Staburags.lv ARHĪVS

Latvietis bez kartupeļa nevar!

Evita Apiņa

2019. gada 26. marts 00:00

44
Latvietis bez kartupeļa nevar!

To, ka klāt pavasaris, vēsta ne tikai debesīs gavilējošie gājputni, gaišie rīti un bērzu sulas garša — lauku cilvēks jau ar nepacietību gaida brīdi, kad varēs rušināties dārzā, sēt un stādīt. Aizkraukles veikalos pircēji ļoti aktīvi iegādājas garšaugu un zaļumu sēklas, paši sēj arī ārstniecības augus un, protams, vēlas audzēt arī dažādas puķes košumam dārzā. Šobrīd arī sīksīpoliņi ir vieni no pirktākajiem — tos audzē gan lociņiem uz palodzes, gan pērk dārzam.
 
Grūti pārsteigt ar kaut ko neredzētu
Krāšņo sēklu paciņu izvēle un atšķirīgā cena veikalu plauktos var samulsināt pat pieredzējušu saimnieku, jo šodien nopērkams teju pilnīgi viss — sākot ar burkānu un gurķu sēklām, līdz eksotiskajiem arbūziem, melonēm, dažādiem garš­augiem un neredzētām puķēm. Veikala “Dārzkopis” Aizkrauklē īpašniece Ingunda Riekstiņa  teic, ka šodien cilvēkus grūti pārsteigt ar kaut ko jaunu un nebijušu, pircēji lielākoties izvēlas pārbaudīto, savā dārzā veiksmīgi izaudzēto: “Joprojām svarīga cena — cilvēkam gribas, lai sēklas ir lētas, paciņas skaistas un lai būtu laba raža, taču jāapzinās, ka tā nenotiek. Dažkārt man pircēji teikuši — iegādājos dārgākās sēklas, taču no tām nekas neizauga! Jautāju, kādā augsnē sējāt? Arī dārgākās sēklas nedrīkst sēt lielveikalos nopērkamajā lētajā augsnē, nekas labs neizaugs. Diemžēl ar savu piedāvājumu nespēju konkurēt ar lielveikaliem — tad, kad mēs sākam savu darba cēlienu, tikko esam atveduši sēklas, lielveikalos sēklas jau pārdod krietni lētāk, tām ir atlaides. Iegādājoties sēklas, noteikti jāatceras paskatīties, cik gramu ir paciņā, bieži vien tas piemirstas.”
Lielāks pieprasījums
Uzņēmuma “Pakavs” veikalā “Viss lauksaimniekam” Aizkrauklē pārdevēja konsultante Natālija Siņica stāsta, ka vietējie un apkārtējo novadu iedzīvotāji ar katru gadu arvien vairāk pērk sēklas kartupeļus. Lielveikalos bieži ir nekvalitatīvi kartupeļi, pat ja norādīta izcelsmes valsts, ne vienmēr tie arī labi garšo, reizēm, mizojot un pārgriežot kartupeli uz pusēm, ieraugām tukšu bojātu vidu.
“Visvairāk pērk iecienīto un visiem labi zināmo kartupeļu šķirni 'Vineta', tā ir agrā šķirne, jo ap Jāņiem jau būs jaunie kartupelīši. Jutām, ka katru gadu ir arvien lielāks pieprasījums pēc sēklas kartupeļiem, cilvēkiem ir svarīgi izaudzēt pašam savus kartupeļus, pat tiem, kuriem nav lielu platību, tupeņus iestāda piemājas mazajā dārziņā. Mūsu piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti sēklas kartupeļi, piedāvājam iegādāties tos maisos, vidējais pirkums ir mazais maiss, kurā ir septiņi kilogrami kartupeļu. Ir cilvēki, kuri jautā, vai var nopirkt vienu spainīti kartupeļu, diemžēl mēs nesveram, pārdodam safasētus maisos. Kartupeļiem pēdējos trīs gadus cena nav mainījusies, tāda pati kā iepriekš. Šogad ir vēls pavasaris, zemi vēl nav iespējams sagatavot darbiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, kad pavasaris bija ļoti straujš, zeme vēl bija auksta, bet ārā bija karsti, viss izziedēja vienā laikā, šogad vismaz pagaidām šķiet, ka daba modīsies pakāpeniski un viss būs kārtībā.”
Sasaldēto zemeņu stādi — bez slimībām
Lielveikalā “Viss lauksaimniekam” jau vairākus gadus var iegādāties sasaldētus (frigo) zemeņu stādus. Natālija stāsta, ka tos var tikai pasūtīt, uz vietas veikalā iegādāties nevar: “Stādus atsūta buntītēs, tie ir izsaldēti, un tas nozīmē, ka tajos nav nekādu slimību, tie ir pilnībā veseli augi. Labu ražu dod jau pirmajā gadā, zemenēm nav stīgu, kas patīk daudziem, jo tad grib zemenes vairot, bet tas bez stīgām nav iespējams. Ir šķirnes, kas pirmajā gadā stīgo, tad tās var vairot. Šīs zemenes vismaz četrus gadus dod labu ražu, pēc tam mazāku. Tie, kuri jau iegādājušies sasaldēto zemeņu stādus un izmēģinājuši, kā tās ražo, ir ļoti apmierināti un iegādājas vēl. Ja saimniecības dārzā ir maijvaboļu kāpuri, tad gan tie izēd un neko nevar palīdzēt.”
Šobrīd sasaldēto zemeņu stādu pasūtījumu pieņemšana jau ir beigusies, tos atgādās aprīļa beigās vai maija sākumā, lai uzreiz var stādīt dārzā. Trīs dienu laikā šie sasaldētie stādi pēc atsaldēšanas ir jāiestāda, kaut vai saknītes jāierušina zemē. “Kad cilvēks veic pasūtījumu, tad arī izstāstām, ka tajā brīdī, kad stādi būs atvesti, viņam zemei jābūt sagatavotai un kaut vai siltumnīcā būs jāpierušina, saknes ir lielas, tās atlaižas, vajag mitrumu un barības avotu, lai neaizietu bojā.” ◆

Uzziņa

◆ Stādot sasaldētos (frigo) elitārās klases zemeņu stādus, tā ir garantija, ka šī šķirne būs bez slimībām un kaitēkļiem.

◆ Sasaldētos zemeņu stādus var stādīt no marta (siltumnīcās) līdz jūlijam un jau pēc 7 — 8 nedēļām var iegūt pirmo zemeņu ražu.

◆ Jo lielāka stāda kategorija, jo lielāku ražu var iegūt jau pirmajā sezonā.