Staburags.lv ARHĪVS

Aizkraukles slimnīcā pirmo reizi veic sarežģītu ceļgala operāciju

Indulis Burka

2010. gada 7. maijs 16:17

3587
Aizkraukles slimnīcā pirmo reizi veic sarežģītu ceļgala operāciju

Vakar Aizkraukles slimnīcā veikta sarežģīta ceļa locītavas priekšējās krusteniskās saites aizvietošanas operācija. Šādas operācijas veic tikai dažās Latvijas slimnīcās.

Operāciju veica ķirurgi Jānis Dobelnieks un Ēriks Vizulis. Ārsti “Staburagam” pastāstīja, ka ceļgala krusteniskās saites bojājumi visbiežāk ir sportistiem, kuri nodarbojas ar sportaveidiem, kuros daudz un intensīvi jālec, kā arī ļoti bieži pēc ceļu satiksmes nelaimes gadījumiem. Pacientam ir problēmas pārvietoties, jo ceļgala locītava pienācīgi nefunkcionē un ir ļoti nestabila.

— Operāciju veicām ar artroskopisko tehniku, — saka Vizuļa kungs. — Atšķirībā no klasiskās metodes, kurā veic plašu iegriezumu, ar šo metodi veic divus nelielus iegriezumus un operācijas gaitu kontrolē ar miniatūras kameras un displeja starpniecību. Tā ir mazāk traumatiska. Turklāt bojātās cīpslas aizvieto ar citām paša pacienta muskuļu cīpslām. Tās piestiprina ar moderniem materiāliem, kuri divu triju gadu laikā uzsūcas. Operējot pēc vecās metodes, nācās kalt kaulu, un operācijas vieta vairākus gadus bija sāpīga. Atlabšana pēc artroskopiskās operācijas ir ļoti ātra. Trīs četras nedēļas nepieciešams nēsāt īpašu atbalstošu apsēju, bet pēc trim līdz četriem mēnešiem jau var nodarboties ar tādu pašu fizisko slodzi kā pirms saslimšanas.

Šādas operācijas vēl veic Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Rīgā, Ādažu traumatoloģijas un ortopēdijas privātklīnikā, kā arī Liepājas un Valmieras reģionālajās slimnīcās.

Jau nākamnedēļ aizkrauklieši plāno veikt vēl vienu šādu operāciju.