Staburags.lv ARHĪVS

Ekstrēmie sporta veidi bērniem – kas noteikti jāņem vērā, lai sportošana būtu droša

.

2019. gada 11. jūnijs 00:00

297
Ekstrēmie sporta veidi bērniem – kas noteikti jāņem vērā, lai sportošana būtu droša

           Lai gan dažādu ekstrēmo sporta veidu attīstība Latvijā ir tikai pašā ceļa sākumposmā, ir atsevišķas disciplīnas, kas bērnu un jauniešu vidū bauda popularitāti jau vairāku gadu garumā, un no valsts un pašvaldību puses tiek sniegts atbalsts infrastruktūras attīstībā, lai jaunajiem censoņiem būtu kvalitatīvas treniņu vietas. Tomēr nepietiek vien ar treniņu laukumu – noteikti arī pašiem jāievēro drošības pasākumi – atbilstošs inventārs un aprīkojums, kas palīdzēs izvairīties no traumām.

Noteikti viens no populārākajiem, ja ne pats populārākais ekstrēmais sporta veids ir BMX riteņbraukšana. Lielu ietekmi uz šī sporta veida popularitāti neapšaubāmi ir atstājis divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs, kurš turklāt ir arī vēsturē pirmais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā. Profesionāla braukšana ar BMX riteni notiek pa īpaši sagatavotu trasi ar dažāda augstuma tramplīniem un citiem elementiem, tomēr BMX riteņus izmanto arī dažādu triku veikšanai uz rampām, kas pieejamas skeitparkos.

Lai šis sporta veids būtu drošs pašam braucējam, noteikti jāizmanto ķivere (arī sacensībās profesionāliem sportistiem ir ķiveres), iesākumā var izmantot arī ceļu un elkoņu sargus. Protams, nepieciešams arī kvalitatīvs velosipēds, un ideālā variantā mācīties braukt vajadzētu pie trenera, kurš pārzina visus šī sporta veida aspektus.

Vēl viens populārs un salīdzinoši ekstrēms sporta veids ir skeitbords jeb vienkāršā valodā – braukšana ar skrituļdēli. Lielākoties tā ir nevis vizināšanās klasiskā izpratnē, bet gan dažādu triku izpildīšana uz rampām – lēcieni, flipi, pagriezieni par 360 grādiem. Visticamāk tuvākajā nākotnē sagaidāms vēl lielāks šī sporta veida popularitātes vilnis, jo skeitbords kā disciplīna iekļauts 2020.gada Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Ar šo sporta veidu iespējams nodarboties visu cauru gadu – siltajā sezonā āra skeitparkos, savukārt gada aukstajā periodā – īpašos iekštelpu skeitparkos, savukārt dažādos trikus iespējams apgūt gan skatoties video internetā, gan pat spēlējot videospēles (populārajam sportistam Tonijam Haukam ir pat vesela videospēļu sērija dažādās spēļu platformās)

Lūk, kas jāzina, lai skeitbords būtu drošs pašam braucējam – pirmkārt, aizsargaprīkojums – ķivere, plaukstu, elkonu un ceļu sargi, apavi ar slēgtu purngalu un neslīdošu zoli, otrkārt, braukt ar skrituļdēli vajadzētu tikai tam paredzētās vietās, un treškārt, trenēties un būt sagatavotam kritieniem, kā arī sākt ar vienkāršāku triku apguvi. Protams, visnepieciešamākā lieta, lai ar šo sporta veidu varētu nodarboties ir skrituļdēlis bērniem.

Pie salīdzinoši ekstrēmiem sporta veidiem var pieskaitīt arī skrituļslidošanu. Protams, runa nav par vienkāršu vizināšanos pa parku, bet gan dažādu triku pildīšanu, līdzīgi kā skeitbordā, arī treniņu aprīkojums tiek izmantots viens un tas pats – gan iekšējie, gan ārējie skeitparki.

Arī šī sporta veida drošībai svarīgs ir kvalitatīvs aprīkojums un atilstoša braukšanas vide. Skrituļslidas bērniem sportošanai nederēs, būs nepieciešamas nopietnākas, tieši trikiem paredzētas slidas, pārējais inventārs – ķivere, elkoņu, plaukstu un ceļu sargi gan derēs jau esošais, savukārt, ja tāds vēl nav iegādāts, tad to noteikti vajadzētu izdarīt, lai mazinātu iespējamo traumatismu. Tāpat kā skeitbordā, liela nozīme ir arī sportošanai tieši tai paredzētajā vietā, kā arī sagatavotībai kritieniem.

Lai gan šie sporta veidi pieskaitāmi pie ekstrēmajiem, noteikti nevajadzētu baidīties ļaut bērniem ar tiem nodarboties, jo tā ir lieliska iespēja ne vien izskustēties, bet potenciāli gūt panākumus izvēlētajā sporta veidā un, iespējams, nākotnē ar to nodarboties profesionāli, turklāt visu nepieciešamo jebkuram sporta veidam iespējams iegādāties 220.lv!