Staburags.lv ARHĪVS

Nodokļu atgūšana pēc darba ārzemēs

.

2019. gada 5. februāris 00:00

1901
Nodokļu atgūšana pēc darba ārzemēs

Ikvienam, kurš strādā ārzemēs, ir jāmaksā ienākuma nodokļi. Šos nodokļus darba devējs atskaita no darbinieka algas un nodod nodokļu iekasēšanas iestādei. Finansiālā gada beigās vai pēc valsts pamešanas, katram darbiniekam ir jāiesniedz ienākumu pārskats nacionālajai nodokļu iestādei. Pēc šī pārskata iesniegšanas, atbildīgās nodokļu iestādes pārskata iesniegtos datus un nosaka pārmaksāto nodokļu summu. Šajā gadījumā cilvēks saņems līdzekļus, ko sauc par nodokļu atmaksu. Nodokļus var atgūt neatkarīgi no ārzemēs nostrādātā laika. Nav svarīgi, vai esat strādājuši 2 gadus vai 2 nedēļas, jums ir vienādas iespējas saņemt nodokļu atmaksu.

Vispārējie nodokļu atgriešanas noteikumi

Daudzās valstīs nodokļu likums atļauj jums nemaksāt nekādus nodokļus, ja jūs pelnāt noteiktu summu gadā. Šī metode attiecas uz Lielbritāniju, Īriju, Vāciju, Norvēģiju, ASV, Austrāliju un Jaunzēlandi. Ja 100% no jūsu nomaksātajiem nodokļiem tiek atgriezti, tad jūsu gada ienākumi nepārsniedza noteikto beznodokļu summu, ko noteikusi valsts. Nodokļu atmaksa ir iespēja atgūt naudu. Lai atgrieztu nodokļus, jums vajag nepieciešamos dokumentus. Lielākajā daļā gadījumu jāiesniedz identitātes dokuments (ID karte, pase), deklarācija par jūsu ienākumiem un samaksāto nodokļu summa. Nav svarīgi, no kuras valsts jūs vēlaties atgūt pārmaksātos nodokļus, bet ir svarīgi zināt galvenos nodokļu likumus un pieteikties nodokļu atmaksai laicīgi. Citādi atmaksas summa varētu būt mazāka, un process varētu būt ilgāks.


Ir vērts zināt, ka daudzas valstis ir parakstījušas abpusējas piekrišanas, lai izvairītos no divkāršas aplikšanas ar nodokļiem. Šādā gadījumā, ja jūs saņemat nodokļu atmaksu no ārvalstīm, naudu neapliks ar nodokļiem jūsu valstī.


Summa un ilgums

Cik daudz no nodokļiem ir iespējams atgūt, ir atkarīgs no valsts, darba ilguma un piemērotajiem ienākuma nodokļiem. Šie faktori nosaka arī to, vai pārmaksātos nodokļus ir iespējams atgūt. Vairumā gadījumu, katra nodokļu maksātāja situācija ir individuāla un unikāla.

Vidēji nodokļu atmaksas procedūra ilgst no 30 līdz 180 dienām pēc papīru iesniegšanas. Sarežģītākos gadījumos tā varētu ievilkties ilgāk. Parasti viss ir atkarīgs no ārzemju atbildīgajām nodokļu institūcijām. Protams, lai nodrošinātu, ka process notiek pēc iespējas ātrāk un gludāk, ir svarīgi pārliecināties, ka visi dokumenti ir pareizi un nav ielaista neviena kļūda. Visbiežākās kļūdas notiek nepareizu vai nepietiekamu dokumentu iesniegšanas dēļ. Tādā gadījumā nodokļu iestādes prasīs papildu jautājumus, ko varētu būt sarežģīti atbildēt, ja tik labi nezināt vietējo valodu. Tomēr ir daži uzņēmumi, kas piedāvā palīdzību ar nodokļu atmaksas procesu. Izmantojot profesionāļu palīdzību, jūs varat atgriezt savus nodokļus ātrāk, izvairoties no visām iespējamajām kļūdām.


