Staburags.lv ARHĪVS

Lai jaunas riepas ilgāk kalpotu

.

2019. gada 9. marts 00:00

135
Lai jaunas riepas ilgāk kalpotu

Ikvienam jau, protams, gribētos, lai viss labais un dārgais saglabātos pēc iespējas ilgāk. Tostarp arī, lai mūsu auto ilgāk ripotu bez problēmām. Taču, ja arī tam “sirds”(motors) pukst kā nezvēram, ar vecām “galošām” (riepām) tālu nekur netiksiet. Ja arī jūs esat veicis galveno uzdevumu — apmeklējis riepu servisu, kur auto riteņi ir nobalansēti un uzmontēti uz diskiem, tomēr ir daži knifiņi, kurus ievērojot, varēsiet pagarināt jaunu riepu mūžu. 

  • Ar riepu “veselību” ir tāpat kā ar cilvēku veselības problēmām — jāseko spiedienam. Galvenais, lai tas nelēkātu un ideālā gadījumā būtu vienmērīgs, neatkarīgi no ārējiem apstākļiem. 
  • Ja jaunas riepas uzpumpētas, sekojot visiem priekšrakstiem, ko ieteicis riepu un auto ražotājs, tad jāseko, lai tāds spiediens būtu pastāvīgi. Ja regulāri brauksiet ar pārpumpētām vai mīkstām riepām, tad ziniet — tas nebūs ilgi.
  • Ir jau labi šur tur pietaupīt naudu, taču ar to nevajadzētu pārlieki aizrauties, ja plānojat jaunu riepu iegādi. Kāda tad ir atšķirība?Atcerieties — kas lēti pērk, tas dārgi maksā! Lētās riepas vajadzēs biežāk mainīt un tiks samazināta braukšanas veiktspēja. Starp citu, kvalitatīvas vasaras riepas jums sniegs ne tikai braukšanas komfortu, bet tās arī slāpē troksni, turklāt samazina degvielas patēriņu. 
  • Riepu serviss, protams, ir jāapmeklē, taču gudrs autovadītājs var izvairīties no tā neplānota apmeklējuma, ja rūpīgāk izvēlēsies pa kādiem ceļiem braukt. Bedres, šķembas, izdangāti ceļi — tas viss saīsinās jūsu jauno riepu mūžu. Ja ir izvēle – braukt pa sliktāku ceļu un ietaupīt pāris kilometru, vai braukt pa garāku, bet labu ceļa posmu, izvēlieties otro variantu! Reizēm jau gribas patrakot, un daudziem parādīt izrādīties pie stūres, taču gudrāk tomēr būtu izvairīties no agresīviem manevriem, kā arī no straujas kustības uzsākšanas. Šādas darbības var novest pie riteņu izspolēšanas. Tas nozīmē, ka šāds braukšanas stils ievērojami samazinās jauno riepas mūžu. 
  •  Vēl viens ieteikums — pārbaudiet diskus, pirms veicat riepu montāžu. Bojāts disks ātri var sabojāt arī jaunu riepu. Pārliecinieties, vai disks ir taisns, vai tam nav asas malas, korozija.
  • Ja auto tiek uzglabāts garāžā, sargājiet, lai riepas nesaskaras ar izlietu motoreļļu vai citām vielām, jo ķīmisko reakciju rezultātā tās var bojāt riepas. 

Šie ir noteikumi, kas var palīdzēt uzturēt jaunu riepu ilgmūžību, taču tik un tā nav izslēgts, ka autoservisa pakalpojumus var nākties izmantot, un tas jau nav nekas slikts – vislabākie riepu “ārsti” ir meklējami tieši te!