Staburags.lv ARHĪVS

Mantojuma stāsts — mans stāsts, tavs stāsts

Mantojuma stāsts — mans stāsts, tavs stāsts

Paula Stradiņa skolā, Viesītes muzeja “Sēlija” izstāžu zālē, atklāta UNESCO organizētā bērnu un jauniešu fotokolāžu un stāstu ceļojošā izstāde “Mantojuma stāsts — mans stāsts, tavs stāsts”. Starp izstādes dalībniekiem ir arī Viesītes Mūzikas un mākslas skolas 6. klases audzēkne Endija Grundmane ar savu darbu “Mana satikšanās ar Bucleru”. Izstādes atklāšanā piedalījās arī M. Buclera fotogrāfijas kabineta vadītājs Gunārs Spīdainis.

Endija mācās ne tikai mākslas skolā, bet trešo gadu apmeklē pulciņu “Fotomixlis”. Meitenei patīk fotografēt, eksperimentēt dažādos žanros, kā arī apstrādāt fotogrāfijas. Ar aizrautību un lielu entuziasmu Endija piedalījās 2017. gadā UNESCO organizētajā konkursā “Solis gleznā”, atdarinot J. Valtera gleznu “Pie loga”, taču toreiz laureātos neiekļuva. Tas nemazināja viņas cīņas sparu un degsmi turpināt radošos eksperimentus.

2018. gads — Eiropas Kultūras mantojuma gads, Latvijas simtgades gads — nesa Endijai veiksmi. Viņa iekļuva laureātos, un viņas fotokolāža tika iekļauta gan darini.lv 2018. gada kalendārā, gan ceļojošajā izstādē. Lai mantojumu saglabātu, par to ir jāstāsta stāsti — man un tev. Mantojumu stāstu akcijā piedalījās 158 dalībnieki no 47 Latvijas izglītības iestādēm.

Akcija “Mantojuma stāsts — mans stāsts, tavs stāsts” bija arī Latvijas atbalsts globālajai kampaņai #Unite4Heritage. Tās rīkotāji aicināja Latvijas skolu bērnus un jauniešus iepazīt kultūras mantojuma vērtības. Akcijas dalībnieki tika aicināti veidot fotostāstus, kas atklāj kultūras mantojuma nozīmi sabiedrības un ikviena dzīvē, kā arī piedalīties izglītojošos semināros un darbnīcās par mantojuma vērtībām.

Kopīgi izvērtējot, ko būtu vislabāk iekļaut šajā fotokolāžu konkursā, nolēmām, ka tas būs saistīts ar fotogrāfijas pamatlicēju Latvijā — Mārtiņu Bucleru. Kāpēc? Jo mēs esam fotopuciņš un M. Buclers ir mūsu novadnieks, dzimis Saukas pagastā. Ja Buclers “ierastos” mūsdienu Viesītē, viņš nebūtu vīlies — viņa vārds netiek aizmirsts, fototradīcijas turpinās, aug jaunā paaudze.

Kā Endija rakstīja: “Cilvēks un vieta ir saistīti. Arī dodoties plašajā pasaulē, cilvēks nes līdzi savas dzimtās vietas vārdu…”

Izstāde aplūkojama līdz 14. februārim. Laipni aicināti!

Ināra Dreijera foto