Nodokļu atmaksa dažādās valstīs

Norvēģija. Tiem, kas vēlas saņemt nodokļu atmaksu Norvēģijā, ir svarīgi zināt, ka ienākumiem obligāti jābūt deklarētiem P45 vai P60 veidlapās. Parasti šos dokumentus izsniedz darba devējs katra fiskālā gada beigās. Ja darba devējs neizsniedz šos dokumentus, viņš izdara finanšu pārkāpumu. Summa, ko ir iespējams atgūt, ir atkarīga no ienākumu apjoma un procedūras. Lielākās summas parasti atmaksā biznesa grupām. Lai uzsāktu procesu, ir jāiesniedz Selvangivelse veidlapa (izsniedz nodokļu iestāde) un FR1015B veidlapa (no darba devēja). Ja jūs neesat to saņēmuši no darba devēja, jums jāiesniedz visas savas algas. Nodokļus atgriež no 24.jūnija līdz 31.oktobrim par iepriekšējo fiskālo gadu, un process aizņem aptuveni 3-4 mēnešus.

Austrija. Ja jūs strādājāt Austrijā, jūs droši vien maksājāt 10% vai 15% ienākuma nodokli no savas algas. Nodokļa summa ir atkarīga no jūsu ienākumiem. Ikvienam, kurš legāli strādā Austrijā, ir tiesības uz nodokļu atmaksu. Atmaksas summa ir atkarīga no darba ilguma, jūsu ienākumiem un darba veida. Nodokļu gads šajā valstī ilgst no 1.janvāra līdz 31.decembrim. Ir svarīgi iesniegt Lohnzettel veidlapu, lai saņemtu atmaksu. Jūs varat pieteikties atmaksai Austrijā pēc ilgākais pieciem gadiem.

Īrija. Ikviens, kurš ir legāli strādājis šajā valstī pagājušajā periodā līdz 4 gadiem, var pieteikties nodokļu atmaksai no Īrijas. Lai sāktu procesu, vajadzēs P45 un P60 veidlapas, kuras jānodrošina darba devējam. Pie tam, ja jums tāds ir, sagādājiet PPS numuru deklarāciju. Ja jūs nevarat dabūt P45 un P60 veidlapas no sava darba devēja, jums jāiesniedz visas savas algas. Darba devēja trūkuma vai privāta biznesa gadījumā, tāpat ir nepieciešams iesniegt dokumentus ar ienākumiem un dokumentus, kas pierāda, ka PVN ir ticis apmaksāts. Tie ir RCTC / Apakšuzņēmēja Mēneša pārskata dokumenti. Nodokļu atmaksas process parasti aizņem 45-90 dienas pēc dokumentu iesniegšanas.

Vācija. Nodokļu atmaksai Vācijā, ir svarīgi, lai jums būtu Vācijas nodokļu maksātāja kartiņa. Šīs valsts likumi nosaka, ka darbinieks ienākumus saņem visa gada garumā. Tāpēc, pat ja jums ir palikuši vēl daži mēneši līdz nodokļu gada beigām un darba devējs ir aizgājis pensijā, viņam tāpat tiks prasīta maksa par pilnu gadu. Nodokļu maksāšanas sistēma Vācijā ir nedaudz sarežģītāka. Nodokļu aprēķināšanas process balstās uz specifiskām nodokļu tabulām un speciālām programmām. Nodokļu atmaksai var pieteikties visu gadu par iepriekšējo periodu līdz pat 4 gadiem. Procesa sākumā jums tiks prasīts iesniegt algas aprēķinu no jūsu darba devēja vai Lohnsteuerbescheinigung veidlapu. Galvenais faktors, kas nosaka atmaksas lielumu, ir ienākuma nodokļa lielums. Vācijā ir progresīva nodokļu sistēma, un minimālā summa nodokļu atvieglojumiem ir 8004 eiro. Ja cilvēka ienākumi nepārsniedz šo summu gada laikā, tiks atmaksāti visi nodokļi. Ja ienākumi ir lielāki, tiks atmaksāti tikai pārmaksājumi.