Staburags.lv ARHĪVS

6 noderīgi padomi, kā izvēlēties labāko matraci

.

2019. gada 12. marts 00:00

82
6 noderīgi padomi, kā izvēlēties labāko matraci

Viens no pilnvērtīga un veselīga miega priekšnoteikumiem ir pareizi izvēlēts matracis. Taču veikalu piedāvājums ir tik plašs, ka grūti uzreiz saprast – kuram no piedāvājumiem dot priekšroku?! Lai izvēli izdarīt būtu vienkāršāk, piedāvājam dažus noderīgus padomus.

Izvērtē, kāda veida matracis atbilst Tavām prasībām

Pārdošanā dažādu veidu matrači:

  • Bezatsperu matrači – šie parasti ir mīkstāki. Vienkāršākajos matračos tiek izmantots porolons, tādēļ šādi matrači ‘’izguļas’’ ātrāk, taču līdz ar to arī izmaksās mazāk. Dārgākajos matračos porolons tiek aizvietots ar lateksu – šāds matracis veiksmīgāk balsta gulētāja augumu, veiksmīgāk tam pielāgojas;

  • Matrači ar atsperēm - pieejami vairāku veidu atsperu matrači – tie atšķiras gan pēc atsperu skaita un izmēriem, gan citiem parametriem.

Lai saprastu, kurš gultas matracis būs piemērotākais, vērts veikalā izmēģināt vairākus variantus.


Zini, kas raksturo labu matraci

Kvalitatīvs matracis spēj ilgstoši saglabāt savu formu, pielāgojas gulētājam un pēc tam, kad gulētājs piecēlies, diezgan ieņem savu sākotnējo stāvokli. Jāņem vērā vēl kāds faktors – tas, cik ilgi un labi matracis teicami pildīs savas funkcijas, atkarīgs arī no gulētāja svara – jo tas lielāks, jo lielāka slodze matracim. Dažkārt uz matrača tiek norādīta pieļaujamā slodze. Tā var būt norādīta gan kā pieļaujamais svars uz vienu cilvēku, gan arī iedalīta grupās pēc svara – mazs (līdz 60 kg), standarta (60 līdz 100 kg), liels (virs 120 kg).


Uzzini, kāds materiāls izmantots matracim

Matraču klājumam tiek izmantoti dažādi materiāli, piemēram, porolons, vilna, vatelīns, lina, sintapons, kokosriekstu šķiedra, griķu sēnalas, latekss, atmiņas putas. Viens no klājuma svarīgākajiem uzdevumiem ir labākas termoregulācijas nodrošināšana. Otrs – nodrošināt teicamu atbalstu ķermenim. Pārdošanā arī matrači ar abās pusēs atšķirīgu klājumu – piemēram, vienā pusē mīkstāks, otrā- cietāks. Tāpat katrā no pusēm var būt izmantoti dažādi materiāli – piemēram, vienā pusē lins, bet otrā – vilna.


Pievērs uzmanību tam, vai matraču pārklāju iespējams noņemt

Ideālā gadījumā matrača pārvalkam jābūt noņemamam – galu galā, tas ik pa laikam ir jāmazgā.


Izvērtē labāko cenu piedāvājumu

Būtisks faktors matrača izvēlē ir tā cena. Tā atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, matrača veida, izmēra, izmantoto materiālu kvalitātes, paredzamā kalpošanas laika. Ir skaidrs – lai arī cik labs būtu izvēlētais matracis, ar laiku tas zaudēs savas īpašības un būs jāmaina pret jaunu. Tomēr ir svarīgi, lai matracis būtu kvalitatīvs, atbilstošs vajadzībām un, protams, arī gultas izmēram.

Jāatceras, ka dažādās tirdzniecības vietās atšķiras ne vien matraču piedāvājums, bet arī cenas. Šī iemesla dēļ gudri izvērtēt vairākas iespējas un tikai tad pieņemt lēmumu par piemērotākā matrača iegādi.


Izvēlies piemērotāko matrača iegādes vietu

Viens no variantiem, kur iegādāties matraci – doties uz kādu no specializētiem veikaliem. Taču mūsdienās daudzi dod priekšroku pirkumu veikšanai internetā. Šobrīd interneta veikalu piedāvājums ir tik daudzveidīgs, ka tur var iegādāties teju visu – arī matračus. Tiešsaistē visu plašo preču klāstu var aplūkot daudz ātrāk un ērtāk – turklāt jebkurā sev parocīgā laikā. Lielākie interneta veikali nodrošina ne vien teicamu apkalpošanu, bet arī vairākus piegādes variantus, kas nozīmē – pircējam pašam nebūs jādomā par lielā matrača transportēšanu uz mājokli. Vēl kāda būtiska nianse – iepērkoties interneta veikalā, spēkā ir distances līgums, kas nosaka – pircējam ir tiesības 14 dienu laikā atdot preci atpakaļ veikalam, ja tā kāda iemesla dēļ neatbilst prasībām.