Staburags.lv ARHĪVS

1. jūnijā Vecumnieku novada Dziesmu un deju svētki

1. jūnijā Vecumnieku novada Dziesmu un deju svētki

1.jūnijā pulksten 19 Vecumnieku pagasta brīvdabas estrādē 6.Vecumnieku novada Dziesmu un deju svētku lielkoncertā “Tikai saknes neatdot” dziesmā un dejā vienosies 600 dalībnieku no visa Vecumnieku novada. Pulksten 18.20 būs svētku gājiens.
Svētku galvenais motīvs sasauksies ar novadnieka Knuta Skujenieka dzeju un režisora Mārtiņa Baumaņa komponēto mūziku. Šo svētku mērķis un novitāte ir vienlaikus izcelt tradicionālās, Zemgalei un Vecumnieku novadam raksturīgās unikālās vērtības, tajā pašā laikā, sekojot līdzi mūsdienu tendencēm un dažādojot kultūras pieredzi, repertuāru papildinās mūsdienu deja un reps. Tradicionālās, tā saucamās latviskās vērtības, savienot  ar mūsdienīgo var šķist neiespējami, lieki, varbūt pat nepareizi, tomēr tā jau ir mūsu ikdiena, kurā mēs tikai nedaudz apjaušam pagātnes notikumus, kurā strauji ienāk internacionālais un laikmetīgais, mijiedarbojoties ar iepriekš pastāvošo un ierasto. Mainīgums un nepārtraukta attīstība ir mūsu izaugsmes stūrakmens.
“Vēlējos, lai svētki parāda mūsdienīgā mijiedarbību ar tradīcijām. Kā arī to, kāds ir personības attīstības ceļš, piedzimstot tieši Vecumnieku novadā. Apkārtējai videi, apstākļiem, sabiedrībai un it sevišķi kultūras praktizēšanai ar bērniem ir milzīga nozīme, tieši sasaucoties ar 1. jūnija Starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Tajā pašā laikā bija svarīgi, lai svētkos piedalītos mākslinieki, kurus klausās un skatās bērni un jaunieši. Tādējādi varētu arī parādīt, kāda ir viņu aktuālā kultūra, tādēļ liels prieks, ka svētkos piedalīsies “ZForce” un Edavārdi. Svētku noslēguma dziesmu komponēju, jo vēlējos, lai tieši šie svētki paliek vēsturē ar oriģinalitāti un, domāju, ka speciāli Vecumnieku novadam komponētā dziesma “Tikai saknes neatdot” jēgpilni uzrunās visas paaudzes. Dziesmas motīvs savij kopā visus svētkus, ar manis veidoto interlūžu palīdzību.  Uzskatu, ka tai ir jābūt tradīcijai, ka katriem svētkiem ir vismaz viens jaundarbs veltīts. Pirms Vecumniekiem esmu vadījis dažādus projektus Londonā un citur Eiropā, kā arī režisējis lielkoncertus Karību Jūras salā Montseratā, bet jau mēģinājumos Vecumniekos sajutu, ka šis būs īpašs pasākums manā pieredzē. Vecumnieku novadā ir unikāla talantu koncentrācija, un viņi visi ir pelnījuši sevi parādīt. Atsaucoties uz svētku daļu nosaukumiem, kurus redzēsiet savās programmiņās – pāde roku rokā Vecumniekos tiks sagatavota lidojumam un pacelsies spārnos, taču nekad savas saknes neatdos!” tā par savu pieredzi un izjūtām stāsta lielkoncerta Režisors Mārtiņš Baumanis.
Svētkos piedalās Vecumnieku novada izglītības iestāžu deju kolektīvi, kori un ansambļi un amatiermākslas kolektīvi. Svētku īpašie viesi – deju studija “ZForce” un Edavārdi.
Svētku režisors un scenārija autors ir Mārtiņš Baumanis, svētku organizatoru  un radošo komandu veido Jānis Kovals, Jana Juste, Liene Batņa, Irita Vimba, Valija Vaina un Svetlana Korole.
6.Vecumnieku novada Dziesmu un deju svētkus organizē Vecumnieku novada dome ar Zemgales plānošanas reģiona, Latvijas Valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.