Staburags.lv ARHĪVS

4 soļi, kā plānot savu budžetu, ja ienākumi ir mainīgi

.

2019. gada 11. aprīlis 00:00

82
4 soļi, kā plānot savu budžetu, ja ienākumi ir mainīgi

Ikviens vēlas parūpēties par savām finansēm un justies droši jebkura finansiāla izaicinājuma priekšā. Un tāpēc, lai veiksmīgi spētu pārvaldīt savu finanšu plūsmu, ir nepieciešama budžeta plānošana. Tikai tad, kad Jūs plānosiet savus ikmēneša ienākumus un izdevumus, Jūs zināsiet, cik naudas Jums ir, un svarīgākais - ko varat vēl atļauties.


Vēl svarīgi ir izvērtēt, kuri izdevumi ir pastāvīgi ikmēneša tēriņi un, kuri izdevumi ir mainīgi, kurus Jūs varat kontrolēt. Jāsaprot, ka, ja ienākumi ir mainīgi, ir vēl svarīgāk plānot savu budžetu, jo jāapzinās, ka ikviens nav pasargāts no neplānotiem tēriņiem, kas diemžēl var sagādāt finansiālas grūtības.

Lai atrisinātu īstermiņa problēmas, kad, piemēram, pietrūkst naudas automašīnas iegādei, jāiegādājas jauna sadzīves tehnika, jo esošā ir sliktā stāvoklī, vai varbūt steidzami nepieciešams dzīvokļa remonts, kredīts internetā var palīdzēt.

Tomēr neviens nevēlas nonākt grūtībās un tāpēc vēl jo svarīgāk ir saprast, kā plānot savu budžetu arī tad, ja ienākumi ir mainīgi. Turpinājumā 4 soļi, kas Jums var palīdzēt.


Plānojiet un analizējiet savus izdevumus un ienākumus

Bieži vien finanšu konsultanti neatkarīgi no ienākumiem iesaka katras dienas beigās līdz pašiem sīkumiem pierakstīt gan savus dienas izdevumus, gan ienākumus, pat ja ir kāda papildus gūta peļņa. Savukārt, ja ienākumi ir mainīgi, tad svarīgi vispirms ir saplānot primāros tēriņus - komunālie maksājumi, īre, telefona un televīzijas rēķini, ikmēneša pārtikai atvēlētā nauda un citi primārie tēriņi. Tad, kad tas ir uzlikts uz papīra, tālāk ir svarīgi rūpīgi sekot līdzi savai finanšu situācijai.

Īpaši svarīgi ir veikt ikmēneša izdevumu analīzi. Tieši pēc šāda veida uzskaites ikviens var redzēt, kur un cik daudz tika iztērēts, bet svarīgākais - kādi tēriņi tie bija.

Visbiežāk cilvēki saskaras ar atziņu, ka, ja viņi būtu ietaupījuši naudu no impulsīviem pirkumiem, viņu maciņa saturs nebūtu tik ļoti sagrozījies. Svarīgi ir sekot līdzi, tad viss būs kārtībā un Jums netraucēs pat tas, ka Jūsu ienākumi nav regulāri, bet gan mainīgi.


Veiciet uzkrājumus

Pat tad, ja Jūsu ienākumi nav stabili, bet gan katru mēnesi ir mainīgi, tas nenozīmē, ka Jūs nevarat veikt uzkrājumus. Ikvienam ir jāizvērtē, kur un kam aiziet nopelnītā nauda, tāpēc vēl jo svarīgāk ir apzināties un saprast, kādas ir Jūsu tēriņu vajadzības un prioritātes. Un nav noslēpums, ka ikviens kāro aizbraukt ceļojumā vai atļauties nopirkt sev ko ilgi kārotu. Un jāteic, ka neatkarīgi no ienākumiem sapņi un mērķi paliek tā vai tā, tāpēc naudas krāšanas veidi ir pat vēlami.

Ikviens var krāt naudu krājkasē, var atvērt krājkontu bankā. Vēl var noguldīt naudu depozītā. Jums pašiem jāizvērtē, kā krāsiet naudu, jo viena konkrēta noteikuma, kā krāt naudu, nemaz nav. Iespējas ir un tieši tas, kā Jūs krāsiet un veiksiet uzkrājumu, ir atkarīgs no ienākumu apmēra un stabilitātes.


Taupiet

Lai arī bieži vien var likties, ka taupīt nav iespējams, ja ienākumi ir mainīgi, taču tie ir meli. Ikviens, kurš jau ilgus gadus saņem ikmēneša algu, kas atšķiras, zina, ka vienā mēnesī ienākumu apjoms var būt dāsnāks, nekā citus mēnešus, tāpēc taupīšana ir iespējama un pat vēlama.

Plānojot savas ģimenes budžetu ar mainīgiem ienākumiem ir jāapzinās, ka ir svarīgi veidot izdevumu sarakstu. Kā arī tad, kad dodieties uz lielveikaliem, sekojiet līdzi dažādiem izdevīgiem piedāvājumiem - akcijām un atlaidēm. Tās Jums palīdzēs taupīt. Svarīgi ir apzināties, ka vēlmes un vajadzības ir neierobežotā skaitā, taču Jūsu finanses diemžēl nosaka ierobežojumus, tāpēc taupiet, un jau pēc kāda laika Jūs varēsiet atļauties vairāk.


Domājiet uz priekšu

Ikviens ir saskāries ar situāciju, ka vēlmes un mirkļu vājuma vadītas vājības mēdz uzvarēt. Piemēram, sieva to vien kā dara, kā sapņo par skaistajām kurpēm lielveikala skatlogā un savukārt vīrs par jaunu makšķeri un viņi šīs ieceres arī īsteno. Šeit jau nav nekas slikts, ja ienākumi ir stabili, taču bieži vien tie, kuriem ienākumi ir mainīgi, mēdz aizmirst par savu finanšu situāciju.

Domājiet uz priekšu, tāpēc ne velti saka, ir svarīgi neatkarīgi no ienākumiem, plānot savu budžetu, tādā veidā pasargājot sevi no finansiālām grūtībām.