Staburags.lv ARHĪVS

Kā saglabāt produktivitāti, strādājot no mājām?

.

2019. gada 29. janvāris 00:00

47
Kā saglabāt produktivitāti, strādājot no mājām?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku izvēlas strādāt no mājām un paši plānot savu darba laiku. Lai arī šādai izvēlei ir savas priekšrocības, piemēram, var no rītiem vēlāk celties, nav jāsēž “korķos” pa ceļam uz darbu, nav jākrāsojas vai jādomā, ko vilkt. Tu pat vari sēdēt savā pidžamā un strādāt, ieritinoties zem segas. Taču, vai tas tiešām ir labākais veids, kā sasniegt augstus darba rezultātus? Šajā rakstā aplūkosim ieteikumus, kas Tev palīdzēs saglabāt produktivitāti, strādājot no mājām.

1. Uzvedies tā, it kā Tu dotos uz darbu.

Mēs savu mājokli iekārtojam tā, lai nodrošinātu maksimālu komfortu, kas ir labi atpūtai, bet ne darbam. Tavs prāts un ķermenis asociē pidžamu un gultu vai dīvānu ar relaksāciju un brīvdienām. Ja vēlies būt produktīvs, Tev ir arī pašam jānoskaņo sevi uz to, ka jāsāk strādāt.

Lai to izdarītu, sāc ar tasi tējas vai kafijas, ieej dušā, uzvelc drēbes, kas ir vismaz daļēji piemērotas iešanai uz darbu, nevis atpūtai. Šāda rīcība palīdzēs Tev ātri noskaņoties pildāmajiem uzdevumiem.

2. Izveido mājoklī darba zonu

Tāpat kā virtuve ir paredzēta ēst gatavošanai un maltītes baudīšanai, bet guļamistaba atpūtai, Tev savā mājoklī ir jāatrod atsevišķa telpa vai vismaz kāds stūris, kurā izveidot tieši darbam paredzētu zonu.


Tā kā vairums no mājām strādājošo darbojas pie datora, Tev noteikti šajā zonā noderēs labs datorgalds, ērts un ergonomisks datorkrēsls, pāris plaukti un citi nepieciešamie aksesuāri. Atceries, ka darba zonas iekārtošanai ne vienmēr jābūt dārgai un sarežģītai. Piemēram, interneta veikals 220.lv piedāvā iegādāties lētas biroja mēbeles dažādām gaumēm un vajadzībām. Atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko.


3. Palielini troksni.

Kā zināms, strādāšana birojā var saistīties ar zināmu trokšņa līmeni, it īpaši, ja atrodies kabinetā kopā ar citiem darbiniekiem. Tādēļ ieteicams ik pa laikam doties strādāt ārpus mājas, piemēram, uz vietējo kafejnīcu. Vides maiņa veicinās produktivitāti un radošumu. Turklāt, kā atklāts Čikāgas universitātē veiktā pētījumā, mērens apkārtējā trokšņa līmenis veicina radošās izpausmes.


Ja Tev nav iespējas doties strādāt ārpus mājas, darba laikā ieslēdz fonā radio vai atskaņo mūziku, kas Tev netraucē, bet rada patīkamu noskaņu strādāšanai.

4. Neaizmirsti par komunikāciju

Strādāšanai no mājām ir savi plusi, taču tai arī netrūkst mīnusu. Un viens no tiem ir sociālās mijiedarbības trūkums, kas piemīt klasiskā darba veicējiem. Lai, atrodoties mājās nezaudētu saikni ar saviem kolēģiem, vadību un citiem cilvēkiem, regulāri sazinies ar viņiem, izmantojot dažādus komunikācijas kanālus, piemēram, e-pastu, videozvanus Slack un citas saziņas platformas.

5. Izvairies no uzmanības novērsējiem.Brīvība, ko sniedz strādāšana mājās, saistās arī ar sava veida riskiem un problēmām. Pastāv iespēja, ka Tu nebūsi mājoklī vienatnē, kā arī var rasties citi apstākļi, kas neļauj pilnvērtīgi pievērsties darbam. Centies sakārtot savu dzīvi darba laikā tā, lai izvairītos no sekojošiem uzmanības novērsējiem: dzīvniekiem, bērniem, ciemiņiem un visa pārējā, kas Tev personīgi varētu traucēt.

6. Ēd veselīgi.

Vēl viens no aspektiem, kas jāņem vērā, strādājot mājās, ir ēšana. Tā kā ledusskapis ir pāris soļu attālumā, Tev būs lielāks kārdinājums ik pa laikam doties pie tā, lai kaut ko apēstu. Tāpat jācenšas izvairīties no neveselīgu uzkodu un saldumu uzglabāšanas mājās, jo tas radīs vēlmi našķoties darba laikā. Tā vietā centies gatavot veselīgas maltītes un ēst nelielas porcijas trīs četras reizes dienā. Uzkodu vietā izvēlies augļus vai riekstus.

7. Neaizmirsti par pārtraukumiem.

Lai saglabātu produktivitāti, kā arī rūpētos par savu veselību, atceries regulāri paņemt pauzi no strādāšanas, lai izkustētos, izvingrinātu ķermeni un arī acis. Pētījumi liecina, ka produktīvākie darbinieki fokusējas darbam 52 minūtes, bet pēc tam ietur 17 minūšu pārtraukumu. Iespējams, arī Tev ir vērts to pamēģināt.