Kuskuss

Kad tik ierastie kartupeļi, makaroni un rīsi jau ir apnikuši, ir laiks izzināt jaunas garšas. Šoreiz uzmanības centrā kuskuss. Vaicāsit —
kas tas tāds? Kuskusu gatavo no dažādu graudaugu miltiem, visbiežāk — no kviešiem. Skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina, saveļ sīkās lodītēs, pēc tam, lai atdalītu citu no citas, apkaisa ar sausiem miltiem. Lodītes izsijā, tvaicē un izkaltē. Katras granulas diametrs ir aptuveni viens milimetrs.
Kuskuss cēlies Alžīrijā. Joprojām tas ir iecienīts ēdiens vairākās Āfrikas valstīs, piemēram, Tunisijā, Ēģiptē, Marokā, to bauda arī Spānijā, Francijā, Grieķijā u.c. Kuskuss ir uzmanības vērts, jo tas ir ne tikai gards, bet arī ļoti viegli un ātri pagatavojams. Tādēļ to īpaši ir iecienījuši tie, kuriem nepatīk ilgas stundas pavadīt virtuvē. Receptes un variācijas, kā to pagatavot, ir daudz. Šī ir mana iecienītā, kas der gan kā siltais ēdiens un tikpat labi garšo arī auksts kā salāti.
Nepieciešams:
◆ kuskuss
◆dārzeņi pēc patikas, šoreiz — burkāni, zaļie zirnīši, zaļās sviesta pupiņas un puķkāposti
◆ bekons
◆ olas
◆ sāls
◆ Vispirms atsevišķi uzvāra olas un dārzeņus. Dārzeņus vāra sālsūdenī, cik nu katram sāļu gribas.
◆ Kad dārzeņi un olas izvārījušies, ķeras klāt kuskusam. Esmu dzirdējusi no vairākiem cilvēkiem, ka tie kuskusu vāra, bet daudz vieglāk un ātrāk to ir uzbriedināt. Viss, kas nepieciešams — verdošs ūdens. Šoreiz, lai garša būtu izteiktāka, izmanto to ūdeni, kurā vārījās dārzeņi. Ieliek kuskusu palielā bļodā (kuskuss uzbriest divreiz lielāks, tādēļ ar daudzumu jābūt uzmanīgam, lai nesanāk par daudz). Pārlej ar vārīto dārzeņu ūdeni tik daudz, lai ūdens nedaudz pārklātu visu kuskusu, un tad uzliek bļodai virsū šķīvi vai vāku un pagaida piecas līdz desmit minūtes, lai tas uzbriestu.
◆ Kamēr kuskuss uzbriest, sagriež bekonu un izcep to. Veģetārieši šo sadaļu var izlaist, un būs ļoti garšīgs veģetārais ēdiens.
◆ Kuskuss ir ideāli gatavs, ja tas ir irdens un nesalipis. Pirms lietošanas vislabāk to atšķetināt samaisot, tikai tad redzēs, cik daudz kuskusa sanācis. Ja kuskuss ir salipis, tad ir pievienots pārāk daudz ūdens vai ir jāpagaida vēl nedaudz ilgāk, kamēr viss ūdens sasūcas kuskusā.
◆ Kad kuskuss uzbriedis, bekons izcepies, sagriež olu un sajauc visas sastāvdaļas kopā.
◆ Gatavs ir! Ļoti ātri pagatavojams un ļoti garšīgs! Ēdiens labi garšo kopā ar krējumu.
Labu apetīti!
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra