Staburags.lv ARHĪVS

Kas noteikti jāņem līdzi, dodoties laivu braucienā?

.

2019. gada 14. jūnijs 00:00

1251
Kas noteikti jāņem līdzi, dodoties laivu braucienā?

Kad laika apstākļi jau ilgāku laiku ir mūs lutinājuši košiem saules stariem, un ūdens temperatūra atļauj arī pakavēties ūdenī, aktīvākā dzīvesveida piekritēji jau notrausuši putekļus no teltīm, guļammaisiem un citiem tūrisma aksesuāriem, kas kādu laiku dusējuši plauktos ziemas miegā.

Ūdenstūrisma piekritēji un entuziasti jau pārbaudījuši gumijas laivas stāvokli un pie pirmās izdevības, tiek plānoti krāšņākie Latvijas laivu braucienu maršruti. Bet ko darīt iesācējiem, kā gatavoties un ko ņemt līdzi laivu braucienā, kad pāris dienas ieplānotas arī nakšņošanai pie dabas?

Pretodu līdzekļi

Mūsu klimatiskajos apstākļos, iestājoties siltākam un mitrākam laikam, atpūtu var pabojāt dažādi kukaiņi. Sevišķi, atpūšoties pie ūdenstilpnēm, labi zināmi nervu bojātāji ir odi un dunduri. Tāpēc, dodoties pie dabas, vienmēr jāiemet mugursomā arī gana daudz pretodu līdzekļu. Tas palīdzēs arī atbaidīt ērces, kas, kā zināms, pārsvarā dzīvo zālē līdz metra augstumam un ir biežs viesis teltīs, ja, protams, plānota nakšņošana pie dabas, nevis kempingā.

Kvalitatīva telts

Lai arī ko sola laika prognoze, nakšņošanai pie dabas vienmēr jāizvēlas telts ar augstu mitrumizturības rādītāju. Stipras lietus gāzes vai negaiss jautros atpūtniekus var pārsteigt visnegaidītākajos brīžos. Teltī arī uzglabājam visas savas mantas un nekas nevar būt nepatīkamāks kā salijušas drēbes, apavi un ēdiens. Tāpēc, ja pašam ir visparastākā telts ar zemu mitrumizturību, mantas, kas varētu salīt vislabāk glabāt pie draugiem, kam telts ir kvalitatīvāka un ar augstāku mitrumnoturības rādītāju.

Mitrumizturīgi maisi

Ko darīt ar mobilajiem telefoniem, dokumentiem un tehniku, kas var izmirkt, braucot laivu braucienā? Mūsdienās tiek ražoti īpaši ūdensizturīgi maisi, kad cieši nostiprinās aizdarē un neļauj samirkt. Šajos maisos tad arī būtu jāsaliek visas svarīgākās lietas, jo gadīties var visādi un bieži vien, mobilie tālruņi ir galvenie, kas samirkst vai iekrīt ūdenstilpnē. Protams, daudzi, lai ieekonomētu, izmanto parastos miskastes maisus, tomēr jāatceras, ka šādā veidā tomēr tehniku tik kvalitatīvi nenosargāsim no ūdens ietekmes, visdrošāk tehnikai kalpos specializētie maisi.

Piemērots apģērbs un apavi

Pat, ja plānotajā laika periodā ir solīts silts un saulains laiks, dodoties laivu braucienā noteikti jāsagatavo arī rezerves apģērbs un apavi, ko pārvilkt gadījumā, ja pārsteidzis lietus vai nācies samirkt. Tāpat vienmēr noderēs lietusmētelis un gumijas zābaki. Jāņem vērā, ka lielākā daļa laika tiks pavadītas laivā, tāpēc jāizvēlas gaišas krāsas apģērbs, kas pēc iespējas nosedz vietas, kas var apdegt saulē.

Saules aizsargkrēms

Nevajadzētu aizmirst arī par to, ka atrodoties uz ūdens, saules stari pievelk jo stipri, tādēļ vienmēr somā jāatrodas spēcīgam saules aizsargkrēmam. Tāpat vienmēr jāpadomā par atbilstošu galvassegu, kas pasargās seju no saules apdegumiem un galvu no pārkaršanas saulē.

Guļammaiss

Guļammaisam jābūt gana kompaktam, lai tas neaizņemtu pārāk daudz vietas ne mugursomā, ne laivā. Tāpat uzmanība būtu jāpievērš auduma kvalitātei un mitrumizturībai. Liela nozīme guļammaisu izvēlē ir tam, lai tas būtu ražots no dabīga, elpojoša materiāla, kas aukstās dienās neļaus nosalt, bet karstās - pārkarst.

Pietiekams pārtikas un ūdens daudzums

Noteikti jāizvērtē līdzņemamās pārtikas īpašības un jārēķinās ar to, ka karstā laikā daudzi produkti var samaitāties, tāpēc vislabāk izvēlēties žāvētus un kaltētus pārtikas produktus. Ilgu laiku atrodoties laivā, noteikti tā jānodrošina ar pietiekamu kvalitatīva dzeramā ūdens daudzumu, sevišķi, ja plānota atpūta vietās, kuras nav apdzīvotas un uzpildīt ūdens krājumus nebūs iespējams.