gada 20. jūnijs 00:00

71
Kā droši manevrēt ar ratiņkrēslu?

Ratiņkrēsls ir tehniskais palīglīdzeklis, kas palīdz cilvēkiem ar ierobežotu mobilitāti pārvietoties. Turklāt darīt to pietiekami lielā ātrumā. Ratiņkrēsls sniedz zināmu brīvību, jo ļauj ērtāk tikt galā ar ikdienišķām darbībām, kā arī pārvietoties ārpus telpām.

Kaut arī pieejami dažāda veida ratiņkrēsli, plašāk izmantotās ir universālās, ar rokām vadāmās ierīces. Šāda veida ratiņkrēslus var vadīt aprūpētājs, palīdzot personai ar ierobežotām kustību iespējām droši nokļūt vajadzīgajā vietā. Tāpat, ja tas ir iespējams, ratiņkrēslu darbināt var persona pati – tas sniedz lielāku pašpaļāvību.

Taču, lai pārvietošanās būtu droša, svarīgi apgūt pareizas manevrēšanas prasmes. Turpinājumā daži padomi, kas noderēs gan aprūpētājiem, gan tiem, kas ratiņkrēslu izmanto.


Ieteikumi aprūpētājiem

Vienmēr pārliecinieties, ka pacients ratiņkrēslā atrodas stabilā, vertikālā stāvoklī. Brīdī, kad pacients sēžas ratiņkrēslā, tā kāju balstiem jābūt vērstiem uz sāniem, lai netraucētu iesēšanos. Pēc tam, kad pacients iesēdies ratiņkrēslā un kāju balsti novietoti tiem paredzētajā vietā, svarīgi, lai tie būtu pielāgoti pacienta vajadzībām.

Pirms došanās ceļā, svarīgi informēt pacientu, ka grasāties uzsākt kustību. Tuvojoties pagriezienam, samaziniet ātrumu. Lai būtu lielāka pārliecība, ka spēsiet veiksmīgāk pārvarēt visdažādākos šķēršļus, kas var gadīties ceļā, vērts veikt izmēģinājuma braucienu ar tukšu ratiņkrēslu. Nemēģiniet veikt jaunu kustību, ja ratiņkrēslā ir pacients.


Ieteikumi ratiņkrēsla lietotājiem

Kad esiet apsēdies ratiņkrēslā, pārliecinieties, ka jūtaties stabili un ērti, un kāju balsti atrodas Jums vēlamajā pozīcijā.

Satveriet ratiņkrēsla riteņus un virziet uz priekšu vai atpakaļ – atkarībā no virziena, kurā vēlaties doties. Pirms izmantojiet ratiņkrēslu, iespējams, Jums nepieciešama fizioterapeita vai kāda cita medicīnas speciālista konsultācija, kas sniegs ieteikumus pareizā un drošā ratiņkrēsla izmantošanā.

Ja vēl tikai apgūstat ratiņkrēsla vadīšanas prasmes, pārliecinieties, ka Jūsu roku nagi ir īsi apgriezti – tas palīdzēs izvairīties no biežās nagu traumēšanas. Lai aizsargātu rokas no netīrumiem un traumām, var izmantot speciālus cimdus.

Tuvojoties pagriezienam vai stūrim, kur nepieciešama virziena maiņa, samaziniet braukšanas ātrumu. Pretējā gadījumā pastāv traumu risks.


Nemēģiniet patstāvīgi pārvarēt kalnus vai kādus citus slīpumus, ja nejūtieties pietiekami komfortabli un neesat drošs par savām spējām. Kad vien iespējams, izvairieties arī no augstām apmalēm.


Plaša ratiņkrēslu izvēle interneta veikalā Kid-man.lv

Ja aktuāla ratiņkrēsla iegāde, plašu klāstu atradīsiet interneta veikalā Kid-man.lv. Piedāvājumā dažādu veidu, stilu un modeļu palīgierīces, lai katrs pircējs varētu izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko:

  • Universālie ratiņkrēsli piemēroti cilvēkiem, kuru svars nepārsniedz 120 kg. Tie ir ērti salokāmi pārvadāšanai automašīnā;

  • Multifunkcionālie ratiņkrēsli nodrošina augstāku komforta līmeni. Ierīces elementi ērti pielāgojami individuālām vajadzībām;

  • Vieglie ratiņkrēsli izgatavoti no īpaši viegla materiāla, tādā veidā atvieglojot to izmantošanu;

  • Pastiprināti ratiņkrēsli piemēroti personām ar lielāku svaru;

  • Pacientu pārvešanas krēsli plaši izmantoti ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs

Visas interneta veikalā nopērkamās ierīces atbilst augstākajiem ES savienības noteiktajiem standartiem, tām ir CE marķējums. Papildus ratiņkrēsliem iespējams iegādāties arī daudzus citus risinājumus, piemēram, staiguļus, staigāšanas rāmjus, kruķus, spieķus.

Lai saprastu, kurš no variantiem būs piemērotākais, jāņem vērā vairāki faktori. Piemēram, personas mobilitāte un stabilitāte, ērtākā ķermeņa poza, personas augums un svars, kā arī ādas stāvoklis. Izvērtējot savas individuālās prasības, izdarīt īsto izvēli būs daudz vienkāršāk.

Ratiņkrēsls ir būtisks atbalsts ikvienai personai ar kustību traucējumiem – tas nodrošina lielāku brīvību un veicina patstāvību.