Staburags.lv ARHĪVS

5 veidi, kā sagatavoties tēriņiem

www.staburags.lv

2019. gada 17. maijs 00:00

33
5 veidi, kā sagatavoties tēriņiem

Neviens nav pasargāts no tēriņiem. Kādam tie ir lielāki, kādam mazāki, tomēr ikdienā ikviens cilvēks saskaras ar tiem. Tēriņu lielums ir atkarīgs gan no katra vajadzībām, gan arī no vēlmēm. Attiecīgi, ja Tu vairāk pelni, Tu visdrīzāk arī vairāk tērē. Taču nav tāda cilvēka, kuram patiktu tēriņi, taču bez tiem nevar iztikt. Ir pāris veidi, kā sagatavoties tēriņiem, lai tie nesagādātu lielas problēmas. Ja arī Tu vēlies uzzināt, kā sagatavoties tēriņiem, tad lasi raksta turpinājumu!


1. Iekrājumu veidošana

Lai vispār kaut ko varētu iegādāties, ir nepieciešama nauda. Ja cilvēks vēlas iegādāties kādu lielāku pirkumu, tad šim pirkumam ir jāiekrāj. Ne vienmēr un ne visiem cilvēkiem vajadzīgās lietas izdodas iegādāties uzreiz, to, protams, ietekmē darba algas lielums. Tāpēc ir svarīgi veidot iekrājumus.


Ja būs izveidoti iekrājumi, tad tēriņu nepieciešamības gadījumā, Tu būsi visam gatavs. Iekrājumus ieteicams veidot pamazām, lai pietiktu naudas arī kam citam, piemēram, pārtikas iegādei un rēķinu apmaksai. Balstoties uz savu personīgo ikmēneša ienākumu lielumu, katru mēnesi atliec noteiktu summu iekrājumiem. Laika gaitā Tev būs izveidojušies pietiekami lieli iekrājumi, kurus varēsi iztērēt kaut kam svarīgam.


2. Aizdevums

Ne visiem cilvēkiem izdodas iekrāt naudu. Ir situācijas, kad nauda ir steidzami vajadzīga, tāpēc ir jāmeklē citi varianti, kā iegūt vajadzīgo summu. Piemēram, patēriņa kredīts internetā varētu būt viens no risinājumiem. Protams, pirms aizņemies, izvērtē savas iespējas kredītu atmaksāt noteiktajā laikā, lai pēc tam Tev nerastos liekas problēmas. Taču, ja nevēlies stāties kredītsaistībās, tad vērsies pie ģimenes locekļiem vai tuviem draugiem, viņi Tev varēs palīdzēt.


3. Pirkt laikus

Nav noslēpums, ka laicīgi pērkot, var ietaupīt. Protams, tas neattiecas uz ikdienišķām lietām — pārtiku vai mēbelēm, sadzīves tehniku. Taču, ja esi nolēmis doties tuvākā vai tālākā ceļojumā, tad jau laikus ir jāpērk transporta biļetes, jārezervē viesnīca. Laikus ieplānojot savu atvaļinājumu, laikus var ieplānot arī ceļojumu par izdevīgām cenām. Vislabāk, ja ceļojumu var ieplānot vismaz sešus mēnešus uz priekšu.


Tāpat ir arī ar dažādu festivālu biļetēm. Pērkot laikus, tās būs par daudz zemākām cenām, nekā īsi pirms paša festivāla. Tuvojoties vasarai, noteikti neatliec festivālu biļešu iegādi uz pēdējo brīdi, ja vēlies, lai tēriņi būtu pēc iespējas mazāki un patīkamāki.  


4. Pērc kopā

Ir lietas, ko noteikti var iegādāties ar kādu kopā. Piemēram, ja esi vēl students un dzīvo ar kādu kopā, tad noteikti vairākas lietas vari pirkt kopā. Studijas jau vien prasa lielus līdzekļus, ja vien nestudē budžeta grupā, tāpēc ir jāmeklē iespējas, ar kuru palīdzību varēsi ietaupīt, un tēriņi nebūs tik lieli. Piemēram, kopā ar istabas vai dzīvokļa biedru vari iegādāties tīrīšanas līdzekļus, nepieciešamo sadzīves tehniku vai pat pārtiku. Gatavojot maltītes vairākiem cilvēkiem, viss būs izdevīgāks, nekā tad, ja gatavosi tikai priekš sevis.


Ja esi sācis kopdzīvi ar savu partneri, tad arī tēriņi būs mazāki, jo daudzas lietas varēsi pirkt kopā. Arī rēķinus un maksājumus par komunālajiem pakalpojumiem varēsiet dalīt uz abiem.


5. Seko līdzi tirgus cenām

Ir svarīgi orientēties tirgus cenās, lai vajadzības gadījumā būtu gatavs maksāt noteikto summu. Tāpat arī salīdzini cenas pie dažādiem tirgotājiem, ja esi paredzējis kādu lielāku pirkumu, jo tās noteikti atšķirsies.