Staburags.lv ARHĪVS

Jauno dzīvesvietu labāk pirkt vai īrēt?

.

2019. gada 6. jūnijs 13:00

155
Jauno dzīvesvietu labāk pirkt vai īrēt?

Katra cilvēka dzīvē pienāk brīdis, kad laiks uzsākt patstāvīgu dzīvi un ievākties pašam savā dzīvesvietā, vai dzīves apstākļu maiņas dēļ jāatstāj esošā mājvieta un jāmeklē jauna. Jaunas dzīvesvietas meklējumi daudziem saistās ar galvassāpēm un milzu stresu, nereti šajā periodā nākas pieņemt vairākus svarīgus lēmumus. Viens no tiem noteikti ir izvēle starp dzīvesvietas iegādi un īrēšanu. Kurš variants ir izdevīgāks?


Dzīvesvietas īre

Liela daļa cilvēku mājokli izvēlas īrēt, tomēr kādas ir šādas izvēles priekšrocības un mīnusi?


Īrēt mājokli, nozīmē katru mēnesi maksāt īpašuma īpašniekam īres maksu, kā arī tā sauktos komunālos maksājumus – ūdeni, siltumu, kā arī apsaimniekošanas maksu (ja izvēlies dzīvot dzīvoklī). Papildus šiem maksājumiem jāmaksā arī par elektrību, gāzi, internetu un citiem mājoklim nepieciešamiem ikmēneša pakalpojumiem. Pirms ievākšanās jaunajā mājvietā jārēķinās arī ar to, ka īpašnieks ir tiesīgs iekasēt drošības naudu, paredzot tās apmēru, samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kartību līgumā.

Ja, beidzoties īres līgumam, īrnieks izīrētājam ir parādā īres maksu vai maksu par pakalpojumiem, parāds tiek dzēsts no drošības naudas. Taču, ja šī nauda netiek izmantota, īzīrētajam ir pienākums to atgriezt līgumā norādītajā termiņā.


Viens no lielākajiem plusiem, izīrējot mājokli, ir fleksibilitāte. Slēdzot īres līgumu, abas puses vienojas par tā ilgumu, kā arī laušanas nosacījumiem. Tas īrniekam sniedz iespēju līgumu lauzt gadījumos, kad paveras iespēja īrēt/iegādāties sev piemērotāku mājvietu, gadījumos, kad īrnieks vēlas braukt peļņā uz ārzemēm, vai gluži vienkārši doties garākā ceļojumā.


Lielākoties dzīvokļus un mājas izīrē jau labiekārtotus, tas ir mēbelētus, aprīkotos ar nepieciešamo tehniku, tādā stāvoklī, lai īrnieks nekavējoties varētu ievākties un ērti dzīvot savā jaunajā mājvietā. Tas gan nozīmē arī to, ka visbiežāk īrniekam nav tiesību mājokli remontēt vai pārkārtot pēc saviem ieskatiem.


Dzīvesvietas iegāde

Bieži vien cilvēki nevēlas mājokli īrēt, tādēļ izvēlas to iegādāties. Kādas ir šādas izvēles priekšrocības un mīnusi?


Protams, vislielākais pluss ir tas, ka iegādājoties dzīvesvietu, tā nonāk tavā īpašumā un tu to vari remontēt, iekārtot un aprīkot pēc savas patikas un ieskatiem. Tas nozīmē arī to, ka vari mainīt mājas vai dzīvokļa plānojumu, pārveidojot to tādu, kāds vislabāk atbilst tavām vajadzībām un tev šķiet vispiemērotākais, visestētiskākais.


Tomēr vērtīgi atcerēties, ka mājokļa iegāde un uzturēšana saistās arī ar dažādām izmaksām. Pirmkārt, jāsaprot, vai mājokli spēsi nopirkt par paša iekrājumiem, vai šī plāna īstenošanai nāksies lūgt aizdevumu bankā vai pie nebanku kreditora. Tāpat jārēķinās ar to, ka, dzīvojot arī savā privātajā mājoklī, ikmēnša maksājumos ietilps rēķini par ūdeni, elektrību, siltumu, apsaimniekošanas maksa, internets, u.c maksājumi.


Viens no lielākajiem mīnusiem, iegādājoties dzīvesvietu, ir tāds, ka gadījumā, ja tev tiek piedāvāts labāks darbs citā pilsētā vai valstī, vai tad, ja sapņo doties ceļojumā pa pasauli, vai jebkurā citā neparedzētā situācijā, kura liktu tev mainīt dzīvesvietu, tev jāizdomā, ko ar īpašumu iesākt. Ne vienmēr īpašumu pārdot vai atrast tam piemērotus īrniekus ir vienkāršs uzdevums.


Pirms izvēlies sev piemērotāko mājokli, noteikti izvērtē savus dzīves apstākļus – iekrājumus, ikmēneša ienākumus un nākotnes vīziju. Ja ar taviem iekrājumiem un ikmēneša ienākumiem sapņu mājokļa izīrēšanai vai iegādei pietrūkst, noteikti ieskaties Monni. Palīdzēsim tev izvēlēties piemērotāko kreditoru īstermiņa kredītam vai hipotekārajam kredītam.