Staburags.lv ARHĪVS

7 noderīgi padomi, kā iepirkties retāk

www.staburags.lv

2019. gada 20. februāris 00:00

93
7 noderīgi padomi, kā iepirkties retāk

Iepirkšanās katram no mums rada atšķirīgas emocijas. Kādam tā ir iespēja izrauties no ikdienas rutīnas, citam – atpūtas veids, bet vēl kādam – gluži ikdienišķa nepieciešamība. Neatkarīgi no tā, pie kura no cilvēku tipiem piederi Tu, iepirkšanās saistās ar vēl kādu aspektu – naudas tērēšanu, novedot līdz pat bankrotam (ja veikalu apmeklēšana kļuvusi par atkarību). Ielūkosimies septiņos padomos, kas noderēs, ja vēlies doties uz veikaliem retāk un iztērēt tajos mazāk naudas.

1.Izšķiro mantas.
Cilvēki bieži vien mēdz iegādāties arvien jaunu apģērbu un apavus, jo nav lietas kursā, kas patiesībā ir vai nav atrodams viņu skapī. Lai šādu kļūdu nepieļautu, ik pa laikam nepieciešams pārskatīt un izšķirot savas mantas, atbrīvojoties no tām, kuras neesi vilcis vairāk nekā gadu.

Ja tik ilgā laikā nav radusies vajadzība vai iespēja konkrēto apģērba gabalu vai apavus izmantot, tad, visticamāk, tas nenotiks arī nākotnē. Turklāt, pārdodot lietas, kas Tev vairs nav nepieciešams, varēsi arī nedaudz nopelnīt.

2. Izvēlies kvalitatīvas preces un lieto tās.
Iespējams, arī Tu piederi pie tās cilvēku grupas, kuri iegādājas kādu dārgu un kvalitatīvu preci, bet to nelieto, jo nevēlas sabojāt. Tā vietā nereti tiek iegādātas nekvalitatīvas un lētas lietas, kuras izmanto ikdienas lietošanai. Rezultāts ir tāds, ka Tu neesi patiesi laimīgs, jo baidies izmantot tieši to, kas Tavai sirdij tuvāks, kam seko arvien jaunu preču iegāde ar cerību, ka tās radīs gaidīto efektu. Ko no tā varam secināt? Der atcerēties, ka dažkārt vēlme ietaupīt, izmantojot nepareizo pieeju, var mums radīt vēl vairāk izdevumu. Tā vietā iesakām ieguldīt naudu kvalitatīvās lietās un tās patiešām izmantot, nevis taupīt “gan jau kādreiz” dienai.


3. Izvairies no kārdinājumiem.

Mums visapkārt ikdienā ir virkne dažādu kārdinājumu, kas tā vien aicina tērēt naudu. Ir pašsaprotami, ka no tā visa nav viegli izvairīties. Taču tomēr pastāv dažādi veidi, kā samazināt apkārtējās vides ietekmi uz mūsu lēmumiem saistībā ar iepirkšanos. Pirmkārt, izvairies apmeklēt interneta vietnes, kurās iespējams ko nopirkt, vai arī sastopams liels daudzums reklāmu. Otrkārt, nepieraksties interneta veikalu jaunumiem, vai, ja tas jau izdarīts, atsakies no tiem.

4. Apgūsti pacietību.

Gadās situācijas, kad mēs ieraugām kādu preci un ļoti vēlamies to iegūt savā īpašumā. Taču šādos gadījumos prātīgākais, ko varam darīt, ir nogaidīt. Cik ilgi? Vismaz pāris dienas. Izmanto šo laiku, lai pārdomātu, vai patiešām vari preci atļauties, vai Tev tā nepieciešama tieši šobrīd. Un, ja pēc tam, kad laiks pagājis, joprojām apzinies, ka šī ir pareizā izvēle, vari veikt pirkumu.

Piekritīsi – reizēm parādās tādi piedāvājumi, kurus gluži vienkārši nevar laist garām. Parasti tas attiecas uz lielākiem pirkumiem, piemēram, mēbelēm un sadzīves tehniku. Ja prece jāpērk steidzami, bet naudas mazliet pietrūkst, noderēt var arī Ladyloan.lv pieejamā kredītlīnija, par kuru vairāk vari uzzināt kredītiestādes mājaslapā.

5.Iegādājies tikai to, kas Tev nepieciešams šobrīd. 

Viens no aspektiem, kas padara iepirkšanos tik vilinošu, ir iespēja iztēloties, kā, piemēram, Tu pārsteigsi visus tajā skaistajā kokteiļkleitā, vai arī, kā visi priecāsies par gardajiem kokteiļiem, kurus pagatavosi ar jauno šeikeri. Pateicoties šīm fantāzijām, daudziem no mums mājās ir daudz dažādu lietu, kurām tā arī nav atrasts pielietojums. Iespējams, kādai no precēm pat vēl nav noņemta etiķete vai iepakojums.

Lai izvairītos no šādiem nevajadzīgiem pirkumiem, dodies uz veikalu tikai tad, kad Tev jāiegādājas kas patiešām svarīgs un aktuāls.

6. Atceries, ka Tev nav vienmēr jāiznāk no veikala ar pirkumu.

Iepirkšanās aizņem laiku, nereti pat vairākas stundas, un, ja šajā periodā tā arī neko nav izdevies atrast, Tu jūties tā, it kā būtu izniekojis visu dienu. Tieši šī iemesla dēļ cilvēki mēdz nopirkt lietas, kas viņiem nemaz nav vajadzīgas, lai tikai neiznāktu no veikala ar tukšām rokām. Taču neaizmirsti, ka Tu vari arī neko nenopirkt, un Tevi par to neviens nenosodīs.

7. Pārrēķini preces vērtību darba apjomā.

Vairums no mums aptuveni zina to, cik nopelna vienā stundā, dienā vai nedēļā. Nākamreiz, kad vēlies iegādāties kādu preci, par ko nav pilnīgas pārliecības, pārvērt tās cenu stundās vai dienās, kas būtu jānostrādā, lai to atpelnītu. Ļoti iespējams, ka tas palīdzēs izvērtēt prioritātes un saprast, ka ir lietas, bez kurām vari arī iztikt.