Staburags.lv ARHĪVS

Kādos gadījumos drīkst tērēt atlikto nebaltām dienām?

.

2019. gada 7. marts 00:00

155
Kādos gadījumos drīkst tērēt atlikto nebaltām dienām?

Dzīvē ne vienmēr viss notiek, kā plānots. Atrisināt neplānotas situācijas, kas radījušas papildu izdevumus, var palīdzēt laicīgi iekrāta nauda nebaltām dienām. Kamēr cilvēki spriež par to, vai šādiem ietaupījumiem vajadzētu būt trīs vai sešu mēnešalgu apjomā, aktuāls ir jautājums – kādos gadījumos mēs drīkstam ķerties klāt šiem iekrājumiem?

Ja arī Tu jau esi izveidojis ietaupījumus šim mērķim vai plāno to darīt, piedāvājam Tev svarīgākos četrus iemeslus, kas var kalpot par pietiekami nopietnu pamatojumu, lai ķertos klāt iekrājumiem nebaltām dienām, un nejustos vainīgs par to, ka esi iztērējis šo naudu, jo tas konkrētajā brīdī patiešām bija nepieciešams.

1. Negaidīti izdevumi par medicīnas pakalpojumiem/medikamentiem.

Kad veselības stāvoklis pēkšņi pasliktinās, nav laika domāt un izvērtēt to, vai varam atļauties saņemt nepieciešamos medicīniskos pakalpojumus. Veselībai vienmēr ir jābūt pirmajā vietā, pat tad, ja tomēr šķiet, ka ir arī svarīgākas lietas. Padomā, ja Tavs veselības stāvoklis nebūs pietiekoši labs, Tu nespēsi ne strādāt, nedz arī parūpēties par citiem. Tieši tādēļ šis ir viens no svarīgākajiem ārkārtas gadījumiem, kuru dēļ noteikti vērts ķerties klāt iekrājumiem nebaltām dienām.


Turklāt tas jādara tik ātri, cik iespējams, jo nereti vilcināšanās atrisināt veselības problēmas var novest pie vēl lielākām komplikācijām. Tāpat, vai esi padomājis par veselības apdrošināšanas iegādi? Izvērtē tās nepieciešamību, un ļoti iespējams, arī šis būtu vērtīgs mērķis, kam novirzīt daļu no ietaupījumiem.

2. Pēkšņa darba zaudēšana.
Viens no iemesliem, kādēļ vērts veidot ietaupījumus nebaltām dienām vairāku mēnešalgu apmērā, ir gadījumi, kad Tu pēkšņi paliec bez darba, bet jaunas vietas atrašanai dažkārt nepieciešami pat vairāki mēneši.


Ir saprotams, ka šajā laikā Tev tik un tā būs jāapmaksā ikmēneša rēķini, piemēram, īre, telefons, patēriņa kredīts, internets un citi, tādēļ iekrājumi noteikti kalpos kā drošības spilvens, kas pasargās no lieka stresa un uztraukumiem par to, kā gūt ienākumus, kamēr esi darba meklējumos.

3. Neatliekams mājokļa vai automašīnas remonts.
Tekošs jumts, pārplīsusi caurule, sadzīves tehnikas darbības problēmas vai arī dažādi sarežģījumi automašīnas darbībā noteikti nav tās lietas, uz ko varam gaidīt, cerot, ka tās pāries pašas no sevis vai radīsies kāds risinājums. Diemžēl notiek tieši pretējais – ar laiku nelielas problēmas pārvēršas vēl lielākās. Tieši tādēļ, sastopoties ar steidzamu nepieciešamību veikt mājokļa vai transportlīdzekļa remontu, ir vērts izmantot iekrājumus nebaltām dienām, it īpaši, ja, piemēram, mašīna ir vienīgais veids, kā vari nodrošināt sev un savai ģimenei nokļūšanu uz darbu, skolu un citiem galamērķiem.


Ir situācijas, kurās nekavējoties saprotam – nevar kavēties, domāt par to, vai tiešām ir vērts tērēties un izmantot iekrājumus. Ja runa ir par Tavu un apkārtējo drošību, labklājību un pat veselību, noteikti nav ilgi jādomā. Un, protams, gan mājoklis, gan automašīna ir tās lietas, par kurām ikdienā rodas visvairāk izdevumu, turklāt daļa no tiem bieži vien ir neplānota.


Ārkārtas situācijas ir notikumi, kas rodas pēkšņi, un, kuri ir jāatrisina pēc iespējas ātrāk, pretējā gadījumā tie var ietekmēt Tavu spēju darīt pat ikdienišķas lietas vai arī dzīvot normālos apstākļos.


Taču, lai izvairītos no šādiem ārkārtas izdevumiem, kas saistīti ar mājokli vai mašīnu, iesakām regulāri ieplānot apkopi un pārbaudes, lai pārliecinātos, ka neveidojas bojājumi vai nav aizdomīgu izmaiņu, kas laika gaitā var pārvērsties par ievērojamu problēmu. Tas nozīmē, ka vajadzētu ieviest savā ikdienas budžetā izdevumu kategoriju, kas novirzīta tieši sava mājokļa un transportlīdzekļu pārbaudei un uzturēšanai labā stāvoklī, kas profilaktiski palīdz izvairīties no vēl lielākiem izdevumiem.

4.
 Ārkārtas situācijas ģimenē.

Neplānotas problēmas, kas radušās kādam Tev tuvam cilvēkam, it īpaši, ģimenes loceklim, ir nopietns iemesls ķerties klāt saviem ietaupījumiem. Iespējams, Tev jāpalīdz saviem vecākiem vai vecvecākiem apmaksāt operāciju, bērniem pārvākties uz jaunu dzīvesvietu vai atrisināt citu situāciju. Atceries, ka arī tuva cilvēka nāve rada papildu izdevumus, kas noteikti var tikt segti no ietaupījumiem ārkārtas gadījumiem. Šie notikumi noteikti nav tie, kurus mēs gaidām, taču tiem ir laicīgi jāsagatavojas, lai pēc tam vieglāk varētu turpināt ikdienu ierastajās sliedēs.