Staburags.lv ARHĪVS

Ieteikumi, kā izvēlēties matraci, lai nenāktos vilties

.

2019. gada 4. februāris 00:00

276
Ieteikumi, kā izvēlēties matraci, lai nenāktos vilties

Matrača iegāde nebūt nav vienkāršs uzdevums, kā tas sākumā varētu šķist. Izvēloties matraci, pastāv dažādas nianses, kurām jāpievērš uzmanība, ja vēlaties kvalitatīvu miegu. Šeit jums palīdzēs ieteikumi, kurus sarūpējis matraču uzņēmuma ,,Lonas” direktors Domas Jakutis.

1. Ziniet, kas jums vajadzīgs

Varētu šķist, ka visi guļam vienādi, tāpēc arī matračiem jābūt universāliem un jāder visiem. Patiesībā tas tā nemaz nav – katram no mums ir savi miega paradumi un vajadzības, kas nosaka to, kāds matracis jāizvēlas. Novērtējiet savu veselību: vai jūs bieži moka muguras, locītavu vai muskuļu sāpes? Vai jums ir problēmas ar svīšanu? Izvēloties jaunu matraci, ir jāpievērš uzmanība šiem faktoriem, savukārt, ja jums ir nopietnas veselības problēmas, pakonsultējieties ar savu ārstu.

2.  Obligāti pirms pirkšanas izmēģiniet matraci

,,Apkārtējo vidi uztveram citādi, tāpēc arī katra matrača ērtumu novērtēsim atsevišķi. Ja nevēlaties vilties matracī, uz tā būtu jāpaguļ vismaz 10 minūtes dažādās pozās, lai pārliecinātos par tā atbilstību. Nepietiek tikai ar matrača virsmas paspaidīšanu, jo tādā veidā tik tiešām nesapratīsiet, vai matracis ir atbilstošs, tāpēc nebaidieties un izmēģiniet veikalā matračus,” iesaka Domas Jakutis.

3. Pārliecinieties, kāda matrača cietība ir nepieciešama

Šis ieteikums ir cieši saistīts ar otro ieteikumu, jo no matrača cietības būs atkarīgs tas, vai gulēšana būs ērta, savukārt, ja nezināt, kāds cietums ir piemērotākais, nāksies par to pārliecināties, matraci izmēģinot. Protams, būs vieglāk izvēlēties, ja zināsiet, kā tiek iedalīta matraču cietība: mīksts, vidēji ciets un ciets. Ciets un vidēji ciets matracis ir ieteicams cilvēkiem, kam ir problēmas ar mugurkaulu, mīksts - tiem, kas nemierīgi guļ. Vidēja cietuma matrači saglabā lielisku līdzsvaru starp cietību un mīkstumu, tāpēc tie ir paši populārākie un universālākie. Tomēr, kā iepriekš minēts, vislabāk par piemērotāko cietību pārliecināsieties, izmēģinot matračus veikalā.

4. Painteresējieties par matraču veidiem

Visbiežāk sastopami ir šādi matraču veidi: atsperu, viskoelastīgie, putu poliuretāna un lateksa. Tie sniedz dažādas komforta sajūtas, un katram cilvēkam būs savs ērtākais matracis. Atsperu matrači ir labs risinājums, ja svīstat, jo tie iezīmējas ar labu gaisa caurlaidību, tie ir arī lētāki par citiem matračiem. Uz viskoelastīgajiem matračiem ir silti gulēt, tie lieliski atslābina muskuļus un samazina ķermeņa sāpes un tirpšanu. Putu poliuretāna matrači neizraisa alerģijas un ir gaisa un mitruma caurlaidīgi, savukārt lateksa matracis kalpos ilgi un tajā neieviesīsies putekļu ērcītes.

5. Matrača meklēšanai atvēliet laiku un naudu

,,Nepērciet matraci ,,vajadzības dēļ“, jo jau apnicis skraidīt apkārt pa veikaliem. Labāk pameklēt ilgāk, nekā vēlāk nožēlot slikto izvēli un gulēt uz neērta matrača. Labi matrači ir līdzīgi investīcija nākotnē, veselībā un miega kvalitātē, tāpēc nepieciešams veltīt tam pietiekoši daudz laika un naudas. Protams, dārgākais matracis ne vienmēr būs pats ērtākais, tomēr lēti matrači parasti raisa jautājumus par kvalitāti. Atkarībā no finansiālajām iespējām, mēģiniet izvēlēties labāko variantu,” iesaka ,,Lonas“ direktors.

6. Iztaujājiet pārdevēju

Jums jāzina viss par savu potenciālo pirkumu: vai tas ir piemērots likšanai uz viengabalaina gultas pamata vai tikai uz restēm? No kā izgatavots matrača pārvalks? Kā kopt matraci? Vai uz tā nebūs par karstu/auksti gulēt? Uzdodiet jums aktuālākos un svarīgākos jautājumus, palūdziet salīdzināt atsevišķus jums iepatikušos matračus, uzziniet garantijas termiņu u.tml. Tikai tad varēsiet pieņemt pareizāko lēmumu.

7. Rūpējieties par matrača higiēnu

Nepiemēroti kopts matracis, tieši tāpat kā pārējās lietas, ātrāk novalkājas un kļūst nederīgs gulēšanai. Neaizmirstiet par matrača vēdināšanu, apgriešanu un tīrīšanu, lai izvairītos no putekļu ērcītēm, netīrumiem un dažādām matraču deformācijām. Pareiza matrača kopšanas instrukcija parasti atrodama uz etiķetes vai instrukcijā, kā arī varat apjautāties par to pārdevējam. Lai nodrošinātu augstāku tīrības līmeni, varat iegādāties higiēniskos pārklājus vai virsmatračus, kas pasargās matraci no kaitīgajiem mikroorganismiem, dažādām nedzīvām šūnām un putekļiem vai vienkārši traipiem.