Staburags.lv ARHĪVS

Salds pārsteigums pašai un citiem

Salds pārsteigums  pašai un citiem

Ziedi un kūkas ļoti piestāv 8. martam. Pļaviņiete Alla Purvinska šajos svētkos saldo pārsteigumu saņem no citiem, bet citreiz gan viņa savus tuvākos un draugus iepriecina ar pašas gatavotām gardām un greznām tortēm.

Tikai dabīgo
Tortu gatavošana tagad ir Allas vaļasprieks. Savulaik viņa apguva konditores profesiju, bet pēdējos gados strādāja citu darbu.
— Pēc Rīgas Kooperatīvā tehnikuma beigšanas sāku strādāt par konditori toreizējā Pļaviņu patērētāju biedrībā. Darbs bija galvenokārt naktīs, apjomi lieli, radošumam tur nebija vietas. Vēlāk, kad piedzima bērni un iepriekšējo darbu nevarēju turpināt, ilgu laiku strādāju veikalā par pārdevēju, nedaudz arī pastā, un kūku cepšanai neatlika laika. Ar laiku gribējās savējos iepriecināt svētkos, bet ar izvēli veikalā nereti ir, kā ir. Bija arī svarīgi zināt, ko ēdam, tāpēc atkal pati sāku cept tortes,— stāsta Alla.
Vispirms tas bija salds pārsteigums savai ģimenei, tad kā dāvana, braucot ciemos pie radiem un draugiem. Visiem iepatikās, un pļaviņiete turpināja iesākto. Alla atzīst, ka izmanto tikai dabīgas izejvielas. Pamatā ir olu biskvīts, ko papildina ar putukrējumu vai krēmu un dekorējumiem, taču arī tie ir no dabīgām izejvielām.Tāpat cukura mastiku viņa prot izgatavot bez ķīmijas. Pārtikas krāsvielas Alla pērk gatavas un, protams, dabīgās.
— Gribas, lai ikviena kūka būtu ne tikai garšīga, bet arī skaista, un jubilāram būtu patīkams pārsteigums. Katram jāmeklē kaut kas cits. Padomāju, kas kuram atbilst, idejas meklēju arī internetā un mēģinu īstenot. Pagaidām visas ieceres ir izdevušās. Tagad ir tik dažādi materiāli, lai īstenotu ieceres. Atceros, kā savulaik tortes krēmu krāsojām ar biešu sulu, un iznāca labi. Reiz biju kādā konditorejas cehā Krievijā un redzēju tortes ar rozēm spilgti violetā krāsā. Tās šķita tik nedabīgas, pat negribējās nogaršot. Jāsabalansē garša un izskats, — saka Alla.
Par dāvanu nesatraucas
Tā kā svētkos saldumu netrūkst, bieži viņai pat negribas nogaršot pašas cepto torti. Bērni gan vienmēr teikuši, ka vajadzējis gan, jo kūka bijusi garda. Tagad viņa vienmēr cenšas nobaudīt kaut mazu gabaliņu. Tad var arī novērtēt, kā izdevusies un ko nākamreiz vajadzētu darīt citādāk.
Pati viņa saldumu ziņā nav izvēlīga un priekšroku dod visvienkāršākajam biskvītam ar putukrējumu. Garšo gan lauku tortes, gan kārtainās mīklas izstrādājumi. Ģimenē visi ir gardēži, vienīgi dēls šajā ziņā vairāk izvēlīgs. Māmiņa smaida, ka viņam biežāk par citiem nācās nogaršot viņas darinājumus gatavošanas procesā. Acīmredzot pietika ilgam laikam.
Konditoreja kā vaļasprieks tagad saista arī meitu, un viņa ir tā, kas ar kādu pašas gatavotu gardumu iepriecina mammu svētkos. Viņai tas lieliski padodas. Savukārt znots ir labs ideju ģenerators un nereti lūdz izgatavot kādu interesanti noformētu torti. Viņu abu kāzām Alla izcepa greznu četrkārtu torti, jo gribējās, lai šajā dienā viņiem tā būtu īpaša. Izdevās! Tagad kūkas top arī mazmeitiņas priekam.
Pateicoties šai nodarbei, Allai ar savējiem nav daudz jādomā, ko dāvināt citiem svētkos. Galvenokārt tie ir saldumi, arī piparkūkas Ziemassvētkos. Savulaik to mīklu pirka gatavu, bet ar laiku saprata, ka jāgatavo pašai, jo tad ir gardāk. Katru gadu gan jācenšas izdomāt citādākas formas. Tikai, lai viss izdotos, vienmēr jābūt labam garastāvoklim! ◆