Staburags.lv ARHĪVS

Kā pareizi lietot kruķus?

.

2019. gada 2. marts 00:00

1436
Kā pareizi lietot kruķus?

Kruķi ir ortopēdisks palīglīdzeklis, kurus izmanto gadījumos, kad nav iespējams pilnībā atbalstīties uz kājas. Kruķi veido divi metāla vai koka statņi, kuri savienoti kopā, un kuru vidū atrodas rokturis. Apakšējā kruķu galā ir uzvilkts speciāls uzgalis, kas nodrošina tā neslīdēšanu uz dažādām virsmām. Mēdz gadīties, ka, piedzīvojot traumu, cilvēki aizņemas kruķus no saviem tuviniekiem vai draugiem. Vai tā ir pareiza rīcība, un kā pareizi ir jālieto kruķi, lasi turpinājumā!

Vai ikviens cilvēks var lietot jebkādus kruķus?

Nepareiza tehnisko palīglīdzekļu izmantošana ir viena no kļūdām, kuru pieļauj daudzi cilvēki, kuri nav izpētījuši informāciju par to, kādus kruķus katrā situācijā labāk izvēlēties, kā arī nav konsultējušies ar speciālistiem par to šo palīglīdzekļu iegādi. Atbilde ir viennozīmīgi nē – viena veida kruķi nekad nederēs visiem.


To, kāda veida kruķi ir piemēroti Tev, noteiks ārsts vai speciālists, piemēram, fizioterapeits, traumatologs vai ergoterapeits. Tāpat palīglīdzekļus noteikti būtu ieteicams iegādāties īpaši šim mērķim paredzētā tirdzniecības vietā, piemēram, interneta veikalā Kid-man.lv, kur zinoši konsultanti arī sniegs konsultācijas par preču izvēli, lietošanu un pielāgošanu Tavām vajadzībām (vairāk informācijas). Jāatceras, ka kruķus nepieciešams izvēlēties vadoties ne tikai pēc traumas veida, bet arī pēc Tavas fiziskās sagatavotības un vecuma.


Kruķu veidi

Atkarībā no tā, kāda ir trauma un cik ļoti drīkst noslogot kāju, iespējams lietot padušu vai elkoņu kruķi. Abus šī veida kruķus par labu cenu iespējams iegādāties veikalā Kid-man.lv.

  • Padušu kruķis – piemērots situācijās, ja cilvēkam nav pietiekami daudz spēka, lai ērti pārvietotos ar elkoņu kruķiem.

  • Elkoņu kruķis – vienlaikus ieteicams izmantot abus šos kruķus, pretējā gadījumā veidojas neatbilstošs svara izlīdzinājums uz mugurkaulu, veicinot deformācijas mugurkaulā un plecu joslā. Jāņem vērā, ka elkoņu kruķi derēs tiem, kuriem ir pietiekami daudz spēka rokās, uz kurām balstīsies ķermeņa svara pārnešana.

Kā izvēlēties atbilstošus kruķus?

Lai nopirktu pareizos kruķus, ir jāzina vairāki lietotāja parametri, tai skaitā, auguma garums un svars, jo atšķirīga auguma un svara kategoriju cilvēkiem ir paredzēti dažādi kruķu modeļi, proti, jo lielāka ķermeņa masa, jo izturīgākiem jābūt kruķiem u.tml.

Arī Kid-man.lv atradīsi vairākus kruķu modeļus ar mīkstiem rokturiem un citām pielāgotām daļām, kas atvieglo to lietošanu. Ērti pielāgojams kruķa garums. Kruķi aprīkoti ar īpaši drošiem uzgaļiem, kas novērš paslīdēšanas risku.


Kā noteikt pareizu kruķa garumu?

Lai elkoņa kruķu lietošana būtu pietiekami ērta, to garums jāmēra nosakot attālumu no paduses līdz grīdai. Kruķu rokturim jāatrodas plaukstas pamatnes locītavas līmenī. Kad rokturi satver, rokai elkonī jāveido 135 grādu leņķi. Uz rokturiem ir jābalstās lielākoties ar plaukstām.


Savukārt padušu kruķiem, atrodoties savā pozīcijā, ir jāveido divu pirkstu atstarpe ar paduses bedrīti.


Kādēļ ir nepieciešams iemācīties pareizi izmantot kruķus?

Neatbilstoša izmēra kruķi var radīt sāpes un papildu slodzi ķermenim, taču arī neatbilstoša kruķu lietošana var beigties ar nepatīkamām sekām, tai skaitā, kritieniem un jaunām traumām vai locītavu un muguras sāpēm. Lai noskaidrotu, kā pareizi lietot kruķus, par to ir jākonsultējas ar speciālistu, piemēram, traumatologu, fizioterapeitu vai vismaz medmāsu, kas parādīs, kā pareizi doties uz priekšu un atpakaļ, pagriezties, kāpt augšā un lejā pa kāpnēm, pārvarēt šķēršļus un veikt citas darbības.

Kruķi un citi tehniskie palīglīdzekļi pieejami vienuviet – Kid-man.lv!