Staburags.lv ARHĪVS

Padomi efektīvākai trimmera lietošanai

www.staburags.lv

2019. gada 28. februāris 00:00

1007
Padomi efektīvākai trimmera lietošanai

Trimmeris ir viens no populārākajiem dārza tehnikas veidiem mūsdienās, un tas tiek bieži izmantots, taču, kā pārliecināties, ka lietojam to efektīvā un drošā veidā? Ieskaties šī raksta turpinājumā, lai atsvaidzinātu zināšanas par to, kā izvairīties no traumām un citām ķibelēm zāles pļaušanas laikā, un kā iegūt labāko pļaušanas rezultātu.

  • Pirms sāc pļaušanu

Pievērs uzmanību laikapstākļiem – ja zāle ir mitra, ieplāno pļaušanu citā dienā. Pļaut slapju zāli nav ieteicams vairāku iemeslu dēļ – Tu vari paslīdēt un gūt traumas vai sasist trimmeri, turklāt slapjā zāles apgrūtina trimmera darbību, kā rezultātā var rasties tehnikas bojājumi. Pārliecinies, ka darbības lauks ir atbrīvots no vadiem, metāla objektiem un citām lietām, kas var apgrūtināt pļaušanu vai padarīt to bīstamu. Ņem vērā, ka zāles trimmeri spēj aizmest zāles gabalus un citus priekšmetus to ceļā pat vairāku metru attālumā.

  • Izmanto aizsargaprīkojumu

Pirmā lieta, par kuru jāparūpējas, ir atbilstošs apģērbs, kas pasargās no zāles un citu daļiņu radītiem savainojumiem. Velc garas, pietiekami biezas bikses un kreklu vai džemperi ar garām piedurknēm. Tāpat neaizmirsti par aizsargbrillēm, sejas masku un arī ausu aizsargiem, kas saudzēs Tavu dzirdi, jo nereti trimmeri, it īpaši benzīna modeļi, darbojas ļoti skaļi.

  • Pielāgo trimmeri savam augumam

Vairāki zāles trimmeru modeļi (arī šajā mājas lapā) ir pieejami ar plecu uzkabēm un siksnām, kas pārvada tehnikas svaru no rokām uz pleciem, tādējādi atvieglojot strādāšanu. Ja ir tāda iespēja, izmanto šo aprīkojumu. Tāpat, ja tehnikas modelis to piedāvā, pielāgo trimmera kāta garumu savam augumam. Vadies pēc lietošanas instrukcijas, lai to izdarītu pareizi.

  • Strādā pareizajā virzienā

Ņemot vērā to, ka vairums trimmeru galviņu griežas pretēji pulksteņrādītāja virzienam, labākos pļaušanas rezultātus iespējams iegūt, kustinot trimmeri virzienā no labās uz kreiso pusi. Tas, kādā virzienā rotē trimmera galviņa, parasti ir norādīts lietošanas instrukcijā.

  • Garu zāli pļauj no augšas uz apakšu

Pļaujot zāli, kuras garums pārsniedz 20 cm, vispirms vajadzētu sākt no zāles stiebru augšgala, nopļaujot tos, un, pēc tam pakāpeniski virzoties uz zemāku līmeni, kamēr sasniegts vēlamais zāles garums.

  • Smagākiem pļaušanas darbiem izmanto asmeni

Trimmera aukla ir piemērota ražīgai zāles pļaušanai tad, ja zāles stiebri ir salīdzinoši īsi un mīksti. Savukārt nopietnāku darbu veikšanai noderēt var asmens, kas spēj tikt galā ne tikai ar cietu un garu zāli, bet arī krūmiem un saknēm. Izmantojot šādu pļaušanas elementu, ievēro drošu stāvēšanas distanci.

  • Neaizmirsti ievērot pauzes

Benzīna zāles trimmeri ir pazīstami ar to, ka rada pamatīgas vibrācijas, kuru ilgstošas ietekmes rezultātā var rasties nervu un asinsrites bojājumi pirkstos, plaukstās un rokās. Šī un citu iemeslu dēļ atceries regulāri paņemt pauzi, lai atpūstos pats un atpūtinātu arī trimmeri, jo ilgstoša un intensīva pļaušana tam var nenākt par labu.

  • Veic apkopi un uzglabā pareizi

Pēc tam, kad beidz izmantot trimmeri, vienmēr velti brīdi, veiktu apkopi, kas paildzinās dārza tehnikas mūžu. Notīri trimmeri no zāles paliekām un citiem netīrumiem. Šeit noderēs birste. 2-ciklu trimmeri var tikt uzglabāti gan horizontāli, gan vertikāli, atkarībā no situācijas, ja vien benzīns netek ārā no tvertnes. Vienmēr pārliecinies, ka motors ir izslēgts un ierīce nevar pēkšņi sākt darboties brīdī, kad veic apkopi.

Ja meklē jaunu benzīna, elektrisko vai akumulatora trimmeri, ieskaties plašajā interneta veikala Inserv.lv piedāvājumā, kur atrodami vairāk nekā 170 dažādi trimmeru modeļi par lieliskām cenām.