Spageti ķirbis

Spageti ķirbis nav no populārākajiem Latvijā audzētajiem, bet noteikti iepazīšanas vērts. Izaudzēt to ir ļoti viegli, tas neprasa īpašas rūpes, tikai regulāru laistīšanu. Tas ir arī ļoti ražīgs — no viena stādiņa var iegūt desmitiem ogu. Tā garša nav tik raksturīga kā klasiskajam ķirbim, tāpēc to var iecienīt arī cilvēki, kuriem ķirbji parasti negaršo. Tas ir īpašs ne tikai ar garšu, bet arī ar tekstūru. Izcepot tas sadalās šķiedrās gluži kā spageti.
Iespēju, kā šo ķirbi pagatavot, ir ļoti daudz. Tas var būt kā bāze pamatēdienam, aizstājot makaronus vai kartupeļus, to var pildīt vai gatavot no tā salātus. Šoreiz dalīšos pildīšanas receptē.
Ar maltās gaļas pildījumu
Četrām porcijām nepieciešams:
◆ 1 ķirbis,
◆ ~400 gramu maltās gaļas,
◆ tomātu pasta,
◆ sīpols,
◆ burkāns,
◆ siers,
◆ garšvielas pēc izvēles
◆ Vispirms ķirbis jāpārgriež uz pusēm, kas ir grūts darbiņš. Šī ķirbja miza ir ļoti cieta, tādēļ jāizvēlas ass nazis. Kad tas izdarīts, iztīra to no sēklām un visa pārējā, kas ir viducī. Ķirbja puses var cept gan uz cepamā papīra, gan cepamtraukā. Šoreiz mans ķirbis ir tieši tik liels, lai ietilptu cepamtraukā. Abas pusītes pārkaisa ar sāli un pipariem. Pēc tam apslaka ar eļļu un liek cepeškrāsnī uz 180 līdz 200 grādiem vismaz 30 līdz 40 minūtes (kopš krāsns uzkaršanas brīža).
◆ Kamēr ķirbis cepas, var pagatavot pildījumu. Sagriež sīpolu un sarīvē burkānu. To daudzums atkarīgs pēc vēlamās garšas. Vispirms apcepu eļļā sīpolu, tad pievienoju sarīvētu burkānu. Kad mazliet apcepies, pievienoju malto gaļu. Gaļu vislabāk apcept brūnu. Šajā brīdī pievieno garšvielas pēc savas vēlmes. Es pievienoju ķiplokus, piparus, sāli. Tad pieleju krūzīti ūdens, lai mazliet pasutinās, un arī liellopa gaļas buljonu. Regulāri papildinot ūdeni, sutina vismaz 20 minūtes, pēc tam pievieno tomātu pastu un pasutina vēl vismaz 10 minūtes.
◆ Kad ķirbis cepies vismaz 30—40 minūtes, ņemu to ārā un lieku bedrītēs pildījumu un tam virsū sieru. Es izmantoju mocarellu, jo tas ir krēmīgāks, bet der arī parastais “Krievijas”. Pēc tam lieku krāsnī vēl uz vismaz 15—20 minūtēm.
◆ Ideāli gatavs ķirbis ir tad, ja tas mazliet sāk atdalīties no mizas. Bet dažreiz tas atlec nost tikai tad, kad sāk atdzist. Bet, ja tas ir bijis vismaz stundu krāsnī 180—200 grādu temperatūrā, noteikti būs gatavs. Lai labi garšo!
Kategorijas
- Reklāmraksti
- Afiša
- Balles
- Izstādes
- Koncerti
- Teātris
- Citi pasākumi
- Sporta pasākumi
- Laikraksta arhīvs
- Foto un video
- Veselība
- Vaļasprieks
- Lietotāju raksti
- Latvijā un pasaulē
- Dzīve laukos
- Izglītība
- Operatīvie dienesti
- Novadu ziņas
- Aizkraukles novadā
- Jaunjelgavas novadā
- Kokneses novadā
- Neretas novada
- Pļaviņu novada
- Skrīveru novadā
- Vecumnieku novadā
- Viesītes novadā
- Sports
- Viedokļi/Komentāri
- Statiskas lapas
- Pazudis/atrasts
- Abonēšana
- "Staburaga" projektu raksti
- Kultūra