Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties piemērotāko kompresoru: būtiskākie faktori, ko ņemt vērā

.

2019. gada 25. janvāris 00:00

1134
Kā izvēlēties piemērotāko kompresoru: būtiskākie faktori, ko ņemt vērā

Kompresors ir ierīce, ko var izmantot dažādu darbu veikšanai, piemēram, automašīnas riepu piepumpēšanai, spēkrata krāsošanas darbiem, arī būvniecībā un ražošanā. Kompresoru izvēle ir daudzveidīga, turklāt katrai vajadzībai piemērotāks cits risinājums. Tādēļ, lai izvēlētos piemērotāko, jāņem vērā dažas nianses. Turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs saprast, kurš kompresors ir prasībām atbilstošākais.

Kompresora izmantošanas mērķis


Kompresori tiek izmantoti dažādiem nolūkiem un dažādās vietās – rūpnīcās, garāžās, krāsošanas darbnīcās, arī mājsaimniecībās. Pateicoties plašajam klāstam, iespējams iegādāties gan ierīci pavisam vienkāršu darbu veikšanai, gan arī kompresoru sarežģītākiem un apjomīgākiem darbiem. Mājsaimniecībās, garāžās, autoservisos parocīgāki mobilie (pārnēsājamie) kompresori, savukārt ražotnēs bieži vien tiek izmantoti stacionārās ierīces.


Kompresoru veidi


Nopērkami dažāda veida kompresori. Plašāk zināmie ir virzuļa tipa un skrūvju kompresori. Tiem ir atšķirīgi darbības principi, savas priekšrocības un trūkumi, tādēļ svarīgi izvērtēt dažādus aspektus, lai izvēlētos piemērotāko.


Virzuļa tipa kompresors darbināms ar iekšdedzes dzinēju vai elektromotoru. Tam ir diezgan liels trokšņu līmenis, taču ierīce neprasa lielus ieguldījumus – visbiežāk arī remontu var paveikt saviem spēkiem.


Skrūvju kompresors darbojas ar skrūvēm, tā darbība ir klusāka. Taču šādā gadījumā jārēķinās ar augstākām izmaksām un ierīces remonts vairumā gadījumu jāuztic speciālistiem.



Būtiskākie kritēriji, ko ņemt vērā


Ir vairāki būtiski kritēriji, kam pievērst uzmanību, izvēloties gaisa kompresoru. Tie ir:


  • Tvertnes ietilpība. Kompresora tvertnes tilpums visbiežāk tiek mērīts litros. Jo lielāks tvertnes tilpums, jo vairāk gaisa tiek saspiests. Šis parametrs būtiski ietekmē arī kompresora parametrus – jo tvertne ietilpīgāka, jo lielāka pati ierīce;

  • Ierīces parametri. Izvēloties kompresoru, jāpadomā, kur tas tiks novietots un uzglabāts. Piemēram, nelieliem darbiem garāžā vai mājsaimniecībā piemērotāki mazāki kompresori – tie ir arī vieglāki, ērtāk pārvietojami, parocīgāki;

  • Trokšņa līmenis. Izvēloties ierīci, vajadzētu izvērtēt arī tās trokšņu līmeni. Senāk ražotie modeļi mēdz būt ļoti skaļi, mūsdienās ražotāji vairāk domā par lietotāju komforta līmeni, piedāvājot daudz klusākus kompresorus. Jebkurā gadījumā vērts pārbaudīt, kāds decibelu skaits norādīts konkrētajam modelim;

  • Ritenīši un stabilitāte. Ja kompresoru vēlies iegādāties saimniecības vajadzībām, iespējams, novērtēsi, ka ierīcei ir ritenīši – tādā veidā kompresoru pārvietot būs daudz vienkāršāk. Tāpat pārliecināties vajadzētu arī par to, cik stabilas ir kompresora kājas – tās nodrošina ne tikai ierīces stabilitāti, bet arī samazinās darbības laikā radušos vibrācijas līmeni;

  • Jauda. Svarīgs kritērijs – jauda. Tā nosaka ne tikai to, cik spēcīga ir ierīces darbība, bet arī ietekmē elektroenerģijas patēriņu. Jo jaudīgāka un efektīvāka ierīce, jo vairāk elektroenerģijas patērē. Jāpiebilst – mājsaimniecības vajadzībām parasti pietiek ar 1200 W jaudīgu ierīci;

  • Gaisa caurplūde. Vajadzētu ņemt vērā arī gaisa caurplūdi. Tā nosaka, kādu gaisa apjomu ierīce saspiež. Mērījumi parasti tiek norādīti l/m (litri minūtē);

  • Darba spiediens. Lai darbošanās ar kompresoru būtu maksimāli efektīva, jāņem vērā arī darba spiediens. Šis parametrs atspoguļo maksimālo spiedienu, kādu ierīces tvertne spēj izturēt. Visbiežāk darba spiediens tiek norādīts bāros (bar). Vidēji sarežģītiem uzdevumiem pietiek ar 8 bāru ierīci.

  • Nepieciešamā apkope. Lai ierīce pilnvērtīgi kalpotu pēc iespējas ilgāk, vajadzīga arī regulāra un atbilstoša apkope. Pirms iegādājies kompresoru, pārliecinies, kāda apkope tam nepieciešama.

Bieži vien būtisks kritērijs, kas ietekmē kompresora izvēli, ir tā cena. Tā atkarīga no vairākiem faktoriem, taču jāņem vērā, ka cenu līmenis dažādās tirdzniecības vietās var būtiski atšķirties. Šī iemesla dēļ vērts veltīt laiku vairāku variantu salīdzināšanai. Šim nolūkam vispiemērotākais ir internets, kur var ne vien iepazīties ar plašo piedāvājumu, bet arī uzzināt speciālistu ieteikumus un citu kompresoru lietotāju pieredzi.


Tāpat internetā var veikt pirkumu, tādā veidā ietaupot gan laiku, gan nereti arī naudas līdzekļus. Labākie interneta veikali nodrošina daudzveidīgu izvēli, teicamu servisu un vairākus pasūtījuma piegādes veidus. Jāpiebilst, iepērkoties tiešsaistē, spēkā ir distances līgums, kas nosaka, ka iegādāto preci 14 dienu laikā var atdot atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ neatbilst cerētajam.


Kompresors – lielisks palīgs dažādos darbos. Ieskaties piedāvājumos un izvēlies savām vajadzībām piemērotāko risinājumu!