Staburags.lv ARHĪVS

Lielisks risinājums logiem — žalūzijas

.

2019. gada 6. jūnijs 00:00

340
Lielisks risinājums logiem — žalūzijas

Parasti logu noformējums ir kā punktiņš uz "i", bieži vien atstāts pēdējā telpas labiekārtošanas etapā tā, lai papildinātu telpā valdošo mājīgo atmosfēru. Ja nesen vēl žalūzijas redzējām lielākoties tikai birojos, tad nu jau šo risinājumu redzam daudzās privātmājās un dzīvokļos. Bieži vien pamanāms, ka kopējā interjerā tas ir bijis lielisks risinājums un piešķir efektīgu akcentu kopējā telpas iekārtojumā, jo ir pieskaņots gan mēbelēm, gan interjera priekšmetiem. Tomēr žalūzijām ir arī praktisks pielietojums. Mūsdienās tās ir izgatavotas no visdažādākajiem materiāliem un īpaši radītas tam, lai neuzkrātu putekļus un pildītu savas funkcijas pilnā apmērā.

Lielais pieprasījums pēc šī logu noformējuma veida veicinājis arī lielu piedāvājumu, un nu ir piejamas žalūzijas no visdažādākajiem materiāliem - ādas, auduma, koka, bambusa, diegiem, un tās iespējams pasūtīt pat ar individuālu apdruku.

Pie galvenajiem iekštelpu žalūziju veidiem jāpiemin romiešu žalūzijas, pilsētas žalūzijas, rullo žalūzijas, stringa tipa žalūzijas, ādas un auduma žalūzijas.

Daži iemesli, kāpēc žalūzijas logiem ir lielisks risinājums:

  • vietas un telpas ekonomija;

  • regulējama konstrukcija;

  • plašs un funkcionāls saules staru regulācijas klāsts;

  • tās ir ļoti viegli kopjamas un nekrāj putekļus;

  • plašais žalūziju piedāvājums ļauj piemeklēt krāsu, motīvu un formu pat vissarežģītākajam interjeram;

  • žalūzijas kontrolē arī gaisa plūsmu telpā.

Lai izvēlētos atbilstošo logu noformējumu, jāņem vērā telpas platība, īpatnības un sevišķa uzmanība jāpievērš tiem logiem, kas visvairāk tiek saules apspīdēti. Tāpat jāņem vērā, kādi ir logi, koka vai plastikāta, un jāizvēlas tikai šim logu tipam atbilstošais noformējums.

Plastikāta logi ir veidoti tā, lai tie būtu atverami dažādās pusēs un režīmos, tādēļ nederēs žalūzijas, kuru konstrukcija un darbības mehānisms ļaus tām neveikli nokarāties vai traucēt loga atvēršanai vēdināšanas režīmā. Plastikāta logiem vislabāk derēs tās žalūzijas, kuru nesošā konstrukcija tiek stiprināta pie loga rāmja, tas ļaus ietaupīt telpu arī uz palodzes rēķina, jo šī tipa žalūzijas cieši pieguļ loga rāmim un neaizņem lieku vietu. Tāpat šis žalūziju veids netraucēs loga atvēršanai vai atstāšanai vēdināšanas režīmā, un tās var izmantot nakts aizkaru vietā, pēc vajadzības pievienojot arī caurspīdīgos dienas aizkarus.

Ja mājā ir koka logi, tad jāņem vērā, ka visdabiskāk uz tiem izskatīsies dabīgu audumu, bambusa vai koka žalūzijas. Jāņem vērā, ka koka logi bieži mēdz būt nestandara izmērā, tādēļ arī žalūziju izmērs un konstrukcija var būt jāizvēlas individuāli. Tāpat, izvēloties žalūzijas konkrētai telpai, jāņem vērā tās griestu augstums. Augstiem griestiem ieteicams izvēlēties horizontālās žalūzijas, kas mazliet samazinās telpas apjomu un padarīs to mājīgāku, bet, ja griesti ir zemi - noteikti ieteicams izvēlēties vertikālās žalūzijas, kas liks telpai izskatīties plašākai.

Izvēloties interjeram atbilstošu logu noformējumu, jāņem vērā arī tas, kurā stāvā atrodas miteklis, jo augstāk tas atrodas, jo mazāk putekļu un izpūtes gāzu nogulšņu klāsies uz logiem, žalūzijām vai aizkariem.

Jo zemākā stāvā atrodas miteklis, jo lielākas pūles būs jāpievērš logu un to aksesuāru tīrīšanai, liels pluss žalūzijām ir tāds, ka tās būs salīdzinoši vieglāk koppjamas, pat, ja žalūziju audums būs jau nokalpojis savu laiku, to būs ļoti ērti nomainīt, atstājot kasetes mehānismu, kurā audums tiek sarullēts. Ja miteklī iekārtotas vertikālās vai horizonālās žalūzijas, tad būs pavisam vienkārši - atliek vien tās sagrozīt sev ērtākajā pozīcijā un notraust sakrājušos putekļus.