Staburags.lv ARHĪVS

Profesionāļi mežu pirkšanā

.

2019. gada 3. aprīlis 00:00

118
Profesionāļi mežu pirkšanā

Mēdz teikt, ka mežs – tā ir jūsu banka, un tas arī nav melots, jo mežs patiešām ir liela vērtība, tikai, atšķirībā no parastās bankas, kas, pasīvi stāvot, tik un tā var ienest procentus, mežā nauda ir diezgan daudz arī jāiegulda, tāpēc, mēdz gadīties, ka dzīves ritmam un apstākļiem mainoties, visprātīgākais šķiet meža pārdošana.


Ja esat izšķīries par šādu soli, var rasties ļoti daudz jautājumu, kā šo procesu padarīt pēc iespējas ātrāku, taču nesasteigtu, pēc iespējas sev izdevīgāku, taču neriskējot ielaisties darījumos ar krāpniekiem. Internets un laikraksti ir pilni ar sludinājumiem, kas sola labākās meža cenas un pērk mežu, lai vai kur tas atrastos un kādā stāvoklī tas būtu. Ar ko vispār lai šādā situācijā sāk?

Uzņēmums MRS Vidzeme, kas mežu un cirsmu pirkšanas jomā darbojas jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas laikiem, viennozīmīgi par mežu pārdošanu zina vairāk kā jebkurš cits, tāpēc neskopojas ar ieteikumiem, kā rīkoties, lai meža pārdošanas process noritētu veiksmīgi un raiti.


Pirmkārt, nepieciešams veikt meža vērtēšanu. Šo procesu var uzticēt gan firmām, kas pēc tam piedāvā arī jūsu meža pirkšanu, gan neatkarīgiem speciālistiem. Meža vērtēšanas procesā tiks noskaidrots, cik kvalitatīvs ir jūsu mežā sastāvs, jo to nosaka ne tikai tas, kāda veida koki aug jūsu mežā, bet arī tas, cik tie tievi vai resni, gari vai īsi, jo no tā ir atkarīgs koksnes tālākais izmantojums. Vēl jo vairāk – meža cenu par hektāru ietekmē arī tas, kur jūsu meža īpašums atrodas.


Otrkārt, kad meža vērtība ir noskaidrota, jums jāsāk domāt par paša meža pārdošanu un tā pircēju. Ir uzņēmumi, kuri piedāvā pirkt gan izstrādātus, gan daļēji izstrādātus mežus, turklāt tiek izskatīti arī tādi varianti, kur pārdodamajā īpašumā ietilpst arī lauksaimniecībā izmantojama zeme. Izpētiet, kādas ir piedāvātās meža cenas, meža zemes cenas un vidējās meža cenas Latvijā, un ko piedāvā konkrētie uzņēmumi. MRS Vidzeme, piemēram, garantē meža cenu par hektāru no 600 eiro līdz pat 20 tūkstošiem eiro, taču viss, protams, atkarīgs no meža kvalitātes un citiem augstāk minētajiem rādītājiem.


Treškārt, pārbaudiet, vai viss ir kārtībā ar meža dokumentāciju, lai nesanāk tā, ka meža pārdošanas brīdī izrādās, ka meža pirkšana nemaz nav iespējama. Ja izrādās, ka ar birokrātisko pusi kaut kas tomēr nav kārtībā, uzticams sadarbības partneris, kas pērk mežu, var palīdzēt arī to nokārtot, jo viņiem ir daudz lielāka pieredze šāda veida jautājumos.